Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vyšetření konečníku

(MUDr. Martina Kasperová | přečteno: 68948x )

Vyšetření konečníku umožňuje lékaři odhalit hemoroidy, ale i nádor, zánět či krvácení.

shutterstock.com

Co to je vyšetření konečníku?

Vyšetření konečníku patří mezi základní vyšetřovací postupy. Lékaři umožňuje odhalit jednotlivá onemocnění konečné části tlustého střeva. Při vlastním vyšetření lékař prstem přes řitní otvor vyšetří příslušnou oblast.

Proč se vyšetření konečníku provádí?

Konečník a konec tlustého střeva jsou místa oku lékaře ukrytá. Přitom tyto oblasti bývají často zdrojem různých obtíží. Proto musí lékař i tuto část těla řádně vyšetřit. K vyšetření lékař používá svůj prst, který opatrně zavádí do konečníku vyšetřovaného. Lékař má vždy rukavice a na rukavici znecitlivující mast.

kolorektální karcinom, je v naší populaci nejčastějším zhoubným nádorem trávicího ústrojí. Časný záchyt tohoto onemocnění například při vyšetření konečníku zvyšuje naději na úspěšnou léčbu. Konečník vyšetřují také chirurgové při bolestech břicha, kde jim toto vyšetření pomáhá určit příčinu pacientových potíží.

Mám se vyšetření konečníku obávat?

Vyšetření konečníku je sice trochu nepříjemné, ale je nebolestivé. Lékař bude mít na rukavici znecitlivující mast a vyšetření bude provádět citlivě. Vyšetření trvá chvilku.

Jak se mám na vyšetření konečníkupřipravit?

K vyšetření není třeba předchozí přípravy. Vyšetření konečníku bývá obvykle součástí celkového vyšetření. Na každé vyšetření se snažte přijít včas.

Jak vypadá vlastní vyšetření konečníku?

Položíte se na vyšetřovací stul. Stáhnete si spodní prádlo ke kolenům. Lékař Vám pokyne, aby jste se otočil na bok a dal si kolena k bradě. Poté si navlékne rukavice a na prst nanese znecitlivující mast a opatrně Vám zavede prst do konečníku. Krouživým pohybem vyšetří stěny konečné části tlustého střeva. Při vyšetření ležte klidně, neměňte výchozí polohu a zhluboka dýchejte. Vyšetření je nebolestivé.

Co bude po vyšetření?

Po vyšetření není nutno dodržovat nějaký speciální režim.

Kdy bude výsledek?

Pokud lékař nenalezl nějako odchylku od normálu pravděpodobně Vám řekne, že je toto vyšetření bylo v pořádku. Pokud by se mu nález nezdál, doporučí Vám další vyšetření (kolonoskopii, rektoskopii, RTG s kontrastem).

Jaké jsou alternativy vyšetření?

Konečník a konečnou část tlustého střeva, lze vyšetřit i jinými metodami - například rektoskopii, kolonoskopií, CT a RTG vyšetřením s tzv. kontrastem. Všechny uvedená vyšetření jsou prováděna jako cílená, a to vždy po předchozím celkovém vyšetření. Vyšetření konečníku je jednoduchá metoda, která nikterak pacienta nezatěžuje a přesto může odhalit celou řadu onemocnění. Proto výše uvedená vyšetření (rektoskopii, kolonoskopií, CT a RTG) nelze povařovat za alternativní, ale spíše o vyšetření doplňková.

Poznámka:
Správný lékařský termín pro rozšíření žíly v oblasti konečníku je hemoroidy, z řeckého haimorrhoe - krvácení (haima krev, rheo téci). Mezi lidmi se však mnohem více vžilo nespisovné označení hemeroidy. Aby i tito pacienti měli šance naše stránky najít, používáme v našich článcích současně oba termíny.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
mišák
8x

Dobrý den, chtěla bych vás požádat o radu! U řitního otvoru se mi objevil váček, velikost asi 7x7mm. Občas to štípe a pálí a někdy se na toaletním papíru objeví krupičky krve. Bude nutné vyšetření konečníku? Mohly by to být hemoroidy nebo co by to mohlo být? ¨ Docela mě to vyděsilo, proto vás prosím o pomoc!! Děkuji

jezdec
2x

Již delší dobu jsem měl problémy s průjmy a následnou velkou bolestivostí konečníku.( předpokládal jsem hemoroidy ) Svěřil jsem se kamarádovi -lékaři a následovaly vyšetření- gastroskopie a rektoskopie ! Obě vyšetření jsou nepříjemná, ale chci se zastavit o bodu "Vyšetření konečníku", kde někteří autoři článků píší, že vyšetření je nebolestivé !? Opak je ale pravdou!! Při prvním vyšetření rukou jsem málem utekl doktorovi po zdi jako Spiderman. Při rektoskopii to bylo jen o chlup lepší, použil mast, ale v první moment jsem viděl všechny svaté !! Po zavedení kovové trubice už to bylo lepší. Ale i tak říkám, že raději zubař než vyšetření konečníku. Byly zjištěny hemoroidy II. stupně, teď beru léky a čípky. Je děsné, že v době moderní techniky a vědy, člověk u lékaře trpí jako oběť sadistického maniaka. když Vás bolí zub, tak vám dají injekci a je klid, zde se nic takového neděje. Pak vám ještě internista řekne: "Buďte rád, že jste u mne, chirurgové by vás rovnou natrhli !!! Tak nevím ???!!!

Maja
2x

Plně souhlasím, já jsem byla rovnou u chirurga-proktologa. Mám stejnou diagnozu. To vyšetření bylo hnus!!! Na rukavici neměl vůbec žádný gel, natož nějaký znecitlivující o kterém jsem na internetu četla! Dal mi léky, beru denně 6 tablet po 500 mg (jedna) a dost mám obavy, abych nápor těchto léků vůbec přežila. Na kontrolní vyšetření po dobrání těchto léků k němu absolutně nepůjdu. Ještě než začal vyšetřovat, tak jsem ho upozornila, že mám bolesti a to dost silné, ale zcela zbytečně. Vůbec ho to nezajímalo. Po jeho vyšetření jsem měla 24 hodin bolesti a krvácela jsem. Obyčejný člověk je chápan pouze jako dobytek a tak přeji panu doktorovi, aby alespoň jednou zakusil to, co, co sám dělá. Věřím, že se mu to jednou vrátí i s úrokama!!!


Celkový počet příspěvků v diskusi: 9. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Krvácení z konečníku

Již několik let mne trápí krvácení z konečníku. Mám pochopitelně obavu, aby to nebyl příznak vážného onemocnění. Krev je světlá a je jí často velké množství, objevuje se však pouze při stolici. Často mívám během dne potíže s pálením a svěděním v oblasti konečníku. Existují nějaká specializovaná pracoviště, kde bych mohl podstoupit vyšetření? Miloš

Jak předcházet zácpě

Věnujme se tomu, co pro pravidelnost vyprazdňování můžeme učinit sami. Jak bychom měli svůj denní jídelníček upravit, abychom se zácpy zbavili?

Podezření na hemeroid

U konečníku se mi objevil takový malý "culík" o průměru asi 5 mm, dá se chytnout mezi prsty. Nebolí, ale při stolici a osobní hygieně to není zrovna příjemný pocit. Jedná se o hemeroid? Pokud ano, musí se to řešit vždy chirurgicky? Za odpověď předem děkuji.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce