Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

I běžné léky často způsobí u seniorů zdravotní potíže

( Pavla Skurovcová | přečteno: 9727x )

Tělo seniora a člověka ve střední věku se liší. Mnoho léků běžně dostupných na českém trhu může starším lidem škodit.

I běžné léky často způsobí u seniorů zdravotní potíže

Tělo seniora a člověka ve střední věku se liší. Jinak tedy reaguji i na léky. Některé z nich se u seniorů hůře vstřebávají či pomaleji vylučují a podobně. To vše může způsobit velmi vážné zdravotní potíže.

Ne všechny léky jsou vhodné i pro seniory. Dokonce i mnoho léků běžně dostupných na českém trhu mohou starším lidem škodit a způsobit zdravotní komplikace. Na tyto skutečnosti upozornila mezinárodní studie publikovaná českými odborníky z 1. Lékařské fakulty UK v Praze, která jako první v Evropě zdokumentovala předepisování léků s vyšším rizikem. Týká se to asi 40 běžně předepisovaných léků, které nejsou pro organismus staršího člověka. Důležité je, že většina z těchto léků může být u nás nahrazena bezpečnějším přípravkem.

Všechny léky, které jsou u nás dostupné procházejí před uvedením na trh náročnými klinickými studiemi. Bohužel se často zkoušejí na zdravých dobrovolnících a nemocných středního věku. Některé z nich však mohou být méně účinné nebo dokonce rizikové u starších lidí. Organismus seniora se po fyziologické stránce od člověka ve středním věku velmi liší. Mění se například fungování zažívacího ústrojí, změny probíhají i v mozku. To jsou některé z důvodů, proč léky působí v těle seniorů jinak, než u lidí mladších. Příkladem jsou některé léky na kardiovaskulární potíže, na depresi, léky na spaní, uklidnění a podobně.

Vedlejší účinky, které často senioři po užívání nevhodných léků mají mohou přispívat například k častějším pádům a zlomeninám. Ty pak mnohdy starého člověka upoutají na lůžko a do běžného života se pak vrací těžko.

Průzkumy provedené Geriatrickou klinikou Všeobecné fakultní nemocnice v Praze ukazují, že komplikace po užívání léků má v Česku 30 až 50 procent seniorů. Nemocní a mnohdy ani lékaři tyto nežádoucí účinky nepoznají a pacient dostane na zdravotní problém další lék. Tak se dostane do začarovaného kruhu a k užívání má deset i více léků. Tomuto stavu, který může způsobit i úmrtí, odborníci říkají léková kaskáda. Za vedlejší účinky však často mohou i sami nemocní – to když neužívají léky tak, jak mají .

Mezinárodní studie ukázala, že zatímco v zemích západní Evropy bylo vysledováno špatné užívání léků u 15 procent seniorů, v Česku se to prokázalo u 41 procent lidí.

Co lze pro seniory udělat? Čeští odborníci, kteří spolupracovali na mezinárodní studii nyní připravují vzdělávací program pro lékaře a seznam léků na českém trhu, které jsou pro seniory nevhodné. Tento materiál bude lékaře informovat, jak při jejich předepisování postupovat, jaké zvolit vhodnější alternativy, jak upravovat dávkování a další postupy tak, aby riziko závažných nežádoucích účinků u seniorů snížilo na minimum.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce