Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Desatero, jak si užít Vánoce bez výčitek

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 457x )

Je tu doba Vánoc, čas hodování a pohody. Jak si užít vánoční svátky tak, abychom si po Novém roce nestoupli na váhu a nezděsili se, kolik kilogramů se nám podařilo přibrat? Přinášíme vám pár rad a tipů, jak si vychutnat vánoční čas bez výčitek.

shutterstock.com

1. Nevynechávejte jídlo a jezte vyváženě

Mezi vánoční tradice patří celodenní půst s odměnou v podobě zlatého prasátka. Z výživového hlediska tato tradice není příliš vhodná a měli byste se jí spíše vyvarovat. Po celodenním půstu toho večer sníte daleko více, než kdybyste se řídili pravidly zdravého stravování a jedli přiměřeně celý den. Pokud si chcete přes Vánoce zachovat svou váhu, měli byste se vyhnout přejídání. Obecně platí jíst 5 – 6x denně vyvážené chody. Snažte se jíst pravidelně, nevynechávat svačinky a nedělat si místo v žaludku na slavnostní večeři. Nezapomínejte jíst dostatek ovoce a zeleniny. Nejen, že jsou bohaté na vitaminy a minerální látky, ale také vás zasytí a nebudete mít potřebu tolik mlsat.

2. Nezakazujte si žádný druh jídla

Pokud si zakážeme něco, co nám chutná, je jasné, že nás bude stát spousta sil a přemáhání, abychom neochutnali. A pokud ochutnáme, může to v nás vyvolat myšlenky, že jsme slaboši, protože jsme nevydrželi. Takové situace pak často navodí stav, kdy si řekneme, že když už jsme hřešili, tak je všechno ztraceno a přejíme se.

3. Naučte se užít si menší množství jídla všímavě a na 100 %

Pamatujte, že požitek z jídla neroste s jeho množstvím - ba naopak! Pokud nedokážete odolat některým extrémně energeticky vydatným jídlům, která k Vánocům neodmyslitelně patří, pak je dobré sníst takového pokrmu přiměřenou porci a po soustech si ji vychutnat. V tomto případě lze využít také metody JJP – tedy Jíst Jen Polovinu množství, které bychom snědli obvykle!

4. Co oči nevidí...

Nenechávejte jídlo, zejména sladkosti nebo slané pochutiny – brambůrky, tyčinky, arašídy a podobné, volně přístupné na stole. Zkrátka, upravte si domácí prostředí tak, aby zbytečně nelákalo ke zvýšené konzumaci jídla.

5. Zařaďte více zeleniny

Nedílnou součástí téměř každého pokrmu by se měla stát zelenina. Většina druhů má totiž velmi nízkou energetickou hodnotu a obsahuje, kromě potřebných minerálních látek a vitamínů, také velké množství vlákniny, která má příznivé účinky na funkci střev, a díky své schopnosti zvětšovat v trávícím traktu svůj objem dříve navozuje pocit nasycení. No a jen pomyslete na to, jak si z většího množství zeleniny bude libovat vaše imunita!

6. Mlsejte zdravěji

Vyzkoušejte o něco zdravější recepty na cukroví. Brambůrky vyměňte za ořechy a mějte po ruce misku s ovocem nebo zeleninou a klidně s nějakým tvarohovým dipem.

K štědrovečernímu menu neodmyslitelně patří smažený kapr s bramborovým salátem. Pokud se v průběhu roku stravujete vyváženě a správně, nemusíte se bát si toto tradiční jídlo s chutí dopřát. Chcete-li si však tuto vánoční pochoutku trochu odlehčit, dá se upravit zdravěji. Kapra nemusíte připravovat jen smaženého, ale můžete ho upéct v troubě, ugrilovat nebo připravit dušením, čímž docílíte snížení výrazného množství tuku v pokrmu. Tučnější majonézu v bramborovém salátu můžete nahradit bílým jogurtem vyšlehaným s pomazánkovým máslem nebo sýrem cottage. Kdo by se ale bez majonézy neobešel, může ji z poloviny nahradit bílým jogurtem.

7. Alkohol s mírou

V období svátků se zvyšuje tendence ke konzumaci většího množství alkoholických nápojů. I alkoholické nápoje, stejně jako potraviny, dodávají našemu tělu energii a pokud je tedy konzumujeme ve větším množství, mohou i ony přispět k přibírání na váze. Avšak ani při snaze kontrolovat si svou tělesnou hmotnost či hubnout si alkohol v menším množství nemusíte upírat. 

Ideálním druhem alkoholu je suché víno. To můžete kombinovat s minerální vodou, čímž se dříve zasytíte a vypijete alkoholu méně, než kdybyste pili pouze čisté víno. Na dalším stupínku je víno červené a poté šampaňské. Horší volbu představuje konzumace piva, které je vysokým zdrojem sacharidů. Nejméně vhodným výběrem je alkohol tvrdý, a to i míchaný se sladkými nápoji. Obě varianty jsou kalorickou bombou.

8. Nezapomínejte na pohyb

Pokud budete mít dostatek pohybu, nemusíte mít obavy z nadbytečných kil. Jednoduše řečeno, čím více se budete hýbat, tím více si můžete dopřávat. Využijte dnů volna ke společným aktivitám s rodinou či přáteli. Ke spálení přebytečných kalorií postačí každodenní svižná alespoň hodinová procházka. Můžete si však naplánovat bruslení, lyžování, běžkování a spoustu dalších aktivit. Dělejte cokoliv, co vás baví a z čeho máte radost. Při pohybu se vám vyplaví endorfiny, látky, které přispívají k dobré náladě. Kromě lepší psychické a fyzické kondice si bez výčitek vychutnáte všechny vánoční dobroty.

9. Spánek

Spánek je pro tělo nezbytně důležitý. Právě v době, kdy spíme, naše tělo hluboce regeneruje. Důležité je, abychom spali kvalitně. Kvalitní spánek může narušit několik aspektů. Od nekvalitní postele až po psychickou nepohodu, ve které se nacházíme, než jdeme spát. Kvalitní spánek napomáhá naší imunitě i metabolismu a také se budete cítit šťastněji.

10. Pitný režim

Nezapomínejte na pitný režim, a to ideálně ve formě čisté neperlivé vody. Občas můžete zařadit mineralizované vody, čaje, zeleninové nebo ovocné šťávy ředěné vodou nebo kvalitní kávu. Správným pitným režimem předejdete únavě, bolestem hlavy, zácpě i suché kůži.

Vánoční svátky nejsou pouze o dokonalém úklidu, dvaceti druzích cukroví, perfektní vánoční výzdobě a neustálém pečení či vaření. Měli byste toto období vnímat hlavně jako čas, který trávíte v pohodě a klidu s vašimi blízkými, rodinou a nezapomínejte ani na sebe. Jestli je to možné, dopřejte si klidně celý den s vaší oblíbenou knihou v posteli. A i když si sem tam dáte cukroví, skleničku dobrého vína nebo si večer u televize vezmete hrst chipsů, nemějte výčitky. Každý z nás si občas něco dopřeje a Vánoce nás k tomu úplně vybízejí. Výčitky vašemu tělu zcela určitě neprospívají. Řiďte se heslem „všeho s mírou“!

Užijte si Vánoce a svátky v klidu a pohodě, protože čas s rodinou, blízkými a přáteli vám nikdo nenahradí.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa předškolních a školních dětí

V období růstu a dospívání je optimální přívod nutričních faktorů velmi významný, protože ovlivňuje nejen vlastní vývoj dítěte, ale také jeho vztah k výživě. V tomto období dětský organismus prochází důležitými fázemi psychomotorického vývoje, postupuje vývoj kostry a dotváří se imunitní systém. Odpovídající skladba výživy je důležitá i pro psychický vývoj a schopnost dítěte učit se.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce