Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Dětem chybí přirozené denní světlo. Jak je chránit před syndromem přírodního deficitu?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 418x )

Většina dnešních dětí tráví velkou část dne uvnitř a při tom sledují obrazovky svých mobilních zařízení. Toto je typický obrázek současného dětství. Nová studie „HEAD DOWNERS 2021“ společnosti VELUX, která vznikla na základě průzkumu realizovaného v osmi evropských zemích včetně České republiky, se zabývá kontaktem člověka s přírodou a ukazuje na skutečnost, že dnešní děti mají mnohem slabší vztah k přírodě než předchozí generace. Většina dětí zůstává doma, kde jsou ponořeny do světa obrazovek, což se nepříznivě odráží na jejich zdraví.

shutterstock.com

Řada studií potvrzuje, že děti, které často chodí do přírody, jsou méně agresivní, mají menší tendence k hyperaktivitě a budují si silnější imunitní systém. Parky a hřiště najdeme snad ve všech školách, obecně je známo, že tyto venkovní prostory u dětí podporují jejich sociální začleňování. Trávením času venku se děti také učí, jak si vzájemně pomáhat a být spolu v kolektivu. Jen samotný pohled na přírodu z okna u lidí snižuje hladinu stresu a pozitivně reguluje tep. Nicméně existují děti, které v kontaktu s přírodou nejsou vůbec. Jejich rodiče u nich poté řeší problémy, které se obecně nazývají syndrom přírodního deficitu.

Syndrom přírodního deficitu je pojem, který poprvé definoval Richard Louv, autor knihy Poslední dítě v lese. Kniha představuje fenomén dětí, které ztrácí kontakt s přírodou, a problémy chování, které u nich vznikají kvůli nedostatku času stráveného venku. Mezi nejčastější poruchy chování u těchto dětí patří: snížená koncentrace, hyperaktivita, ztráta fyzické zdatnosti, civilizační choroby (obezita, cukrovka apod.), a dokonce i krátkozrakost. Na problém nedostatku kontaktu s přírodou poukazovali zejména respondenti, kteří jsou sami rodiči, obzvláště pak rodiče dětí ve věku 15 ̶ 18 let (76 % respondentů).

Může být příroda pro děti atraktivní?

Nová studie „HEAD DOWNERS 2021“ společnosti VELUX potvrdila, že dnešní generace dětí má mnohem méně kontaktu s přírodou než předešlé generace. Tento názor sdílí skoro 90 % českých respondentů. Mnozí z nich si pamatují kouzlo svého dětství bez přístupu k moderním technologiím. Celkem 76 % respondentů uvedlo, že dnes existuje řada jiných aktivit, které jsou pro děti a dospívající atraktivnější než trávení volného času venku.

Rodiče připouštějí, že problémem dnešní generace dětí je závislost na technologiích, to potvrdilo 89 % z českých respondentů. Více než polovina respondentů (61 %) jednoznačně souhlasí, že čas, který děti a dospívající tráví před obrazovkami svých mobilních zařízeních, byl měl být kontrolován. V České republice si toto myslí více než 87 % dospělé populace. Nicméně snaha odpoutat dospívající od moderních technologií může vyvolat námitku, zda o opravdové přiblížení se k přírodě stojíme i my sami. Být vzorem je pro výchovu dětí naprosto klíčové. Je důležité jít dětem příkladem a ukázat jim, co vše můžeme díky napojení se na přírodu získat, a proč je to důležité na každodenní bázi.

Děti si zaslouží více denního světla a čerstvého vzduchu

Od moderních technologií se nemůžeme jednoduše odstřihnout, je tedy nutné hledat správnou rovnováhu. Zároveň je důležité dostat více přírody do našich domovů. Přirozené světlo, čerstvý vzduch a uklidňující kontakt s přírodou zlepšuje biorytmy našeho těla, zároveň podporuje naší kreativitu, invenci a pocit štěstí. Nejdůležitějším faktorem pro naše přiblížení se k přírodě je přístup k dennímu světlu, čerstvému vzduchu a výhledu do neohraničeného prostoru. I proto je žádoucí si doma vytvořit příjemný kout, kde budeme moci pozorovat a obdivovat přírodu. 

Na naši duševní pohodu a kognitivní funkce má nedocenitelný dopad přístup k dennímu světlu a čerstvému vzduchu. I když nemáme dům se zahradou, je důležité mít každodenní kontakt s přírodou. Pro mnohé dospělé je výhled z okna chvíle relaxace a sebereflexe. Pro děti je to příležitost pozorovat stromy, ptáky, hvězdy nebo mraky, o kterých víme tak málo. Vyplácí se také společné aktivity s dětmi, jako např. sázení rostlin. Děti vrší zeminu do květináčů, pozorují klíčení a růst květin na okenních parapetech, pro děti to jsou vždy chvilky zábavy a spokojenosti. Každý malý kousek zeleně poskytuje lidem kontakt s přírodou a přináší jim důležitý benefit.  

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Více o civilizačních vlivech a psychice

Pojďme si představit obory, které spojují péči o duši i tělo. Můžeme jim také říkat alternativní.

Roky budujeme životní plán, závažná diagnóza v něm udělá škrty během chvíle

Nemoci, u kterých existuje nebezpečí úmrtí, mají vždy dvojí aspekt. Jednak je to tělesná bolest, ať souvisí s nemocí, léčbou nebo umíráním. Ale psycholog Jeroným Klimeš poukazuje na to, že tím hlavním důvodem, proč mají lidé z vážných nemocí takové obavy, je změna životního plánu.

Už se zas řežu, chci umřít!

Jste si jisti, že za zamčenými dveřmi ve vaší koupelně právě nekape na dlaždice krev z rány, kterou si dobrovolně udělalo vaše dítě? Přísně utajované sebepoškozování je, bohužel, častějším problémem mladých lidí, než bychom si mysleli. Jizvy na jejich těle jsou tichým voláním o pomoc, které by mělo být vyslyšeno. Sebepoškozování - to je další téma naší nové rubriky Tabu, které komentuje psycholog Mgr. Marian Bartoš.

Úzkost a strach

Jedná se o jevy, které jsou vlastní každému člověku, samy o sobě mají ve své podstatě ochranný význam. Umožňují jedinci reagovat včas na hrozící nebezpečí, kterému může organismus čelit buď bojem a nebo útěkem. Proto ne každý takovýto příznak lze "psychiatrizovat", tzn. považovat jej za příznak duševní nemoci.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce