Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Hlad máme v genech

( Redakce | přečteno: 7706x )

Kdo má špatné svědomí kvůli neustálému hladu, může si oddychnout. Stále větší počet vědeckých studií totiž ukazuje, že pocit prázdného žaludku je z velké části dědičný - podobně jako barva vlasů nebo výška, píše americký list Washington Post.

Geny skutečně mohou ovlivnit hlad. Lékaři velice dobře znají situace, kdy si někteří lidé stěžují, že jsou hladoví stále. Nelze jim to zazlívat, protože se již narodili s takovými geny, které je "špatně informují" o množství jídla, které mohou sníst.

Avšak ještě než se velcí jedlíci začnou vymlouvat na svou genetickou výbavu, měli by vědět, že větší roli než genetické předpoklady hrají podle nejnovějších studií stravovací návyky rodiny. Opomenout nelze ani snadnou dostupnost jídla a rostoucí tendenci k omezování fyzické aktivity ze života. Profesorka psychologie a pediatrie Suzanne Mazzeová uvádí, že dle jejích zkušeností i lidé, kteří nemají genetické předpoklady pro to, aby se přejídali, tak činí.

Hlavní podíl na tom, jak jíme, mají podle odborníků naši rodiče. To, jak nás učili jíst a zda jídlo používali jako odměnu nebo pro útěchu, ovlivňuje stravovací návyky dětí pro celý život. Týká se to zejména přejídání jako reakce na radost, hněv či nudu.

Vědci, kteří sledovali po dobu 30 let na 200 kanadských rodin, přesto soudí, že přírodu i rodičovskou výchovu lze snadno přelstít. I ten, kdo pochází z rodiny s nadváhou, může se svými geny úspěšně bojovat. Rodiče by však neměli dětem striktně zakazovat jejich oblíbená jídla, protože jakmile zmizí z dohledu, děti si těchto pokrmů, jsou-li dostupné, nejspíš dopřejí nadbytek. Velkou chybou je také nadměrně sledovat jídelníček dcer. Ty jsou totiž na rodičovskou kritiku obzvlášť citlivé, zvlášť když je kritikem jejich stravování vlastní matka. Výzkumy na několika kanadských univerzitách ukázaly, že říkat dceři, aby se nepřejídala, protože nejspíše přibere, může být škodlivé a může vést k poruchám v příjmu potravy. Naproti tomu synové v tomto směru údajně tak zranitelní nejsou.

Zvládnout pocit hladu a zvýšit sytost dokáží některé léky, které se k tomu účelu využívají. Používají se jako součást komplexní léčby nadváhy či obezity pod vedeném lékaře nebo odborníka na výživu. Pomáhají zavádět nezbytné změny do jídelníčku, stravování a životního stylu vůbec, které jsou předpokladem dlouhodobého udržení dosaženého váhového úbytku.

Zdroj: ČTK

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce