Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Ergoterapie: Práce léčí a zlepšuje kvalitu života

(Mgr. Ludmila Šajtarová | přečteno: 18167x )

Ztráta soběstačnosti např. po úrazu nebo cévní mozkové příhodě je velkým zásahem do života. Bezmoc z toho, že se dospělý dříve aktivní člověk stane částečně nebo zcela závislý na svém okolí, se dá těžko s něčím srovnat. Rehabitační metoda, která pomáhá v takové situaci vrátit člověka do samostatného kvalitnějšího života, se jmenuje ergoterapie.

shutterstock.com
Ergoterapie (= léčba prací) vychází z předpokladů, že existuje spojitost mezi zdravím a aktivitou jedince. Jinými slovy, kdo nic nedělá, toho duše i tělo dále chátrá. Ergoterapie je proto založená na provádění smysluplné činnosti.
 

Komu a jak ergoterapie pomůže


Ergoterapie je určena lidem, kteří kvůli onemocnění (např. stav po cévní mozkové příhodě), úrazu, vývojové vadě či stárnutí mohou některé činnosti vykonávat jenom obtížně nebo je nemohou dělat vůbec. Jedná se o běžné denní aktivity, jako jsou např. příjem a příprava jídla, osobní hygiena, koupání, oblékání, nácvik přesunů, použití WC, nakupování, běžný úklid, manipulace s penězi, obstarávání osobních záležitostí apod., ale i pracovní a volnočasové aktivity.

Cílem ergoterapie je dosažení či zachování maximální samostatnosti osoby s postižením v soběstačnosti (běžných denních činnostech), pracovních činnostech a volnočasových aktivitách. Jejím hlavním úkolem je umožnit pacientovi provádět činnosti, které považuje za důležité a potřebné pro život, a přispět tak k zachování odpovídající kvality života a k plnému zapojení do společnosti.

Je třeba zdůraznit, že se nejedná o teoretické návody, jak se s obtížemi při jednotlivých aktivitách vypořádat. Nácvik problematických činností probíhá v reálných situacích (např. trénink nakupování, když to podmínky umožňují, probíhá ve skutečném obchodě) a pokud to je možné i ve vlastním prostředí klienta.

Pro účinnost terapie je velmi důležitý aktivní přístup klienta či jeho rodiny (klienti v bezvědomí, s poruchou paměti a další, kteří nejsou schopni vědomě o sobě rozhodovat a řídit se svými rozhodnutími).
 
Ergoterapeuti pracují se všemi věkovými kategoriemi, s klienty s fyzickým, smyslovým, duševním či kombinovaným postižením.

Úhrada ergoterapeutické péče


Ve zdravotnickém zařízení je ergoterapeutická péče hrazena pojišťovnou. Jedná se hlavně o ambulantní či lůžková rehabilitační zařízení (kliniky, léčebny pro dlouhodobě nemocné, rehabilitační centra a ústavy).

V sociální sféře jsou ergoterapeuti většinou hrazeni z financí organizace, která je zaměstnává. Jedná se o různé stacionáře pro děti, dospělé či seniory, speciální školy, agentury podporovaného zaměstnávání, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domácí péče, prodejny kompenzačních pomůcek a další.

Několik málo ergoterapeutů pracuje samo za sebe a jejich péči si musí hradit klient sám.

V lázeňském odvětví se ergoterapeuti vyskytují v současné době jen sporadicky.

Seznam ergoterapeutických pracovišť je možné najít na stránkách České asociace ergoterapeutů.




Pokud vám nebo vašim blízkým tato relativně mladá rehabilitační metoda pomohla, podělte se o své zkušenosti s ostatními v diskusi nebo nám svůj příběh napište!
Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Centrální mozková příhoda

Prodělal jsem CMP .RES:Uzávěr A basilaris nad odstupy Aa cerebelli sup.sycení ACP oboustranně z karotického povodí přes zadní komunikanty.Uzávěr CI úseku A vertebralis 1.dx.Je možno tuto diagnosu vyřešit chirurgicky? Jaké jsou další možnosti léčby ,mimo používání léku "PLAVIX".

Mozkové mrtvice se na začátku špatně poznává

Pocit přeleželé ruky. Třeba i tak se mohou projevit první příznaky mozkové mrtvice. Mnoho lidí je podceňuje.

Aktivní prevence vzniku aterosklerózy

Jedním z mechanizmů, vedoucích ke vzniku aterosklerózy, je nedostatek látek, odstraňujících volné radikály uvnitř cév.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce