Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

eRecept - velmi využívaný a spolehlivý systém

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 438x )

Elektronický recept s pomyslným číslem 300 000 000 byl vystaven 25. února 2022. Od roku 2018, tedy od zavedení povinné elektronické preskripce, tak překročil významnou hranici, která dokazuje, že se jde o velmi využívaný a spolehlivý systém.

shutterstock.com

Své přínosy elektronická preskripce plně ukázala v době pandemie. Možnost předepsat léky i bez návštěvy ordinace ocenili pacienti i lékaři. SÚKL tak nezahálí a stále pracuje na rozvoji tohoto systému.
Už v počátcích, když jsme eRecept představovali, jsme slíbili, že se bude dál rozvíjet. Mám velkou radost, že tento slib plníme“ říká ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Novinky v eReceptu: Evidence očkování a elektronické poukazy na zdravotnické prostředky

Od začátku roku 2022 mohou lékaři moci zapisovat aplikované vakcíny do elektronického záznamu o očkování (tzv. eOčkování). Jde o novou funkci lékového záznamu pacienta (více informací o lékovém záznamu zde), vše tedy bude probíhat v rámci známého systému eRecept, který je již běžnou součástí všech ordinací.

Pacientům eOčkování přinese nejen přehled o aplikovaných vakcínách, systém jim také připomene, že se blíží termín další dávky očkování. První upozornění přijde s dostatečným předstihem tak, aby měl pacient čas si návštěvu lékaře naplánovat, další notifikaci pak systém pošle před vypršením lhůty pro přeočkování. Rodiče si do svého lékového záznamu mohou také přidat své děti, upozornění pak přijde i pro dětské očkování.
Asi každý někdy zapomněl na přeočkování nebo musel kvůli ověření termínu volat k lékaři. V budoucnu mu bude stačit nahlédnout do lékového záznamu. Elektronizace by lidem měla usnadňovat život a v tomto případě to tak určitě je,“ říká ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Zjednodušení nabídne eOčkování i lékařům

Při vyplňování záznamu o očkování jim totiž automaticky navrhne termín přeočkování dle schématu v Souhrnu údajů o léčivém přípravku (SPC) dané vakcíny. Termín si však půjde přizpůsobit a při jeho stanovení bude mít lékař vždy poslední slovo.
Dnes existují jen listinné průkazy, pacienti ani my lékaři nemáme ucelený přehled o všech aplikovaných vakcínách pacienta za jeho život, protože je třeba absolvoval na různých místech. V mnoha případech je pacientovi na každé očkování vystaveno samostatné potvrzení a někdy pacient nemá o provedeném očkování vůbec žádný doklad. To se s eOčkováním mění. Jsem velmi rád, že konečně budeme mít jeden přehledný zdroj aktuálních a zaručených informací o provedeném očkování u pacientů,“ zdůrazňuje přínosy eOčkování v praxi děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity a vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Rastislav Maďar.

Vnímáme jako velkou výhodu, že nově narozené děti budou mít záznamy o všech provedených očkováních elektronicky na jednom místě už od začátku svého života. eOčkování bude znamenat větší komfort pro lékaře i rodiče,“ doplňuje místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Jana Kulhánková.

Nahlédnout do eOčkování je možné přes Lékový záznam pacienta v pacientské aplikaci

Přihlásit se do ní lze díky identitě občana pomocí jednoho z následujících prostředků:

  • bankovní identity,
  • NIA ID (dříve jméno, heslo a SMS kód),
  • eObčanky,
  • mobilního klíče eGovernmentu
  • čipové karty Starcos od První certifikační autority,
  • služby MojeID.

O papírový výpis pak lidé mohou také žádat v lékárnách, u lékařů nebo na Czech POINT. Podrobnosti o eOčkování najdete zde.

ePoukaz: Zdravotnické prostředky i elektronicky

V době pandemie se ukázalo, jak důležité je mít možnost získat recept na své léky bez nutnosti navštívit lékaře. Stejně je to ale i se zdravotnickými prostředky, které někteří pacienti potřebují předepisovat opakovaně. Právě z tohoto důvodu začne od 1. března 2022 fungovat elektronický poukaz na zdravotnické prostředky.
Předepisující bude moci vystavit ePoukaz obdobně, jako tomu je u eReceptu, zavedení elektronického poukazu tedy pro lékaře nepředstavuje velké změny, navíc není zaváděn povinně, a vydané poukazy se tedy nebudou muset zpětně digitalizovat,“ doplňuje ředitelka SÚKL Irena Storová. Předepsané ePoukazy budou ukládány do tzv. Centrálního úložiště elektronických poukazů (obdobně jako u eReceptu), které bude součástí informačního systému eRecept. Pacient bude mít k dispozici náhled na veškeré své ePoukazy v pacientské aplikaci.

Každý ePoukaz dostane jedinečný identifikátor, který bude oproti eReceptu kratší, devítimístný. Obdobně jako tomu je u eReceptu budou existovat čtyři různé způsoby, jak bude možné identifikátor ePoukazu pacientovi předat.

Služba ePoukaz se týká veškerých typů poukazů a bude dobrovolná.

Nastavení soukromí v lékovém záznamu

Lékový záznam, a tedy i eOčkování, si každý může nastavit podle svých potřeb. Udělit souhlas či nesouhlas s nahlížením na data o eReceptech nebo eOčkování bude možné v několika kategoriích – zvlášť pro lékaře, zvlášť pro lékárníky a zvlášť také pro klinické farmaceuty. Ve webové aplikaci si může každý vybrat konkrétního lékaře nebo lékárníka, kterému udělí souhlas s nahlížením. Bude také možné mít rozdílně nastavenou možnost nahlížet na údaje o předepsaných lécích a aplikovaných vakcínách.

Pokud má pacient nastaven generální nesouhlas s nahlížením do jeho lékového záznamu, automaticky se mu nesouhlas promítne i do eOčkování. Každý má právo volby,“ zdůrazňuje ředitelka SÚKL Storová.

eRecepty s modrým pruhem

Povinné bude naopak od 1. ledna 2022 vystavování elektronických receptů na léčivé přípravky s obsahem vysoce návykových látek, dosud je to možné pouze na listinný recept s modrým pruhem – nově však lékař vystaví eRecept s příznakem „modrý pruh“. Tento nový druh eReceptu se uloží do Centrálního úložiště elektronických receptů. Lékárník jej pak bude vydávat na základě předloženého identifikátoru eReceptu s modrým pruhem (obdobně jako nyní u standardních eReceptů). Lékařů a lékárníků se změny v práci se systémem eRecept dotknou minimálně, naopak bude značně zjednodušen proces evidence a kontroly receptů s modrým pruhem, které bylo nyní nutné vyplňovat ve třech listinných kopiích. 

Další meta? Přeshraniční elektronická preskripce

Ještě v roce 2022 plánuje SÚKL své zapojení do přeshraniční výměny elektronické preskripce. Ta zpřístupní eRecept lékárníkovi v jiném zapojeném členském státě EU, než ve kterém byl daný eRecept vystaven. Český pacient si bude moci tedy vyzvednout svůj lék v jakémkoli jiném členském státě EU, který bude v rámci této přeshraniční výměny elektronických receptů zapojen v produkčním provozu.

Zdroj: sukl.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce