Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bechtěrevova choroba ohrožuje hlavně mladé muže

( Redakce | přečteno: 31898x )

Bechtěrevova nemoc nejčastěji postihuje mladé muže mezi 18. a 40. rokem věku. Toto dědičné onemocnění nelze zcela vyléčit ani předem odhadnout jeho vývoj. Odpovědi na základní otázky týkající se Bechtěrevovy choroby včetně novinek v léčbě pro vás zpracovala MUDr. Marie Sedláčková, primářka revmatologického a rehabilitačního oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Video
shutterstock.com

Co je Bechtěrevova choroba?


Bechtěrevova nemoc je zánětlivé onemocnění křížových kloubů a vazů kolem páteře. Tato nemoc však může, ale nemusí, mít další mimokloubní příznaky: záněty očí, kloubů, úponů, střeva a někdy i kůže nebo aorty.


Jak se nemoc může projevit a koho postihuje?


Bechtěrevova nemoc typicky postihuje mladé muže, s počátkem onemocnění koncem druhé a ve třetí dekádě života, tedy mezi 18. a 40. rokem života. Vzhledem k tomu, že jde o dobře vypadající, mladé a do té doby zdravé muže, ošetřujícím lékařům může trvat i několik let, než pacienta odešlou ke specialistovi, který nemoc diagnostikuje. Typicky se projevuje takzvanou zánětlivou bolestí v kříži. To je bolest klidová, především noční, která k ránu pacienty budí a ti vstávají a cvičí, což jim proti bolesti významně pomáhá. Říká se v legraci, že bechtěrevik je skvělý manžel, brzy vstává a cvičí, chystá pro celou rodinu snídani a ještě z toho profituje.


Co je její příčinou?


Jednoznačnou příčinu nemoci určit zatím neumíme. Víme, že postihuje nejčastěji osoby s pozitivním antigenem B27 na bílých krvinkách, těch je v běžné populaci asi 9 %, mezi bechtěreviky 96 %. Provokujícím faktorem často bývá obyčejná střevní nebo jiná infekce. Onemocnění je dědičné.


Jak nemoc postupuje?


Postup nemoci je velmi různý. Některým šťastlivcům se zánět zastaví na křížovém skloubení, jiným však postupuje zánět po páteři a postupně, různě rychle, způsobuje typické tuhnutí páteře.


Jak se léčí, jaké jsou novinky v léčbě?


Základními léky Bechtěrevovy choroby jsou takzvaná nesteroidní antirevmatika. To jsou léky, které působením na zánět tlumí bolest. Další významnou součástí léčby je cvičení, fyzikální nebo lázeňská léčba, která přináší někdy i dlouhodobou úlevu od bolesti a brání ztuhnutí kloubů a páteře. Také brání omezení funkce hrudníku, která s tuhnutím souvisí, a může být hlavní příčinou srdečních či oběhových obtíží.

Kromě nesteroidních antirevmatik se užívají i kortikosteroidní látky, nejčastěji ve formě injekcí do bolestivých kloubů a vazů. Při postižení kloubů na rukou a nohou pomáhají léky, které se také užívají u jiných forem revmatismu, jako Sulfasalazin a Methotrexat.

Moderní léčbou, která je však rezervována pro svou vysokou cenu jen pro velmi zánětlivě aktivní pacienty nebo pro pacienty s mnohočetným postižením, je biologická léčba. Je to léčba injekční, která blokuje klíčové prozánětlivé faktory v krevním oběhu.


Je nutné při Bechtěrevově nemoci pak užívat již trvale léky?


Onemocnění neumíme zcela vyléčit, jen tlumit. Jeho průběh je však v začátku nepředvídatelný, někomu stačí občasná medikace nesteroidními antirevmatiky
a cvičení, jiný reaguje zlepšením až na moderní biologickou léčbu.


Jaká existuje pohybová a režimová terapie?


Režimová léčba je to nejdůležitější, co pacient sám může pro sebe udělat. Jakýkoliv pohyb, který tlumí bolest a přitom rozhýbe hrudník, je dobrý. Je nutno sportovat či cvičit pravidelně, nejraději denně. Samozřejmě je přitom nutno respektovat věk a stav ostatních kloubů, které mohou být postiženy třeba artrózou. Potom nejsou vhodné cviky s přetěžováním těchto kloubů (u kolen a kyčlí nejsou vhodné skoky a doskoky a naopak velmi vhodné plavání, při postižení krční páteře je zase nevhodné plavání – prsa – a vhodné jiné cvičení).

Hodně se diskutuje o vlivu diety na nemoc. Většina bechtěreviků má sklon k vyšší hladině kyseliny močové, proto se doporučuje nejíst moc červeného masa, silné vývary, omezeně luštěniny a plody moře, méně čokolády. Pít dostatečně a pravidelně nápoje, omezit však konzumaci piva.


Upřímně doporučuji lázeňskou léčbu, která mnoho našich pacientů udržuje léta funkční a schopné práce a kde se režimová, dietní a rehabilitační léčba vhodně skloubí.


Jaká povolání jsou či nejsou pro takto nemocné vhodná?


Zásadně není vhodné povolání, kde je pacient vystaven střídání směn či náhlému střídání teplot nebo práce v jednotvárné neměnné poloze. Pravidelnost práce, vhodné klima, možnost si zacvičit či častěji změnit polohu jsou pro naše pacienty velmi výhodné.

Jak se žije s Běchtěrevovou chorobou?

Každá nemoc vstoupí člověku do života nečekaně. Nemoci, které jsou dlouhodobé, ovlivňují náš život samozřejmě více. Podívejte se na video, v němž najdete rozhovor se ženou, která Bechtěrevovou nemocí trpí, ale nevzdává se:






Pokud je Bechtěrevova nemoc i váš problém nebo někoho z vašich blízkých, podělte se o své zkušenosti s ostatními v diskusi nebo nám svůj příběh napište!
komerční sdělení
Banner_Bechterevova_nemoc_400x200px.png
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Petra Pětníková
11x

Dobrý den, mám také Bechtěreva, Našli mi ho ve 4 letech, když jsem začala kulhat na pravou kyčel a díky všem možným vyšetřením mi ho našli. Bohužel se to zhoršilo díky pubertě. Mám srostlou krční páteř i bederní a v celý páteři mám vlastně už jen 6 cm, kde se mi ta páteř ještě hýbe.. Týdně si píchám injekce na tlumení bolesti a aby mi ta páteř dá nesrůstala. Musím cvičit, jezdit do lázní, abych mohla se aspoň trošku hýbat. Je to náročné, ale zvyknete si s touto chorobou žít. Jinak je mi 18 let.

tomáš beck
5x

dobrý den je mi 33let a bechtěreva mi zjistila před 8lety oční lékařka.Mel jsem behem 4let 2krát zánět duhovky L,OKA.Nejčastější bolesti mám v kloubech,šlachách a zanety se vráží i do zad a očí.Již třetím rokem sy píchám každé pondělí injekci do břicha-ENBREL- A MUSÍM ŘÍCT ŽE TOJE O 70procent lepší. PS.CVIČIT,LÉKY.INJEKCE.ALE DÁ SE TO ZVLÁDNOUT

Miroslav Slivka 10.července
2x

Dobrý den je mi 27 let a již více než 3 roky mám různě časté bolesti zad. Někdy jsou tak silné, že se sotva hýbu, jindy se to dá vydržet. Lékaři v místě mého bydliště (Slovensko) mi doporučovali rehabilitace a občas mi aplikovali nějakou injekci, když už jsem to nemohl vydržet. Ale vlastně nikdo z nich nevěděl přesně co mi je. V současné době jsem pracovně v Čechách a posledního půl roku jsem navštěvoval pohotovost stále častěji, protože se mi bolesti stále stupňovaly. Můj současný obvodní lékař mi tvrdil, že mé bolesti souvisí s plotýnkami a mým zaměstnáním. Psal mi od začátku různé léky na tlumení bolesti, které mi však zabírali jen na omezenou dobu a pak se mi bolesti vracely, Okolo vánoc jsem byl konečně poslán na neurologii, kde mi napsali doporučení na magnetickou rezonanci. A dostala má léčba nějaký spád. Byl jsem na několika odběrech krve a koncem minulého měsíce mi diagnostikovali Bechtěreva. Ještě o této nemoci moc nevím, ale snažím se s ní naučit žít. Jsou dny kdy nemohu ani pořádně vstát z postele, ale když se pak rozhýbu tak to celkem jde. Zatím jsem na začátku a snažím se cvičit, brát pravidelně léky a doufám, že se mi aspoň trochu uleví, až začnou pořádně působit. Chtěl bych ještě poděkovat odd. akutní neurologické ambulanci v Kolíně ( v ČR), kde se mě obětavě ujali a snažili se mi v co nejkratší době pomoci.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bechtěrevova choroba
Partner rubriky Bechtěrevova choroba

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Co můžete očekávat od rehabilitace?

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem doc. MUDr. Jiřím Votavou, CSc. z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN, která proběhla ve čtvrtek 18. dubna 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nenáročné cviky Ludmily Mojžíšové: otěhotní sedm z deseti žen

Metoda Ludmily Mojžíšové - cesta k vytouženému miminku, ale také k odstranění inkontinence, bolestí zad, bolestivé menstruace nebo bolesti při pohlavním styku. Je to sestava jednoduchých cviků spojená s odblokováním páteře, žeber a pánve.

Tajemná Bechtěrevova choroba

Pod tajemným jménem Bechtěrevovy choroby se skrývá chronické zánětlivé onemocnění nejčastěji páteřních obratlů, především pak místa, v němž se spojuje pánev s křížovou kostí. Příznačné jsou pro ni úporné bolesti zad, ohnutí páteře, v důsledku čehož pak nemocní chodí shrbení a předklonění.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce