Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hipoterapie

(Ing. Věra Lantelme | přečteno: 48489x )

Hiporehabilitace jako metoda léčebné rehabilitace s pomocí koní je v České republice prováděna intenzivně více jak 30 let. Tento název zastřešuje aktivity a terapie s koňmi pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním, speciálními potřebami. Jedná se o nejvíce známou hipoterapii, dále aktivity s využitím koní, psychoterapii pomocí koní a parajezdectví. Jak se jednotlivé obory liší, v čem je jejich podstata a jaký účinek?

Česká hiporehabilitační společnost

PSYCHOTERAPIE POMOCÍ KONÍ (PPK)

Stále se málo ví, že koně mohou pomoci i lidem s psychickými potížemi. Toto odvětví se jmenuje psychoterapie pomocí koní, kdy je léčba založena na působení psychologickými prostředky s využitím koně a jeho specifických vlastností jako koterapeuta v psychoterapeutickém procesu k pozitivnímu ovlivnění duševního stavu člověka, například při depresivních a úzkostných příznacích, závislosti na psychoaktivních látkách, poruchách poznávacích funkcí u seniorů, při dětské hyperaktivitě nebo při poruchách autistického spektra atd. Jednotka PPK je vedena terapeutem ve spolupráci s klinickým psychologem nebo lékařem, klient s koněm pracuje ze země nebo na něm jezdí individuálně, nebo v rámci skupiny.

Nepřiměřené chování klienta

Při práci se zvířetem se můžeme zaměřit na změnu nepřiměřeně submisivního nebo naopak nepřiměřeně agresivního chování. Díky práci prostřednictvím koně se terapeut snadno vyvaruje kritiky klientova neadekvátního chování, protože kůň nekritizuje, ale má své jasné potřeby. Využívají se techniky, které vyžadující dominantní nebo naopak podřídivý projev ze strany klienta. Klient pak může reflektovat svou zkušenost se vztahem ke koni a práci s koněm, může objevovat své skryté rezervy či alternativy chování. Svým stabilním jednáním kůň usměrňuje nepřiměřené jednání klienta. Toho se využívá např. u dětí s poruchami chování. Pokud si dítě přinese „zlobení“ do stáje, nemůže lekce proběhnout, protože kůň to jednoduše nedovolí.

Zlepšení pozornosti a emotivity

Při intenzivním kontaktu s koněm je klient nucen k soustředění pozornosti na koně, je velmi emočně angažován, jeho chování je neustále konfrontováno s jednoznačnými a okamžitými reakcemi koně. V takové situaci se často „ztratí“ problémový příznak (např. bolesti hlavy, koktavost, úzkost, stereotypní stesky atd.). Při psychoterapeutickém ježdění dochází k významnému oživení emotivity u většiny klientů, kteří mají emotivitu plošší nebo jsou laděni subdepresivně. Kůň také díky své emoční neutralitě, nezaujatosti a nepřítomnosti předsudků umožňuje člověku získat emočně korektivní zkušenost. Důležitou roli hraje strach a jeho překonávání při práci s koněm, čímž se podporuje zvyšování sebehodnocení klienta a získávání pocitu jeho vlastní kompetence.

Pro koho je určena?

PPK je vhodnou terapií pro klienty s duševní poruchou nebo onemocněním dle MKN-10 (organické duševní poruchy včetně demencí, duševní poruchy vyvolané účinkem psychoaktivních látek, schizofrenie a jiné psychotické poruchy, poruchy nálady, neurotické poruchy, poruchy příjmu potravy, sexuální dysfunkce, poruchy osobnosti, mentální retardace, poruchy psychického vývoje, poruchy chování a emocí u dětí).

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hipoterapie

Hiporehabilitace jako metoda léčebné rehabilitace s pomocí koní je v České republice prováděna intenzivně více jak 30 let. Tento název zastřešuje aktivity a terapie s koňmi pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním, speciálními potřebami. Jedná se o nejvíce známou hipoterapii, dále aktivity s využitím koní, psychoterapii pomocí koní a parajezdectví. Jak se jednotlivé obory liší, v čem je jejich podstata a jaký účinek?

Cvičení s míčem jako rehabilitace i prevence osteoartrózy

Osteoartróza (OA, artróza či osteoartritida) je nejčastější onemocnění kloubů. Artritida je souhrný název pro více než 100 různých stavů způsobujích bolest a problémy s klouby. V ČR trpí osteoartrózou až 27 procent obyvatel. Nenáročné cvičení je dobré pro rehabilitaci, zmírnění následků nemoci i jako prevence.

Cvičení se zátěží jako rehabilitace i prevence osteoartrózy

Osteoartróza (OA, artróza či osteoartritida) je nejčastější onemocnění kloubů. Artritida je souhrný název pro více než 100 různých stavů způsobujích bolest a problémy s klouby. V ČR trpí osteoartrózou až 27 procent obyvatel. Nenáročné cvičení je dobré pro rehabilitaci, zmírnění následků nemoci i jako prevence. V druhém ze série článků představujeme cviky se zátěží.

Co můžete očekávat od rehabilitace?

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem doc. MUDr. Jiřím Votavou, CSc. z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN, která proběhla ve čtvrtek 18. dubna 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce