Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Imunologické vyšetření: Kdy vám ho zaplatí pojišťovna?

(23. června 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1950x )

Býváte unavení a často nemocní? Objevují se u vás nové alergické reakce, které jste dříve neměli. Za vším může být oslabená imunita, která vás účinně nechrání. Pak je na místě imunologické vyšetření.

shutterstock.com

Imunita funguje jako náš ochranný štít. Pokud pracuje správně, dokáže nás účinně chránit před viry a bakteriemi. Řada imunitních problémů, až 60 % z nich, má původ v alergiích, tedy přehnaných reakcích imunitního systému na různé cizorodé látky. Příznakem nedostatečné funkce imunitního systému mohou být i různé infekce v dutině ústní – afty, opary rtů. Časté jsou i kožní problémy, jako jsou ekzémy, různá zánětlivá ložiska, vyrážky, kopřivka, nebo “jen” suchá pokožka, lámavé vlasy či nehty.

Prvotní základní vyšetření zdravotního stavu pacienta provádí všeobecný praktický lékař, v případě dětí praktický lékař pro děti a dorost (pediatr). Dle podrobné anamnézy (při podezření na poruchu imunitního systému) může praktický lékař pacienta doporučit ke specializovanému imunologickému vyšetření v odborné ambulanci alergologie a klinické imunologie.

Úhrada z veřejného zdravotního pojištění

Imunologické vyšetření je z veřejného zdravotního pojištění plně hrazeno na základě indikace praktickým lékařem. Veškerá vyšetření a odběry je nutné provést ve smluvních zdravotnických zařízeních (tzn. u poskytovatele zdravotních služeb, který má smlouvu se zdravotní pojišťovnou pacienta). V případě, že pacient žádá o imunologické vyšetření, přestože ošetřující praktický lékař neshledává k jeho indikaci zdravotní důvody, platí si toto vyšetření sám jako samoplátce. Cenu pro samoplátce určuje poskytovatel zdravotních služeb.

Vyšetření na imunologii

Imunologické vyšetření provádí lékař specialista – klinický imunolog (odbornost 207 – alergologie a klinická imunologie). Specialista s pacientem během vstupní prohlídky nejprve projde jeho aktuální zdravotní stav (zdravotní obtíže), anamnézu (osobní, rodinnou, sociální, pracovní) a také zjišťuje jaké léky pacient užívá, zda kouří či užívá jiné návykové látky, včetně alkoholu. Anamnestický rozhovor má v imunologii velký význam a bývá proto velmi podrobný.

Pacientům se také doporučuje přinést od registrujícího praktického lékaře stručný souhrn prodělaných onemocnění a absolvovaných vyšetření. Díky těmto informacím imunolog ví, jaká vyšetření pacient podstoupil a která vyšetření není nutné opakovat (předejde se tak duplicitě). Následuje fyzikální vyšetření a laboratorní vyšetření krve.

Během komplexního fyzikálního vyšetření imunolog zhodnotí pacientův stav pohledem, poslechem, pohmatem a poklepem. V závislosti na typu zdravotních obtíží může imunolog také provést některá funkční diagnostická vyšetření, jako např. vyšetření plicních funkcí pomocí tzv. spirometru a provést kožní testy. Laboratorní vyšetření je nedílnou a důležitou součástí imunologického vyšetření – imunolog pacientovi vypíše „žádanku na laboratorní vyšetření“, ve které jsou uvedeny konkrétní požadavky na laboratorní vyšetření.

Kam jít s žádankou na laboratorní vyšetření?

Pacient s vypsanou žádankou může jít na odběr krve do jakéhokoli smluvního laboratorního odběrového místa. Vzorek krve je z odběrového místa následně odeslán do specializované laboratoře, která výsledky zasílá zpět indikujícímu imunologovi. Bez komplexní znalosti klinických obtíží a anamnézy pacienta by totiž mohla být interpretace imunologických testů nepřesná (zavádějící).

Stanovení léčby

Klinický imunolog na základě provedených vyšetření a výsledků laboratorního imunologického vyšetření stanoví pacientovu diagnózu a zvolí vhodnou formu léčby včetně preskripce léků, případně indikuje pacienta k další specializované zdravotní péči.

Vyšetření u klinického imunologa může být jednorázové, kdy další dispenzární péči přebírá registrující praktický lékař (pravidelné kontroly a předepisování léků). Případně, pokud to stav pacienta vyžaduje, může i nadále zůstat v péči klinického imunologa, který ho dispenzarizuje pro jeho imunologickou poruchu a pravidelně ho kontroluje a předepisuje mu indikovaná léčiva.

Čím podpořit přirozenou imunitu

  • Vitamín C: Jeden z nejznámějších vitamínů, který podporuje imunitní systém, je vitamín C. najdete ho v šípcích, drobném bobulovitém ovoci jako rybíz, ostružiny, maliny, jahody, rakytník, dále v kiwi, pomerančích, citrónech a zelenině jako paprika, zelí, brokolice atd.
  • Vitamín D  – získáme pravidelným pobytem na slunci, z ořechů, ryb, mléka a másla, v potravních doplňcích si vybírejme ty s obsahem D3 cholekalciferolu, který je tělem snadlo vstřebatelný.
  • Zinek - je snad nejdůležitější stopový prvek pro dobrou funkci imunitního systému a pro hojení tkání. Lékárna.cz nabízí zinek v tabletách samostatně nebo ještě v kombinaci s dalším prvkem.
  • Rakytník - je bohatým zdrojem vitamínu C v jeho přirozené a tělem dobře vstřebatelní formě
  • Goji (kustovnice čínská) obsahuje velké množství vitamínů a prospěšných látek
  • Ženšen - pomáhá zachovat optimální výkonnost, fyzickou a duševní pohodu Echinacea - podporuje obranyschopnost organismu, působí jako antioxidant a prospívá nejen našemu dýchacímu systému, ale i močovým cestám
  • Reishi - neboli lesklokorka lesklá je houba, která prospívá naší obranyschopnosti, správné funkci krevního oběhu a hladině cholesterolu v krvi 
  • Kolostrum - je unikátní tekutina podobná mléku produkovaná savčími samicemi po porodu mláděte. Kolostrum je plné biologicky prospěšných látek - imuniglobulinů, růstových faktorů, vitamínů, minerálů a dalších a je vhodné i pro děti. Na trhu je k dostání kozí, kraví a další.
  • Probiotika - 80 % imunity se nachází v našich střevech. Pro správnou funkci našeho ochranného imunitního štítu je dobré nezapomínat pečovat o střevní mikroflóru a pravidelně doplňovat prospěšné bakterie, které najdeme v jogurtech, kefíru, kvašené zelenině - nakládané zelí, pickles, chlebovém kvásku a v kvalitních doplňcích stravy.

Velký výběr těchto potravinových doplňků na podporu imunity nyní snadno a rychle najdete i na Lékárně.cz.

Další tipy k posílení imunity

Mezi další doplňky stravy, jež podporují funkci imunitního systému, patří například černý česnek, kurkumin, aloe, ženšen či zázvor. Důležitý je i dostatečný pitný režim - vhodná je voda nebo bylinkové čaje. Nezapomeňte pravidelně větrat a hýbejte se - stačí krátká procházka v přírodě. 

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Aby vás imunita v zimě podržela

Stačí se v posledních dnech rozhlédnout kolem sebe. Lidí, kteří bez kapesníku nedají ani ránu, přibývá.

Imunitu nelze zvýšit polknutím pilulky

Hodně pijte, spěte, zamyslete se nad složením svého jídelníčku, choďte na procházky a vyhýbejte se nemocným.

Obranyschopnost těla nezlepší jen multivitamíny

Jak je možné, že někdo má pětkrát do roka rýmu a druhý neonemocní ani v době chřipkové epidemie?

Posílení imunity

Mám problémy s imunitou jsem často nemocná a potřebovala bych léky na posílení imunity můžete mi nějaké doporučit? Předem děkuji Růžena Seppová

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce