Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Josef: O mozkové mrtvici musíme mluvit a naučit se rozeznat příznaky

( | přečteno: 21300x )

Pan Josef pečuje o svou ženu, kterou postihla cévní mozková příhoda. Díky rehabilitaci a podpoře svého muže i celé rodiny se stav Josefovy manželky stále lepší. Pan Josef všem vzkazuje: Nepodceňujte tuto nemoc, informujte se o ní. A hlavně: Když už nemoc přijde, nevyřazujte nemocné ze svého života, potřebují každý váš úsměv.

shutterstock.com

Příběh pana Josefa Edera jsme našli v diskusi na našem webu. Pro jeho sílu, naléhavost a inspiraci jsme chtěli, abyste se s jeho obsahem (byť zkráceným) seznámili i vy.

Cévní mozková příhoda se často ohlašuje předem

Ano, i mojí ženu postihla v červenci minulého roku mozková příhoda. Symptomy této příhody se však projevovaly již dříve. Dvojité vidění, fibrilace srdce a den předem mravenčení v paži… Bohužel, zdvojené viděni nebylo lékaři indikováno jako možnost narušení cévního řečiště a nutno také říci, že fibrilace srdce byla léčena jen medikamenty. Bohužel ředění krve probíhalo pouze anopyrinem, ačkoliv nemocniční neurolog po hospitalizaci ženy se podivoval.

Mozková mrtvice: Tři týdny v nemocnici jsou jen začátek

Nutno podotknout, že při postižení ženy jsem byl u ní a okamžitě přivolal záchrannou službu, která ji odvezla do jednu a čtvrt hodiny vzdálené nemocnice na neurologii. Zde se jí dostalo okamžité pomoci. Po třech týdnech pobytu byla deset dní doma, i když nechodící a plně odkázána na všechny hygienické úkony s tím spojené. Léčba probíhala medikamenty.

Rehabilitace a podpora rodiny vrací lidi do života

Posléze ji sanita odvezla do Krajské nemocnice v Ústí nad Labem, kde byla hospitalizována na rehabilitačním oddělení. Zde jí opravdu doslova pomohli na nohy. Jejich přístup je příkladnou péčí o lidi postižené touto civilizační chorobou. Vzhledem k tomu, že měla žena každý den návštěvu rodinných příslušníků jak v okresní tak v krajské nemocnici, kteří se jí snažili alespoň krátce rozptýlit a ona sama měla silnou vůli se nemoci nepoddat, po třech týdnech jsem si ji odvážel domů již chodící a její stav se od té doby podstatně zlepšil. Je to i tím, že v místě funguje soukromá rehabilitační služba placená zdravotní pojišťovnou a tak ob den rehabilituje a připravuje se na následnou lázeňskou léčbu a rehabilitaci.

Jak teď vnímám svět kolem sebe

Říká se, že po boji je každý generál. I já jsem se jim stal. Více si všímám projevů u svých blízkých, více se zajímám o tento druh nemoci, více o něm s přáteli mluvím a šířím tak osvětu, které není nikdy dost. A těm, kteří u svých blízkých nebo na sobě zpozorují některé symptomy mozkové příhody, radím: Nepodceňujte tuto skutečnost. Navštivte ihned zdravotnické zařízení. A těm, kteří mohou jenom trochu: Navštěvujte své blízké nebo kamarády alespoň na chvíli a potěšte je v jejich případném utrpení. Vlijte jim do žil novou naději na další život. Potřebují to jako sůl!




Pokud jste byli nuceni se vypořádat s vážnou nemocí nebo se staráte o nemocného, podělte se o své zkušenosti s ostatními v diskusi nebo nám svůj příběh napište!
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Páťa
6x

Dobrý den, děkuji Vám za tento článek i za láskyplnou péči, kterou jste manželce věnoval. Držím Vám pěsti v dalších krocích. Páťa


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetik: Nechci si píchat inzulín, proto krotím kila

Bohumil Veselý je aktivní muž v důchodu studující univerzitu třetí věku. Jeho diagnóza zní: diabetes 2. typu. Kvůli cukrovce musí zhubnout ať chce, nebo ne. Spoustu let se snažil svoje kila zkrotit, podařilo se mu to až pod pohrůžkou inzulínu.

Josef: O mozkové mrtvici musíme mluvit a naučit se rozeznat příznaky

Pan Josef pečuje o svou ženu, kterou postihla cévní mozková příhoda. Díky rehabilitaci a podpoře svého muže i celé rodiny se stav Josefovy manželky stále lepší. Pan Josef všem vzkazuje: Nepodceňujte tuto nemoc, informujte se o ní. A hlavně: Když už nemoc přijde, nevyřazujte nemocné ze svého života, potřebují každý váš úsměv.

Skutečný příběh: Epilepsie mi vzala pocit lehkosti ze života

Epilepsii zná většina z nás jen z filmů. Člověk v nich náhle padá k zemi, většinou nedýchá, promodrává a má křeče. Ovšem v praxi je právě tento "velký záchvat" spíše výjimkou. Spousta epileptiků má naštěstí mírnější projevy své choroby. I tak s ní ale není jednoduché žít. Vyprávět o tom může i Ondra, který má epilepsii jaké následek úrazu před třiceti lety. Se svými životními zkušenostmi se svěřil i ostatním čtenářům našeho webu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce