Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak nepřibrat během dovolené?

( Komerční prezentace | přečteno: 556x )

Dovolená k létu patří, každý z nás si pár dní odpočinku od starostí všedních dnů zaslouží. Nemyslet na práci, neřešit, co všechno ještě dneska musíte zvládnout, nekontrolovat e-maily. Odpočívat, užívat si, poznávat nová místa, ochutnávat nová jídla. To je pro většinu z nás naprosto ideální dovolená. Jenže jak během ní nepřibrat?

ketofit.cz

Během dovolené si chceme taky trochu užít

Dovolená je pro většinu z nás chvíle, kdy si můžeme užívat a nemusíme se tolik hlídat. Je dovoleno sem tam i zhřešit a vypadnout ze zažitého režimu, jak se ale říká, nic se nemá přehánět. Obzvlášť, pokud to není tak dlouho, co jste dosáhli své vysněné váhy. Bylo by k vzteku, kdybyste kvůli týdenní dovolené zahodili něco, co trvalo měsíce. Jenže jak na to, když se zase nechcete omezovat příliš?

Buďte aktivní

cvičeníTo, že jedete na dovolenou, ještě neznamená, že na celý týden, dva nebo i déle zapomenete na veškerý pohyb a budete jen ležet u vody nebo na lehátku. Choďte na procházky, jděte si zaplavat, vydejte se na nějaký výlet, zkuste nové sporty. Dovolená není jen o lenošení, ale taky o nových zážitcích.

Jezte pravidelně, ale nepřejídejte se

Rozložení jídla je největším problémem dovolené, následuje přejídání a konzumace potravin, na které nejste zvyklí, což může vést i k zažívacím obtížím. Kdo řeší svoji tělesnou hmotnost a drží dietu, ten zase přemýšlí, co si může dát a na co musí zapomenout. Vše je ale jen o vůli a načasování. To, že jste na dovolené neznamená, že na všechno rezignujete.

palačinkyRáno se vydatně nasnídejte, během dopoledne si dopřejte malou svačinku. Když vyrážíte na výlet, sbalte si s sebou do batohu ovoce, zeleninu, proteinovou tyčinku nebo proteinový koktejl. Oběd nevynechávejte, a to ani když nemáte na nic chuť. Sáhněte třeba po lehkém salátu, jinak vás dožene vlčí hlad. Každé jídlo jezte pomalu, pořádně žvýkejte a nespěchejte.

Máte all-inclusiv stravování a chcete ochutnat co nejvíc z toho, co vám nabízí? Nandejte si klidně víc pokrmů, vše ale v malém množství, abyste se nepřejedli. Pokud držíte dietu, volte ryby, lehké letní saláty, netradiční zeleninu. Na dezerty a zákusky se radši ani nekoukejte.

Náš tip: Jezte s rozumem a hlídejte si poměr živin. Minimalizujte příjem sacharidů, nahraďte je kvalitními bílkovinami a zdravými tuky.

  • Ke snídani si dejte vejce, drůbeží maso nebo libovou šunku a doplňte to čerstvou zeleninou.
  • obědu si pochutnejte na rybě nebo mořských plodech, k tomu si jako přílohu dopřejte grilovanou zeleninu nebo dušenou zeleninu.
  • Na večeři si připravte salát, klidně s kousky kuřecího masa.
  • Mezi hlavními jídly nezapomínejte na svačiny, postačí ovoce, které zažene i chuť na sladké nebo proteinová tyčinka.
  • Přílohám jako brambory, pečivo, klasické těstoviny nebo rýže se vyhněte.

Nezapomínejte na pitný režim

Nabitý program i lenošení svádí k tomu, že zapomínáme pít. Jenže jak dlouho vydrží člověk bez jídla a pití? Naše tělo tekutiny potřebuje, jinak dojde k dehydrataci, dostaví se bolest hlavy, pocit žízně, suché rty, točení hlavy, ospalost, následuje malátnost a pokožka je suchá.

Člověk by měl každý den vypít na každých 15 kilogramů své hmotnosti asi půl litru tekutin, káva a alkohol se do toho nezapočítávají. Během parných letních dnů a při vyšší fyzické zátěži by příjem tekutin měl být ještě vyšší.

Víte, že byste ale tekutiny měli přijímat průběžně po celý den? Když se rozhodnete vše dohnat večer, odplavíte z těla i důležité minerální látky.

Neponocujte, pořádně se vyspěte

Když chodíme do práce, snažíme se většinou chodit včas spát, na dovolené si chceme užívat každou minutu. Ponocování tak je takřka na denním pořádku, jak se pak divíme, že jsme unavení. Kvalitní a dostatečný spánek je důležitý i pro to, abychom si udrželi tělesnou hmotnost.

Když se totiž pořádně nevyspíme, metabolismus nám nefunguje tak, jak by měl, tělo neumí správně nakládat s bílkovinami, svaly nemohou regenerovat. Kdo málo spí, ten toho navíc přes den obvykle víc sní.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce