Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Osteoporóza je i nemocí mužů

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7457x )

„Při osteoporóze ubývá kostní hmota, mizí kostní trámečky a ztenčuje se a řídne kost a zhoršuje se kvalita kostní hmoty. Onemocnění se projevuje bolestmi zad, snadnou lámavostí kostí a zmenšením tělesné výšky. Důsledkem neléčené osteoporózy jsou zlomeniny, které výrazně zhoršují kvalitu života a mohou zkracovat i jeho délku,“ uvádí prof. MUDr. Jan Štěpán, DrSc., z Revmatologického ústavu v Praze, který se věnuje výzkumu a léčbě osteoporózy.

shutterstock.com

Řídnutí kostí se týká mnoha českých mužů

Osteoporóza je metabolická kostní choroba a má řadu příčin. Jedná se o nemoc s masovým výskytem postihující převážně starší populaci. Ačkoli osteoporózou trpí více žen než mužů, ani muži by ji neměli podceňovat. Odhaduje se, že v České republice je postiženo osteoporózou 15 % mužů ve věku nad 50 let a 39 % mužů starších 70 let. Přesto mužská osteoporóza nedostává tolik pozornosti, kolik by měla.

Specifika osteoporózy u mužů

osteoporózaMuži vstupují do dospělosti se silnějšími kostmi než ženy, ale k úbytku kostní hmoty a zhoršování její kvality, souvisejícímu s věkem, u nich dochází podobně jako u žen. U žen je ale úbytek kostní hmoty navíc výrazně zrychlený po dobu několika let po přechodu. Až 30 % všech zlomenin krčku a 20 % zlomenin obratlů postihuje muže. Ročně je u českých mužů starších 50 let evidováno 3 800 zlomenin v oblasti kyčle a přes 4 600 zlomenin obratle. Následky těchto zlomenin jsou u mužů také daleko častěji než u žen fatální. Až 20 % těch, kteří utrpěli frakturu krčku stehenní kosti, do roka umírá a 30–40 % zůstává trvale odkázáno na cizí pomoc. Pouze 20 % mužů si po zlomenině v oblasti kyčle uchová původní nezávislost.
„S věkem riziko zlomenin vzrůstá. Zlomeniny pak vznikají při nepřiměřeně nízkém zatížení, například i při pádu ze stoje. U mužů s geneticky podmíněnou osteoporózou jsou už ve středním věku charakteristické bolestivé zlomeniny obratlů. O riziko svých zlomenin by se měli zajímat hlavně muži, kteří už prodělali zlomeninu vzniklou při malém zatížení kosti, dále muži, jejichž rodiče utrpěli zlomeninu v oblasti kyčle, a ti, kdo jsou léčeni glukokortikoidy,“ dodává prof. MUDr. Jan Štěpán, DrSc.

kouřeníNejčastějšími příčinami osteoporózy jsou:

  • nedostatek vitamínu D,
  • kouření,
  • přílišný příjem alkoholu,
  • nadměrná funkce štítné žlázy,
  • nedostatek hormonu testosteronu,
  • diabetes mellitus neboli cukrovka,
  • zánětlivá revmatická onemocnění,
  • chronické nemoci zažívacího ústrojí a ledvin,
  • úbytek kostní hmoty navozený léky (např. prednisonem).

Prevence hraje důležitou roli

Prevence osteoporózy u mužů spočívá hlavně v zajištění přiměřené fyzické aktivity. S postupujícím věkem ubývá svalové hmoty a úměrně s tím klesá i množství kostní hmoty. Involuční (stařecký) typ osteoporózy je projevem stárnutí, ale není neodvratný. Muži, kteří pravidelně cvičí, mají významně nižší riziko zlomenin. Navíc se doporučuje zanechat kouření a nadměrného pití alkoholu a také zajistit přiměřený příjem vápníku a bílkovin v potravě. V dospělosti je pro udržení rovnováhy mezi příjmem a výdejem vápníku nutné přijmout 1 g vápníku denně a zajistit dostatečné zásobení těla vitaminem D. Vitamin D vzniká v kůže, ozářené slunečními paprsky a v těle z něho vzniká hormon nutný k tomu, aby se vápník dostal do krve. Vitamin D lze také doplnit přípravkem, který předepíše lékař.

„Pokud jídelníček neobsahuje mléko nebo mléčné výrobky, je denně v potravě kolem 0,5 g vápníku. Dalších půl gramu vápníku lze doplnit mléčnými výrobky, například konzumací půl litru nízkotučného mléka, 65 g tvrdého tvarohu či eidamského sýru nebo čtvrt litru bílého jogurtu. Mužům doporučujeme také pravidelný pohyb, ideálně rychlou chůzi 2–4 hodiny denně. Fyzicky aktivní muži mají totiž výrazně nižší riziko zlomenin v oblasti kyčle než muži s nízkou fyzickou aktivitou,“doporučuje prof. MUDr. Jan Štěpán, DrSc.

Čtěte také: Známý neznámý vitamin K2 v boji s osteoporózou

Liga proti osteoporóze

O pacienty, kteří trpí osteoporózou se v České republice dlouhodobě stará pacientská organizace Liga proti osteoporóze. Ta byla zaregistrována ve druhé polovině roku 2000 jako neprofesní, pacientská organizace, která vyzývá k účasti občany trpící osteoporózou, jejich rodinné příslušníky a přátele, stejně tak jako odborníky, kteří se osteoporózou přímo či nepřímo zabývají, a je přirozeně otevřena všem dalším zájemcům. Jejím hlavním cílem je šíření informací o příčinách, prevenci, diagnostice a léčbě osteoporózy. Druhou oblastí působnosti Ligy je snaha pomáhat pacientům postiženým osteoporózou a hájení jejich zájmů na dostupných úrovních.

Více na www.osteo-liga.cz

Je možné s osteoporózou bojovat?

Osteoporóza je zákeřná především z toho důvodu, že se zpočátku nijak neprojevuje ani nebolí. Nemocný proto nemá potřebu navštívit lékaře. Dalšímu zhoršování kvality kosti a zlomeninám lze ale předejít, jen pokud je onemocnění včas zjištěno. Pro stanovení diagnózy je nezbytné klinické vyšetření, doplněné o stanovení množství kostního minerálu v nejvíce zlomeninami ohrožených místech skeletu (osteodenzitometrie) spolu s posouzením tvaru obratlů, a o laboratorní testy. „Osteodenzitometrické vyšetření trvá jen několik minut, je bezbolestné a není spojeno s radiační zátěží. Samo však pro klinickou diagnózu nepostačuje, protože nevypovídá o příčině onemocnění. Tu zpravidla objasní až laboratorní vyšetření,“ vysvětluje prof. MUDr. Jan Štěpán, DrSc.

Čtěte také: Denzitometrie - vyšetření kvality kostí

Moderní medicína si umí s osteoporózou účinně poradit

osteoporózaPokud se zjistí zrychlený úbytek kostní hmoty, jsou k dispozici účinné léky, které zpomalují nebo dokonce zastavují řídnutí kostí. Udrží se tak množství a uspořádání kostní hmoty a sníží se riziko zlomenin. Pro pacienty s těžkou osteoporózou a s osteoporózou navozenou glukokortikoidy je také dostupný lék, který vytváří novou kostní hmotu. Novým pomocníkem k léčbě osteoporózy je biologický lék, který se podává v podkožní injekci jednou za půl roku. Jednorázové podání biologické léčby je jednoduché, a navíc se lékař nemusí obávat, že pacient nebude lék pravidelně a správně užívat.
„Osteoporóza je chronické onemocnění, vyžadující dlouhodobou terapii. Pokud se léky neužívají pravidelně a doporučeným způsobem, nejsou dostatečně účinné. Každý z dnes dostupných léků má své výhody i nežádoucí účinky a pro každého pacienta je třeba zvolit nejvhodnější přípravek. Přednostně je ale třeba diagnostikovat a léčit základní onemocnění, která také navozují osteoporózu,“ doplňuje prof. MUDr. Jan Štěpán, DrSc.

Zahajte prevenci i léčbu zavčasu

osteoporózaOsteoporóze se přezdívá tichý zloděj kostí. Jedná se sice o závažné onemocnění, dá však se úspěšně léčit. Klíčem je její včasné zjištění, úprava životního stylu
a včasně zahájená léčba.
„Moderní léčebné postupy umožňují žít mužům s osteoporózou kvalitní život. Vždy je ovšem důležité myslet také na prevenci. Následky po osteoporotických zlomeninách jsou natolik závažné, že by je muži neměli podceňovat, a včasné vyšetření neodkládat. Uchrání se tak vážných problémů, které by je po bolestivých zlomeninách v důsledku neléčené osteoporózy čekaly,“
uzavírá prof. MUDr. Jan Štěpán, DrSc.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Fakta a mýty o osteoporóze

Osteoporóza je nemoc starých lidí. Následky osteoporózy se v naprosté většině projevují až v pozdějším věku, kdy je stupeň odvápnění (demineralizace) kosti již pokročilý. Je nutno mít na paměti, že základ pro dostatečnou mineralizaci kostí se vytváří vlastně již v období dospívání.

Osteoporóza

Osteoporóza je závažným problémem vyššího věku, se zvýšeným rizikem zlomenin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce