Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Akné v dospělosti. Hlavní příčiny vzniku a jak se ho zbavit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2892x )

Akné nejčastěji postihuje jedince v dospívajícím věku, ale docela běžně se s ním setkávají i dospělí. Za jeho vznikem stojí hormonální změny, genetické predispozice i nezdravý životní styl.

shutterstock.com

Problémy s pletí většinou začínají v mladistvém věku, nicméně se stejným problémem se potýká také téměř polovina dospělých. Naše pleť je totiž každý den vystavována nevlídným podmínkám, které mohou narušit její přirozenou rovnováhu. Hormony, stres, znečištění, nevyvážená strava, medikace a nevhodná kosmetika, to vše může mít na pleť velmi negativní vliv. Aby se pleť ochránila, produkuje kožní maz (sébum). Nadměrné množství séba pak může ucpávat póry, což vede ke vzniku prvních projevů akné. Toto prostředí je pak přímo ideální pro množení bakterií, na jejíž přítomnost tělo reaguje zánětlivým procesem, který se projevuje zarudnutím místa, jeho otokem a bolestí. V období dospívání se akné projevuje převážně v horní části obličeje, zatímco u dospělých je k akné náchylná zejména spodní polovina – oblast brady. U každého jedince se navíc objevuje jiný průběh a intenzita. Zatímco některým se na kůži vytvoří jen pár pupínků, které rychle zmizí, jiní se potýkají s těžkými abscesy, po kterých mohou zůstávat i jizvy. 

Jaké jsou druhy akné?

Komedonální akné: Tento druh se projevuje červenými pupínky s bílým, hnisavým obsahem. Další formou jsou malé černé tečky – jedná se o pór, který je ucpaný nejčastěji kožním mazem, ke kterému se mohou přidat odumřelé kožní buňky a jiné nečistoty. Ve chvíli, kdy se dostanou na povrch kůže, směs zoxiduje a dostane černou barvu. 

Zánětlivé akné: Pokud pokožka pod pupínkem zčervená, hovoří se o takzvaném zánětlivém akné.

Cystické akné: Existuje ale také závažnější forma, takzvané akné conglobata nebo cystické akné. Začíná také ucpáním a zanícením pórů, zánět se ale dostává do podkoží a tím i do okolní kožní tkáně. V pokožce pak vyvolává rozsáhlejší zánět a v jeho důsledku se tvoří cysty kolem zanícené oblasti, aby se zánět dále zastavil.

Příčiny vzniku akné v dospělosti

Na rozvoj akné může mít vliv mnoho faktorů:

V první řadě jsou to hormony, které jsou zodpovědné za vývoj mazových žláz a jsou rovněž stimulanty tvorby mazu. Při tvorbě akné v dospělosti je nejčastějším důvodem nerovnováha mužských a ženských hormonů v těle, tedy přesněji  převaha mužských hormonů zvaných androgeny. Tyto hormony řídí látkovou výměnu v různých vrstvách kůže a jejich přebytek způsobuje zvýšenou produkci kožního mazu a v konečném důsledku vede k ucpání pórů. Kvůli tomu vznikají v pokožce černé tečky (komedony), přemnožením přítomných bakterií pak zanícená místa v podobě pupínků s bílou čepičkou nebo tvrdé bolestivé vřídky.

Antikoncepce

Některé druhy hormonální antikoncepce mohou mít příznivý účinek na akné, zatímco jiné mohou naopak vést ke zhoršení, přičemž záleží zejména na obsaženém typu progestinu. Za problémy s akné může ale i užívání některých léků (např. steroidů).

Neadekvátní hygiena

Dotýkání se obličeje během dne může vést ke vzniku akné. Je třeba myslet na to, že při každém doteku na pleť nanášíte všechny bakterie, které máte na rukou. Ke vzniku akné může však vést i přehnaná hygiena: Časté omývání vede ke dráždění pokožky a porušení jejího ochranného filmu. Pleti se sklonem k akné také škodí čisticí přípravky s vyšším obsahem alkoholu, které ji zbytečně vysoušejí a spouštějí zvýšenou produkci kožního mazu. Neodstraněné zbytky líčidel zas ucpávají póry a brání pleti v regeneraci.

Kosmetika

Pokožka náchylná k akné je obvykle citlivá, proto je důležité používat jemnou, hypoalergenní kosmetiku určenou speciálně na problematickou pleť. Buďte opatrní s příliš mastnými podkladovými bázemi, příliš agresivními přípravky na čištění pleti a s mýdly s vysokým pH. Nadměrné tření a některé kosmetické procedury mohou také negativně akné ovlivnit.

Životní styl

Jednou z častých příčin výskytu akné je nadměrné pracovní zatížení, uspěchaný životní styl a s tím související nervozita a stres. Díky narušení rovnováhy citlivé pleti se pak zvyšuje produkce séba (kožního mazu), což může vést k ucpávání pórů a vzniku akné.

Stravování

Ačkoli neexistuje jednotná shoda ohledně vhodných a nevhodných potravin ve vztahu k akné, mnoho studií zdůrazňuje vztah mezi naší stravou a zdravím naší kůže. Nejnovější studie poukazují například na negativní vliv mléčných výrobků (zejména odtučněné mléko), potravin s vysokým obsahem uhlohydrátů, rafinovaným cukrem a vysokým glykemickým indexem.

Znečištěný vzduch

Zvýšené množství prachu a nečistot ve vzduchu může zhoršit výskyt akné, protože mohou dále prohlubovat zánětlivé procesy v kůži.

UV záření 

Ačkoli sluneční světlo může dočasně akné pomoci, z dlouhodobého hlediska ale problémy s akné zhoršuje. Kůže totiž ztrácí svou přirozenou hydrataci a vysychá. Dochází tak k narušení kožní bariéry. Kůže se před UV zářením chrání tím, že mrtvé kožní buňky na jejím povrchu tvrdnou. Pod nimi se ale hromadí sébum, což vede k ucpávání pórů a vzniku akné.

Jaké jsou první kroky při léčbě akné v dospělosti

O aknózní pleť je nutné správně a pravidelně pečovat. Je důležité používat hypoalergenní kosmetiku určenou pro problematickou pleť. Pleť samozřejmě důkladně čistěte dvakrát denně, každé ráno i večer. Pečlivě vybírejte pečující krém. Je důležité, aby vaše péče působila nejen proti nepříjemným projevům akné, ale zároveň pleť hydratovala. Dehydratace totiž negativně ovlivňuje ochrannou funkci kožní bariéry a může vést k dalším kožním problémům.

Důležité je vyhnout se domácímu vymačkávání. Tento proces by měl provádět pouze odborník. Z nedostatečně vymáčknutého pupínku se může vyvinout i závažný zánět.  Při odborném čištění se navíc vždy používají antibakteriální přípravky a zklidňující masky, které zaručí rychlejší zahojení ošetřené pokožky. Dále nepoužívejte kosmetické přípravky s obsahem alkoholu. Líh pleť ještě více vysušuje a to má za následek spuštění přirozeného obranného systému promaštění kůže a ještě větší produkci mazu. A v neposlední řadě na pleť nikdy nesahejte špinavýma rukama a odstraňte zlozvyk osahávání obličeje během dne. Při každém doteku na něj nanášíte všechny bakterie, které vám během dne doslova prošly rukama. Pokud se odmítáte vzdát make-upu, používejte alespoň speciální dekorativní kosmetiku určenou pro aknózní pleť.

Obtíže vám může pomoci zmírnit i správná strava. Základem jsou potraviny bohaté na zinek (játra, brokolice, kapusta), omega-3 mastné kyseliny (ryby) a antioxidanty (červené hrozny, borůvky).

Velmi důležitý je i dostatečný pitný režim a pozitivní vliv mají i některé bylinky, konkrétně kopřiva, která detoxikuje organismus, šalvěj obsahující protizánětlivé složky a například ostropestřec, který má pozitivní vliv na játra.

Pokud máte sklon k akné, měli byste naopak omezit:

  • Mléčné výrobky
  • Potraviny obsahující bílý cukr
  • Bílou mouku
  • Tučné potraviny

Nekonzumujte alkohol, který problém ještě zhoršuje. Nekuřte.

Kdy je čas navštívit lékaře?

Pokud se u vás obtíže vyskytují v těžší formě, rozhodně byste se onemocnění neměli snažit porazit sami s pomocí přípravků z drogerií. Mohou vám totiž ještě více uškodit. Proto neotálejte a navštivte dermatologa. Dermatolog na základě prohlídky pleti a případných testů zjistí příčinu vzniku akné a nasadí zvolenou léčbu. Ta může být různorodá. Jako ověřené nástroje léčby se používají speciální krémy s obsahem účinných látek (retinoidy, benzoylperoxid, antibiotika apod.), v těžších případech antibiotika či retinoidy v tobolkách k užívání, hormonální antikoncepce, laserová terapie, chemický peeling. Vhodným doplňkem léčby je odborné kosmetické ošetření. 

Jak omezit výskyt akné

1. Dbejte na dostatek spánku: Regenerace kožních buněk je během něj víc než dvojnásobná a probíhá rychleji. Nejvíce pleť regeneruje mezi 23. a 4. hodinou.

2. Nedotýkejte se obličeje. Dotýkání se obličeje může zvýšit mastnotu, podráždit pokožku a podpořit růst bakterií. Vytvořte zásadu „hands-off“.

3. Dodržujte pitný režim. Pijte v průběhu celého dne (vodu, minerálky, ovocné čaje). Jezte lehce stravitelné potraviny s obsahem vitaminů a vlákniny, jež působí proti zácpě. Vyhněte se přílišné konzumaci kávy, alkoholu, kyselých a mastných potravin. Konzumujte vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály. Omezte příjem cukru na minimum a vyhnětet se konzumaci jídel z polotovarů. Vhodné je nekouřit, nekonzumovat alkohol a vyhýbat se stresu.

4. Čistěte pleť, důsledně ji odličujte a pečujte o ni s pomocí vhodných přípravků pro aknózní pleť.

5. Používejte vhodné krémy: Ideální jsou ty, které obsahují retinoly, kyselinu azelaovou nebo ovocné AHA kyseliny v nižší koncentraci. Vitaminy A, B, C, zinek, selen, vápník a omega-3 mastné kyseliny v kosmetice působí jako antioxidanty a snižují zánětlivé reakce pleti. Nezapomeňte na vhodné přípravky s UV filtrem: I do města se doporučuje minimálně „třicítka“.

6. Vyhněte se násilnému vymačkávání pupínků, po němž by vám mohly zůstat nevzhledné jizvičky.

7. Jednou za tři, čtyři týdny si nechte u kosmetičky provést hloubkové čištění prostředky pro aknózní pleť.

V domácí péči je pak prevencí pravidelné čistění pleti ráno a večer.

Zdroj: webmd.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Dotaz na akné

Trápí mne akné. Je mi 41 let a hormonální léky brát nemůžu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce