Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Předcházejte osteoporóze dostatečnou konzumací mléka

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11899x )

shutterstock.com

Osteoporóza je nebezpečná a bolestivá nemoc, charakteristická úbytkem kostní hmoty. Postihuje především ženy v období menopauzy, ale nevyhýbá se ani velkému počtu mužů. Při onemocnění osteoporózou kosti ztrácejí svoji pevnost a křehnou. Proto je osteoporóza velmi často příčinou nepříjemných zlomenin. Zlomeninu související s osteoporózou utrpí ve svém životě 30 – 50 % žen a 15 – 30 % mužů. U žen nad 45 let zapříčiňuje vyšší počet dní strávených v nemocnici, než mnoho jiných chorob včetně cukrovky, infarktu myokardu a rakoviny prsu. Přitom osteoporóze lze účinně předcházet prevencí – důležité je žít zdravě, volný čas trávit aktivně a mít dostatečný přísun vápníku a vitamínu D.

Pevné kosti se utvářejí už v dětství a příjem vápníku ve věku do 25 let je pro jejich pozdější stav rozhodující, ale i v pozdějším věku musí být konzumace vápníku stabilní. Proto je důležitá dostatečná konzumace zejména mléka a mléčných výrobků. Z něj se vápník do organismu vstřebává nejlépe.

V pozdějším věku začíná kostní hmota ubývat, a pokud je proces odbourávání příliš rychlý, kosti zeslábnou a může vzniknout osteoporóza. Mikroskopický obraz osteoporotické („prořídlé“) kosti se dá připodobnit jeskynnímu systému s rozsáhlejšími dutinami a méně stabilními vnitřními opěrnými strukturami, které si můžeme představit jako krápníky. Se slábnoucími „krápníky“ a zvětšujícími se dutinami se zvyšuje riziko vzniku zlomenin. Osteoporóza je nemoc, která nezpůsobuje přímo úmrtí pacientek, ale výrazně snižuje kvalitu jejich života. Důležitá je důkladná prevence. Dobrou ochranu před osteoporózou skýtá dostatečný příjem vápníku v potravě a častý aktivní pohyb.

Příčin osteoporózy je mnoho
Tou hlavní a nejčastější bývá u žen hormonální změna v období menopauzy v důsledku snížení tvorby estrogenu. Jak velký bude úbytek kostní hmoty, závisí na celkovém stavu kostní hmoty vytvořené přibližně do pětadvacátého roku našeho života. Proto bychom už od dětství měli především pít mléko a v dostatečném množství konzumovat mléčné výrobky, ze kterých se vápník do těla vstřebává nejlépe. Využitelnost vápníku z mléka a mléčných výrobků se pohybuje kolem 30 %, zatímco z rostlinných zdrojů je to pouze 5 – 10 %.

Vápník obsažený v mléce se velmi dobře vstřebává do těla
Důvodem je to, že se v něm vyskytuje v rozpustné formě. Výzkumy také ukázaly, že povrch mikrobiálních mléčných kultur na sebe váže cholesterol a tyto buňky se pak z těla vyloučí. Mléko proto nemá vliv na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Naopak často dochází k jeho snižování, a to i při konzumaci mléka polotučného a tučného.
Aby si mléko zachovalo svoje výživné látky, musí být chráněno před nepříznivými vlivy. Trvanlivé mléko plněné do aseptických kartonových obalů je chráněno před světlem, teplem a mikroorganismy. Díky šetrnému tepelnému ošetření a kartonovému obalu tak zůstanou v mléce zachovány důležité živiny, jako jsou bílkoviny, vitamíny a vápník a to bez přidání chemických konzervačních látek.

Mýty o mléce

Krátké shrnutí výsledků průzkumu v ČR
Češi patří ve srovnání s obyvateli ostatních zemí se svou průměrnou spotřebou 51,5 litru mléka na hlavu/rok (podle průzkumu z roku 2006) mezi průměrné konzumenty mléka. Nejvýše na světovém žebříčku mléčných pijanů se drží Finsko (136,7 l), Irsko (136,2 l) a Velká Británie (104,7 l). Pro zajímavost naši sousedé Maďaři vypijí ročně asi 75 litrů zatímco Poláci jen 37 litrů. Slováci vypijí za rok přibližně o čtyři litry mléka více než Češi.

Země Spotřeba
Finsko 136,7
Británie 104,7
Švédsko 99,9
Španělsko 95,8
Dánsko 90,6
Norsko 90,0
Portugalsko 87,6
Kypr 84,9
Kanada 81,7
Maďarsko 74,9
Chorvatsko 73,2
USA 72,4
Slovinsko 72,2
Švýcarsko 69,0
Portugalsko 87,6
Rakousko 56,6
Slovensko 55,7
Itálie 54,1
ČESKÁ REPUBLIKA 51,5
Německo 49,3
Polsko 37,2
Hong Kong 18,4
Čína 5,2

– zdroj: průzkum spol. Tetra Pak, 2006

Jednou z možných bariér konzumace mléka mohou být mýty a často uváděné nepravdy, které se o této potravině mezi veřejností šíří. Společnost Tetra Pak se proto rozhodla realizovat průzkum rozšíření mýtů o mléce, který provedla agentura STEM/MARK v lednu a únoru 2008. Průzkum zahrnuje reprezentativní vzorek 1 000 respondentů různých věkových kategorií (od 15 let věku), vybraných ze všech regionů České republiky.

Cílem průzkumu bylo zjistit názory veřejnosti na pití mléka, zjistit charakter informací, které o mléce ve společnosti kolují, a pokusit se o odhalení případných nepravdivých informací, které jsou mezi veřejností rozšířeny.

Pozoruhodným zjištěním průzkumu je, že více než třetina Čechů (36 %) nepije pravidelně mléko (t. zn. pije méně než jednou týdně), z toho 28 % mléko nepije vůbec !!

VÝČET NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH MÝTŮ, KTERÉ O MLÉCE KOLUJÍ – z pohledu odborníka
Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty / tzv. éčka
Trvanlivé mléko balené v kartonových obalech neobsahuje žádné konzervanty. Trvanlivost mléka je dosažena díky tepelnému ošetření metodou UHT (Ultra Heat Treatment) a speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu.

Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé
Obsahy proteinů, vitamínů a minerálů se téměř neliší. Tepelně neošetřené (čerstvě nadojené) mléko může obsahovat choroboplodné zárodky. Naproti tomu u trvanlivého a pasterizovaného mléka je garantováno, že je bezpečné, neobsahuje choroboplodné zárodky.

Trvanlivé mléko neobsahuje žádné vitamíny a minerály

Obsah vitamínů a minerálů zůstává při tepelném zpracování metodou UHT téměř nezměněn.Tepelným ošetřením se z mléka ztratí maximálně 10 % výživných látek.
Mléko zahleňuje
Mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film (emulze tuku a vody), který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny.V minulosti se využívalo této vlastnosti mléka při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.

Odborníci jsou názoru, že mléko není zdravé
Věda prokázala prospěšnost mléka pro obsah proteinů a kalcia a dalších pro zdraví prospěšných látek.Mléko není vhodné ke konzumaci pouze pro osoby s alergií na mléčné bílkoviny či s nesnášenlivostí mléčného cukru.

Mléko je tučné, má moc kalorií
Obsah tuku v mléce závisí na stupni odstředění mléka.Energetický obsah sklenice polotučného mléka (200 ml) odpovídá energetickému obsahu poloviny jablka (zdroj: Fórum zdravé výživy).

Mléko obsahuje nezdravé živočišné tuky a cholesterol
Na tuk se vážou vitamíny, které by tělo jinak nevstřebalo.Mléko obsahuje malé množství tuku a cholesterolu (např. plnotučné mléko obsahuje 3,5 % tuku). Ve srovnání např. s mléčnými výrobky je obsah tuku v mléce mizivý (např. nízkotučné sýry 30 %, camembert od 40 % výše, nízkotučný tvaroh 11 %, apod.).Obsah cholesterolu je přímo úměrný obsahu mléčného tuku.

Mléko pro člověka není vhodné. Je jediný savec, který pije mléko jiného savce (krávy).
Člověk je živočišný druh, jehož stravování se velmi liší od jiných savců, je jediný, jehož mládě vyžaduje velmi dlouhou péči.Lidský druh vstřebává potřebné množství vápníku nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život (pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, ne druhu). Mléko je přirozený zdroj vápníku při ochraně před osteoporózou.

Mléko je těžce stravitelné
Pokud jedinci působí trávení mléka problémy, jde o nedostatek enzymů štěpících mléčný cukr ve střevě, problém jedinců, ne populace. Tato tzv. laktózová intolerance se vyskytuje v průměru jen asi u 2 – 10 % populace Evropanů. Mléko obecně je velmi lehce a dobře stravitelná potravina, proto je součástí různých dietních postupů.

Mléko z obchodu je ředěné vodou
Obsah jednotlivých složek mléka je dán potravinářskými normami pro jednotlivé stupně odstředění (plnotučné 3,5 %, polotučné 1,5 %, odstředěné 0,5 %). Mléko prodávané v obchodech projde několika stupni zpracování:Čerstvé mléko v mlékárně nejprve projde "separací a standardizací", při které je odstraněna část tuku a dosažena tak požadovaná tučnost mléka. Odstraněný tuk je pak použit na výrobu dalších mléčných produktů. Takto upravené mléko je následně homogenizováno. Homogenizace je proces, při kterém jsou kapičky tuku rozloženy na podstatně menší tukové jednotky, které jsou v mléce rovnoměrně rozptýleny a nevytvářejí shluky a neusazují se. Následuje tepelné ošetření metodou UHT (trvanlivé mléko) nebo metodou pasterizace (pasterizované mléko).

Mléko “přímo od krávy“ je nejzdravější
Čerstvě nadojené mléko od krávy může obsahovat mikroorganismy, záleží velmi na ošetřování konkrétního chovu a podmínkách, kde se mléko zpracovává. Je mnoho možností kontaminace.Mléko prodávané v obchodech je ošetřeno podle platných norem tak, aby bylo bezpečné, nemůže obsahovat žádné rizikové mikroorganismy.

Tamara Starnovská, nutriční terapeutka, Fórum zdravé výživy

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
hitt
1x

Bože pan Goebels by z Vás měl radost. Tak překrucovat argumenty proti mléku. Nechte mléko telatům, pro ty ho příroda zamýšlela.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Co je osteoporoza

Osteoporóza je onemocnění, které se projevuje úbytkem kostní hmoty a poruchami její struktury. Tato choroba vede ke zvýšené lomivosti kostí, a tedy i ke zvýšenému riziku zlomenin a zdravotních komplikací z nich vyplývajících.

Vliv vitamínů na prevenci osteoporózy

Na vstřebávání a využití vápníku v organismu mají velký vliv některé vitamíny, zejména vitamín D, A, K1, C, B2 a B6. Vitamín D má z hlediska růstu a obnovy kostí dvě významné funkce. Jednak podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce