Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Co to jsou hemoroidy

( | přečteno: 86895x )

Odborné průzkumy ukazují, že obtíže s hemeroidy má více než 50 procent lidí!


Odborné průzkumy ukazují, že menší či větší obtíže s konečníkem má více než 50 procent lidí! Neostýchejte se svěřit lékaři. Nejčastěji se obtíže projevují jako svědění a bolesti v místě řiti - vyústění konečníku, dále pak krvácení, odchod hlenu a někdy i výhřez sliznice konečníku. Příčinou uvedených obtíží mohou být záněty a trhliny v oblasti řitního kanálu, nejběžnější příčinou onemocnění však jsou hemeroidy.

Hemeroidy

Hemeroidy jsou rozšířené žíly v oblasti konečníku. Takové rozšířené žíly jsou v malém rozsahu přítomny i u zdravého člověka, jejich úkolem je "utěsnění" konečníku proti nechtěnému odchodu plynů a stolice. Za normálních okolností hemoroidy nezpůsobují žádné problémy. Když však hemeroidy způsobují obtíže od bolestí až po krvácení - krvev ve stolici a výhřez sliznice, mluvíme o hemoroidálním onemocnění.

Důvodem hemoroidálního onemocnění jsou jednak dědičné dispozice, dále pak zácpa, sedavý způsob života, špatné stravovací návyky s nízkým příjmem tekutin, nedostatek vlákniny ve stravě a nadměrná konzumace dráždivé stravy nebo alkoholu.

Obdobné problémy jako hemeroidy však mohou způsobit také nádorová onemocnění konečníku a celého tlustého střeva! Nádory v této oblasti mohou být nezhoubného i zhoubného charakteru. Česká republika je bohužel na prvním místě na světě ve výskytu nádorů konečníku a jejich výskyt dále velmi stoupá. Z těchto důvodů má být každý pacient, který udává výše uvedené obtíže(zejména krvácení) řádně vyšetřen k vyloučení nádorového onemocnění, než bude započato s léčbou hemeroidů.

Jak lékař při vyšetření postupuje? Při endoskopickém vyšetření (anoskopie, rektoskopie, koloskopie) lékař prohlédne povrch sliznice sledovaného úseku střeva a po vyloučení eventuálního nádoru konečníku nebo tlustého střeva zjistí rozsah a stupeň hemeroidálního onemocnění a doporučí vhodnou léčbu.

Poznámka:
Správný lékařský termín pro rozšíření žíly v oblasti konečníku je hemoroidy, z řeckého haimorrhoe - krvácení (haima krev, rheo téci). Mezi lidmi se však mnohem více vžilo nespisovné označení hemeroidy. Aby i tito pacienti měli šance naše stránky najít, používáme v našich článcích současně oba termíny.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Michal

Na hemoroidy a další problémy s konečníkem máme velmi dobré zkušenosti s použitím přírodních preparátů. Kontaktujte nás e-mailem na adrese: [email protected] . Michal Hladík, Harmonie - centrum preventivní, detoxikační a revitalizační medicíny, Kladno

Michal S
1x

Na hemoroidy je s více než 95% účinný jitrocelový extrakt v 100% tukovem zakladě, který vyrábím ve vlastní receptuře asi jako jediný, protože nic podobného nikdo nevyrábí. Email: [email protected], tel. 591127967, 608431916


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Krvácení z konečníku

Již několik let mne trápí krvácení z konečníku. Mám pochopitelně obavu, aby to nebyl příznak vážného onemocnění. Krev je světlá a je jí často velké množství, objevuje se však pouze při stolici. Často mívám během dne potíže s pálením a svěděním v oblasti konečníku. Existují nějaká specializovaná pracoviště, kde bych mohl podstoupit vyšetření? Miloš

Jak předcházet zácpě

Věnujme se tomu, co pro pravidelnost vyprazdňování můžeme učinit sami. Jak bychom měli svůj denní jídelníček upravit, abychom se zácpy zbavili?

Podezření na hemeroid

U konečníku se mi objevil takový malý "culík" o průměru asi 5 mm, dá se chytnout mezi prsty. Nebolí, ale při stolici a osobní hygieně to není zrovna příjemný pocit. Jedná se o hemeroid? Pokud ano, musí se to řešit vždy chirurgicky? Za odpověď předem děkuji.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce