Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Goji - kustovnice čínská

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 15734x )

Kustovnice čínská, známá také jako goji, je klenotem čínské medicíny. Jedná se o velice silný a účinný antioxidant, který pomáhá předcházet předčasnému stárnutí, podporuje vitalitu člověka, posiluje imunitní systém, pomáhá snižovat krevní tlak a podporuje krvetvorbu.

shutterstock.com

Kustovnice obsahuje mnoho látek prospěšných zdraví, především vitamín C, B1 a B2, beta – karoten (vitamín A) a mnoho důležitých minerálů a stopových prvků, například železo, vápník, zinek a selen. Plody kustovnice čínské jsou také skvělým zdrojem antioxidantů a vlákniny.

Posílení imunity

Kustovnice pomáhá lidskému tělu v boji proti zánětlivým onemocněním, nabízí podporu proti virózám, bakteriím a plísním. Vzhledem k obsahu mnoha důležitých látek a antioxidantů, Goji zvyšuje hladinu imunity.

Působí proti rakovině

Extrakt z kustovnice brzdí šíření rakoviny, zvyšuje účinnost léčby a působí preventivně proti této nemoci.

Zajištění dlouhověkosti

Bobulím se také říká ovoce dlouhověkosti, a to kvůli vysokému obsahu antioxidantů, které představují vynikající ochranu před volnými radikály. Ty jsou hlavní příčinou degenerace buněk a stárnutí.

V Asii jsou považovány za prostředek udržující krásu a zdraví. Zlepšují strukturu pokožky, pleť se dobře prokrví a zrůžoví. Mastné kyseliny podporují tvorbu kolagenu a vážou na sebe vlhkost. Podíl vitamínu E působí proti stárnutí. Mohou omezit rozšiřování lupenky a dalších kožních onemocnění.

Plody goji působí pozitivně na centrální nervový systém a mozek.

Podpora detoxikace a hubnutí

Kustovnice je výborným pomocníkem při snaze shodit nadbytečné kilogramy, neboť podporuje očistu organismu od škodlivých látek, což je jeden z předpokladů zdraví a dobré funkce metabolismu. Navíc má nízký glykemický index, což zpomaluje příjem a využití cukrů, díky čemuž se oddaluje pocit hladu, který se u potravin s vysokým glykemickým indexem dostavuje velmi rychle. Kustovnice dodává vitalitu, čehož lze využít při cvičení.

Úspěch zaznamenávají tyto plody i při léčbě cukrovky. Jejich konzumací se snižuje hladiny krevního cukru a minimalizují se škody touto chorobou způsobené. Čaj z bobulí vás zbaví zažívacích potíží. Pomáhá také při gastritidě, žaludečních vředech a dráždivém tračníku.

Podpora jaterní činnosti a pomoc při jaterních chorobách

Největší vliv při ochraně a léčbě jater hraje betain, který podporuje regeneraci jaterních buněk, pomáhá proti ztučnění jater a navíc ho játra využívají k tvorbě cholinu.

Snížení vysokého krevního tlaku

Vysoký krevní tlak zvyšuje pravděpodobnost srdečního infarktu nebo mozkové příhody. Goji působí proti zužování tepen a snižují krevní tlak. Redukují i hodnoty krevního tuku. Čínské studie prokázaly, že toto ovoce podporuje tvorbu superoxiddismutas, enzimů, které si tělo samo vyrábí, aby zabránilo nebezpečné oxidaci cholesterolu. Vysoký obsah železa v plodech podporuje krvetvorbu.

Prevence zeleného zákalu

Plody obsahují velké množství zeaxantinu a luteinu, živin, které jsou důležité pro zrak a mohou pomoci při zeleném zákalu. V Číně se bobule používají proti slabozrakosti již dávno.

Astma a alergie

Tím, že zvlhčují plíce, působí proti astmatu a některým druhům alergií.

Přírodní afrodisiakum pro muže

Pravidelná konzumace bobulí Goji zvyšuje hladinu mužských pohlavních hormonů, což podporuje libido a schopnost milostných aktivit.

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce