Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Ergoterapie pomůže fyzicky postiženým k soběstačnosti

(Mgr. Ludmila Šajtarová | přečteno: 123252x )

Získání nebo znovunabytí soběstačnosti např. po úraze nabo cévní mozkové příhodě vrací lidi do života. Pocit nezávislosti na ostatních, to, že běžné činnosti zvládneme sami, je pro nás všechny, zdravé i nemocné, velmi důležité. Ergoterapie umí pomoci: ať už návikem dovedností, výběrem vhodné kompenzační pomůcky či odhalením a odstraněním bariér v domácím prostředí. V textu najdete i řadu užitečných odkazů.

shutterstock.com

Příprava na ergoterapii

Přístup ergoterapeuta musí být velice individuální. Klienti s různým typem a rozsahem postižení mají samozřejmě rozdílné problémy v soběstačnosti. Navíc je třeba respektovat, že osoba s postižením má své specifické zvyky (např. někdo se jen sprchuje, jiný preferuje koupel ve vaně), specifické domácí prostředí a prostředí komunity, ve které žije (např. možnosti dopravy na vesnici jsou zcela jiné než ve velkoměstě).

Mezi položky soběstačnosti se počítá: příjem jídla, osobní hygiena, koupání, oblékání, nácvik přesunů (otáčení se na lůžku, přesuny z vozíku např. na WC, chůze do/ze schodů…), použití WC, manipulace s předměty denní potřeby, především příprava jídla, nakupování, běžný úklid, manipulace s penězi, obstarávání osobních záležitostí atd.

Úkolem ergoterapeuta je zjistit, které položky klient zvládá bez obtíží, v kterých potřebuje dopomoci a které nezvládá vůbec. Poté stanoví společně s klientem cíle, kterých chce klient dosáhnout a navrhne postup terapie. Způsob terapie závisí i na prostředí, ve kterém rehabilitace probíhá. Často se jedná o tréninkové prostory v nemocnici (cvičná koupelna, cvičná kuchyně…) či v sociálním zařízení, kde se klient nachází. Je velkou výhodou, když terapie může probíhat v domácím prostředí klienta, u některých klientů je totiž velkým problémem přenos naučených dovedností z nemocničního prostředí do domácích podmínek.

Opakovaný nácvik dovedností

Soběstačnosti v některých případech se dá docílit opakovaným nácvikem dovednosti. Na následujícím obrázku můžeme vidět nácvik otáčení osoby s ochrnutou jednou stranou těla (hemiparéza). Správný nácvik je velmi důležitý pro samostatné vstávání z lůžka a oblékání. Kromě jiného zde dochází k zapojení postižené strany. Včasné zapojování postižené strany má velký vliv na zlepšení postižené části (čím déle od vzniku postižení, tím menší šance na obnovení poškozených funkcí).


Na tomto obrázku můžeme vidět nácvik přesunu z lůžka na mechanický vozík. Personál učí klienta specifické postupy, aby klient byl schopen tuto činnost po nějakém čase zvládnout sám a bezpečně. U klienta, kde není možné, aby přesun zvládl sám, je cílem, aby přesun byl co nejmenší fyzickou námahou pro dopomáhající osobu (ať už personál či rodinný příslušník). Předpokladem úspěchu je dodržování správného postupu přesunu a výběr vhodného vozíku, který jedinec s postižením dokáže snadno používat (např. snadnost odejmutí područek či zabrzdění kol).

Kompenzační pomůcky

Další možností je zvolení vhodné kompenzační pomůcky. Ergoterapeut sám nemůže předepsat žádnou kompenzační pomůcku, ale velkou měrou se podílí na jejím výběru pro konkrétního klienta. Výběr správné pomůcky by se rozhodně neměl podcenit, protože špatně vyhovující pomůcku klient nebude využívat a tím pádem nepřispěje ke zlepšení jeho soběstačnosti a zvýšení kvality života. Pomůcky se mohou rozdělit do třech kategorií: pomůcky hrazené pojišťovnou, částečně hrazené pojišťovnou a nehrazené (pomůcky do kuchyně, jako je fixační prkénko – viz obrázek - či protiskluzové podložky).

Protiskluzové podložky zabraňují pohybu předmětu po pracovní desce. Červená podložka je produktem firmy zabývající se výrobou a prodejem kompenzačních pomůcek. Tato podložka je poměrně drahá, pojišťovna ji nehradí. Zbylé dvě podložky je možné zakoupit v běžných obchodech a jejich cena je poměrně nízká. (Černá podložka je prodejcem určena do kufrů a na palubní desky aut, modrá podložka je zamýšlena pro přenos předmětů na tácu či pro jiné využití v kuchyni).

Na stránkách firmy DMA můžete velmi snadno zjistit, jakým způsobem získat potřebnou kompenzační pomůcku, který lékař (odbornost) může pomůcku předepsat – většinou se jedná o rehabilitačního lékaře, ortopeda, neurologa a internistu. U většiny pomůcek je nutné schválení pomůcky ještě revizním lékařem (to zařizuje lékař specialista). V případě dostatečných finančních možností klienta je možné, že si pomůcku klient zakoupí sám (odpadá nutnost předepisování lékařem, to znamená často několik vyšetření různými odborníky). Ale i v tomto případě je rozhodně dobré se poradit s odborníkem (ergoterapeutem, fyzioterapeutem, některé firmy s kompenzačními pomůckami mají svého ergoterapeuta).

Častými pomůckami pro zlepšení soběstačnosti jsou nástavce na záchod, sedačky na vanu a do vany, toaletní křesla (můžete znát pod pojmem gramofon), madla, chodítka a další. V dnešní době je již velký výběr všech těchto pomůcek. Pro získání přehledu velmi snadno můžete tyto pomůcky vyhledat na internetových stránkách jednotlivých prodejen či osobně navštívit prodejnu s kompenzačními pomůckami.

Pečlivý výběr je důležitý u všech pomůcek, ale zejména je důležitý u mechanického a elektrického vozíku, kdy velmi záleží na mnoha parametrech (šířka sedu, hloubka sedu, výška zádové opěrky, velikost područek, hmotnost vozíku, způsob pohánění vozíku a další).

Odstranění bariér

Kromě výběru a zácviku zacházení s kompenzační pomůckou provádí ergoterapeut poradenství v oblasti odstraňování bariér v domácím prostředí a blízkém okolí.

Je také třeba změnit způsoby provádění některých činností. Někdy stačí jiné uspořádání nábytku či pomůcek v kuchyni tak, aby se zde osoba s postižením mohla snáze pohybovat či aby vše zvládla z jednoho místa. Jindy lze činnost usnadnit (např. změna oblečení – sportovní podprsenku lze snáze obléknout než podprsenku na zapínání).

Užitečné odkazy po postižené

  • Liga vozíčkářů: http://ligavozick.skynet.cz/ip/index.php (zde najdete informace o pomůckách, příspěvkách a důchodech, pracovních možnostech, službách, úpravy bariér, organizace pro lidi s postižením, volnočasové aktivity)
  • Informace o pomůckách: http://www.dmapraha.cz/static/jak-ziskat-pomucku
  • Informace o zdravotně postižených: http://www.dobromysl.cz/citarna/zakladni-info.htm (práce, škola, bydlení, volný čas, pomůcky atd.) 
  • Montáž, demontáž, výrobu a vývoj komponentů do vozidel pro osoby s tělesným postižením: http://www.invacar.com/
  • Stropní zdvihací a transportní zařízení firma Roomer: http://roomer.cz
Některé prodejny kompenzačních pomůcek:
  • Ergon: www.ergon.cz,  Praha, Brno        
  • DMA:  http://www.dmapraha.cz/, Praha 4      
  • Meyra: http://www.meyra.cz/, Praha, Ostrava, Jánské Lázně
  • Patron: http://www.patron.eu/, Mělník
  • Pride: www.pride.cz,  (Dobřichovice, služby po celé ČR)
  • Sivak: http://www.sivak.cz/, Hradec Králové, Hrabyně, Ostrava, Přerov, Liberec, Praha,
  • Brno 
  • http://www.zdravotnicke-potreby-a-pomucky.cz/ – internetový obchod zdravotních pomůcek



Pokud vám nebo vašim blízkým ergoterapie pomohla, podělte se o své zkušenosti s ostatními v diskusi nebo nám svůj příběh napište!
Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Centrální mozková příhoda

Prodělal jsem CMP .RES:Uzávěr A basilaris nad odstupy Aa cerebelli sup.sycení ACP oboustranně z karotického povodí přes zadní komunikanty.Uzávěr CI úseku A vertebralis 1.dx.Je možno tuto diagnosu vyřešit chirurgicky? Jaké jsou další možnosti léčby ,mimo používání léku "PLAVIX".

Mozková příhoda

Několikaminutové znehybnění spojené s poruchou řečijsem měl před tím,než byl zjištěn uzávěr a .basilaris.Stalo se mi to v noci ,syn mě odvezl do nemocnice a tam jsem asi po cca 2 hodinách měl stejnou CMP.Asi za 5 dnů mi byla provedeno na angiolince vyšetření kde mi byl zjištěn výše uvedený uzávěr.Od této doby jsem do dnešního dne CMP neměl.Od r.1999(podzim) jsem chodil na vyšetření k neurologovi protože jsem míval pocity nejistoty (hlava , chůze).Ten mě poslal na sono karotid,kde mi bylo zjištěno zůžení cévy.Jestli toto vyšetření ukazovalo zůžení cévy a následně uzávěr a.basilaris,nebo zůženou karotidu na pravé straně ,to nevím .Naposledy jsem byl na sonu karotid asi v 4/2002 a bylo mi řečeno , že výsledek je stejný jako minulé vyšetření(že se to nezměnilo,je to stejné) Oxiphillin neužívám,nevím jaký postup použít(mimo přivolání sanity a to určitě v každém případě)jaké léky užít na zmírnění nebo možná zastavení nastávající CMP. Děkuji a přeji mnoho úspěchů v životě a v povolání.Velmi jste mi pomohla. Bsonek ivo

Lidé v Česku zbytečně umírají na mozkovou mrtvici

Třicet tisíc lidí ročně v Česku postihne mozková mrtvice. Avšak nejvýše jedno a půl procenta z nich se léčí správně.

Aktivní prevence vzniku aterosklerózy

Jedním z mechanizmů, vedoucích ke vzniku aterosklerózy, je nedostatek látek, odstraňujících volné radikály uvnitř cév.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce