Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jahody - elixír mládí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9286x )

Jahody jsou nejen dobré pro náš mlsný jazýček, ale jsou i velice zdravé, obsahují mnoho vitamínů a zdraví prospěšných látek.

shutterstock.com

Vitamin C, který je v jahodách hojně zastoupen, ovlivňuje pozitivně hojení ran a má ochranný účinek před nepříjemným zánětem dásní, který postihuje stále větší část naší populace. Díky vitaminu C jsme také schopni produkovat kolagen, který se stará o mladistvý vzhled naší pokožky. Jedná se především o její strukturu, s čímž je spojena i její pružnost. Vyvážený poměr cenných látek z nich dělá zdatné pomocníky imunitního systému.

Díky barvivům antokyanům, kterým vděčí za svoji barvu, konzumace jahod pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak, zahánějí únavu a nervozitu. Do svého jídelníčku by je měli zařadit lidé, kteří prodělali infarkt myokardu a pacienti s anginou pectoris, neboť díky svému antioxidačnímu účinku jsou prostředkum v prevenci aterosklerózy.

Čtěte také: Infarkt myokardu: příznaky a první pomoc

Jahody působí diureticky (zvyšují produkci moči) a díky svému alkalizujícímu účinku podporují vylučování kyseliny močové. Proto se doporučují při dně a dnové artritidě.

Čtěte  také: Bílkovina v moči (proteinurie)

Jahody jsou bohaté na rozpustnou rostlinnou vlákninu a ulehčují pohyb stolice střevy. Některé složky působí protizánětlivě a antibakteriálně, vážou škodlivé látky ve střevech a pomáhají při trávících obtížích. Snižují i překrvení žil v portálním systému (žíly odvádějící krev z vnitřností), a tím jsou užitečné při hemoroidech, břišní vodnatelnosti (tekutině v břiše) a chorobách jater, jako chronická hepatitida a cirhóza.

Žádné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan, stopový prvek, jež zasahuje do celkového metabolismu organismu. Podporuje tvorbu a sílu kostí a krve, vyživuje nervy a mozek, podporuje libido a zásobuje barevnými pigmenty vlasy a kůži, povzbuzuje činnost štítné žlázy.

Čtěte také: Osteoporóza je i nemocí mužů

Jahody obsahují zároveň betakarotenvitaminy skupiny B a jsou proto dobrým obranným štítem před viry a bakteriemi i před volnými radikály, takže pravidelnou konzumací bráníme organismus před rakovinou.

A ještě dobrá zpráva pro všechny, kteří se snaží o udržení štíhlé linie. Jahody jsou v tomto směru neškodné, skládají se až z 90 procent vody.

Opatrní by měli být jedině alergici, protože jahoda patří k druhům ovoce, které může vyvolat kopřivku, svědění a kožní vyrážky.

Zdroj: receptnazdravi.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa předškolních a školních dětí

V období růstu a dospívání je optimální přívod nutričních faktorů velmi významný, protože ovlivňuje nejen vlastní vývoj dítěte, ale také jeho vztah k výživě. V tomto období dětský organismus prochází důležitými fázemi psychomotorického vývoje, postupuje vývoj kostry a dotváří se imunitní systém. Odpovídající skladba výživy je důležitá i pro psychický vývoj a schopnost dítěte učit se.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce