Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hipoterapie

(Ing. Věra Lantelme | přečteno: 48453x )

Hiporehabilitace jako metoda léčebné rehabilitace s pomocí koní je v České republice prováděna intenzivně více jak 30 let. Tento název zastřešuje aktivity a terapie s koňmi pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním, speciálními potřebami. Jedná se o nejvíce známou hipoterapii, dále aktivity s využitím koní, psychoterapii pomocí koní a parajezdectví. Jak se jednotlivé obory liší, v čem je jejich podstata a jaký účinek?

Česká hiporehabilitační společnost

HIPOTERAPIE (HT)

Hipoterapie je fyzioterapeutická metoda využívající trojrozměrný pohyb koňského hřbetu jdoucího koně. Terapie je vedena fyzioterapeutem nebo ergoterapeutem – specialistou pro hipoterapii na základě písemného souhlasu lékaře. Terapeut určuje pro klienta polohu na koni, délku a intenzitu terapie podle jeho aktuálního zdravotního stavu, schopností a rehabilitačního plánu. Kůň je vždy veden plnoletým vodičem.

Od jakého věku se hipoterapie může aplikovat?

Hipoterapie je jednou z rehabilitačních metod vhodných k rehabilitaci dětí od věku 2 měsíců, protože jejím principem je stimulace globálního lokomočního vzoru obdobně jako u Vojtovy metody. Jedná se o aktivaci pohybových vzorů, se kterými se již narodíme. V případě postižení centrální nervové soustavy jsou narušeny centra nebo dráhy, které jsou nutné především k vykonání určitého pohybu, ale i k nastavení svalového napětí či ke správnému vývoji řeči a smyslových funkcí. Význam hipoterapie je především v bohaté stimulaci, která je dána krokem koně, jeho balanční plochou v 3D rozměru a správném načasování v pravidelném rytmu. Pro úspěšnost léčby je vždy nutná motivace, a tu nám kůň přináší automaticky. Zároveň s aktivací limbického systému („pocitový mozek“) je motivace hlavním spouštěčem pro daný pohybový program. Například pokud stimulujeme dítě v poloze primárního vzpřímení (vleže na bříšku s oporou o předloktí směrem k zádi koně) má výraznou motivaci ke zvednutí hlavičky během hipoterapie i přesto, že toho není ve spontánní aktivitě zatím schopno. Intenzivním opakováním vzniká možnost k fixaci tohoto vývojového stupně. Hipoterapie jako forma fyzioterapie je vždy zařazována do komplexní rehabilitační péče, a čím dříve je započata, tím je její efekt výraznější z důvodu využití plasticity mozku, která s věkem klesá. Česká republika patří mezi světové průkopníky v aplikaci hipoterapie u kojenců ve věku 2 – 3 měsíců, u kterých existuje podezření na opoždění psychomotorického vývoje nebo poruchu řízení pohybu a rovnováhy. Takové problémy mívají nejčastěji miminka s komplikovaným porodem v termínu, nebo ta, která se na­rodila podstatně dřív, než měla. Dále děti s ortopedickými problémy a v neposlední řadě jsou to děti s různými vrozenými genetickými vadami, které postihují psychomotorický vývoj dítěte.

Má hipoterapie přínos pro starší děti a dospělé klienty?

Hipoterapie je účinná i pro starší děti a dospělé se širokou škálou koordinačních poruch, posturálních nebo pohybových problémů. Trojrozměrný pohyb koňského hřbetu aktivuje vzpřimovací mechanizmy, hluboké stabilizační systémy a navozuje střídavé pohybové stereotypy plazení, lezení a chůze. Navíc kůň má o 10C vyšší teplotu těla a tak přímý kontakt s ním příznivě působí na uvolnění svalů se zvýšeným svalovým napětím. Kůň může být veden rychlým nebo pomalým krokem po různém terénu a povrchu, proto můžeme normalizovat svalové napětí klienta – zvyšovat nebo snižovat. Člověk na jdoucím koni se rytmicky pohybuje vpravo-vlevo, a tím zapojuje symetricky obě poloviny těla - to je důležitá složka pro jedince po centrálních mozkových příhodách a úrazech. Trojrozměrný pohyb koňského hřbetu aktivuje vestibulární systém, který s navozením pohybu v prostoru je důležitou rehabilitační složkou u lidí s poruchami sluchu a zraku. Samozřejmě i tady platí informace o zapojení limbického systému, a tím motivace a radost z pohybu.

Na koni se i leží

Na koni se může jezdit vleže na břiše hlavou směrem k zádi koně, pozadu i popředu s oporou o horní končetiny, s madly i bez nich, s oporou o overball, rehabilitační válec, atd. Poloh na koni během hipoterapie je mnoho a jejich správný výběr pro klienta záleží jen na zkušenostech a znalostech terapeuta. U malých dětí se polohy často vybírají v souladu s dosaženým lokomočním stádiem, tzn., že fyzio/ergoterapeut zkvalitňuje spontánní motoriku dítěte a motivuje ho do vyšších motorických dovedností.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Rehabilitace po operaci kýly

Okamžitě po operaci kýly vás odvezou na pooperační pokoj, kde vám po několik hodin budou prostřednictvím infuze nitrožilně podávány léky proti bolesti a jiné tekutiny. Ve většině případů jsou pacienti schopni vrátit se po operaci rychle domů. Než vás z nemocnice pustí domů, zřejmě po vás budou chtít, abyste ukázali, že jste bez vážnějších problémů schopni jíst, pít a chodit.

Hipoterapie

Hiporehabilitace jako metoda léčebné rehabilitace s pomocí koní je v České republice prováděna intenzivně více jak 30 let. Tento název zastřešuje aktivity a terapie s koňmi pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním, speciálními potřebami. Jedná se o nejvíce známou hipoterapii, dále aktivity s využitím koní, psychoterapii pomocí koní a parajezdectví. Jak se jednotlivé obory liší, v čem je jejich podstata a jaký účinek?

Ergoterapie: Práce léčí a zlepšuje kvalitu života

Ztráta soběstačnosti např. po úrazu nebo cévní mozkové příhodě je velkým zásahem do života. Bezmoc z toho, že se dospělý dříve aktivní člověk stane částečně nebo zcela závislý na svém okolí, se dá těžko s něčím srovnat. Rehabitační metoda, která pomáhá v takové situaci vrátit člověka do samostatného kvalitnějšího života, se jmenuje ergoterapie.

Co můžete očekávat od rehabilitace?

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem doc. MUDr. Jiřím Votavou, CSc. z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN, která proběhla ve čtvrtek 18. dubna 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce