Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak ochránit v zimě dětské oči

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5194x )

V zimě působí na dětské oči mnoho faktorů: nejen přímé slunce, ale i jeho odraz od sněhu, vyšší UV záření, poletující sníh, mrazivý vítr, ale i přechody mezi suchými přetopenými místnostmi a studeným vzduchem venku.

shutterstock.com
Své oči musíme před UV zářením chránit po celý rok, neboť naše oči ohrožuje nejen v létě, ale i v zimě. Mnohdy si lidé myslí si, že slunce nesvítí, protože není vidět, ale světelné UV paprsky prochází stále stejně. Naopak, pokud jsme v horských oblastech, jsme UV záření vystaveni dokonce více. Důvodem je, že je zde řidší vzduch, který propouští do atmosféry více utrafialového záření a zároveň se UV paprsky odráží od sněhu a tím jsou vaše oči vystaveny vlastně téměř dvojnásobnému UV záření.

Pokud v zimě oči vystavíte dlouhodobému silnému UV záření, může je postihnout prudký zánět spojivek či poškození rohovky, které se projevuje zánětlivou reakcí se silnými bolestmi očí, zarudnutím, slzením a zároveň jsou oči citlivé na světlo. Dále UV záření může kromě vrchních vrstev oka poškodit i čočku a zapříčinit tak šedý zákal nebo se může poškodit sítnice. V českých podmínkách je riziko s ohledem na nadmořskou výšku menší, ale při výletech do Alp bychom neměli nic podceňovat. Proto je důležité na vhodnou ochranu očí myslet dopředu a mít na horách kvalitní sluneční brýle s vysokým UV ochraným faktorem. Zvláště pak u dětí, které navíc mají širší a průhlednější čočku, a proto jsou jejich oči o to zranitelnější.

Čtěte také: Zánět spojivek u dětí

Jak vybrat správné sluneční brýle

Při výběru slunečních brýlí je důležité se zaměřit na několik faktorů:

1. UV filtr

UV filtr by měl mít číslo 400 nanometrů. UV filtr s touto vlnovou délkou poskytuje 100% systém ochrany. Nepropouští ultrafialové světlo rizikové vlnové délky.

2. Propustnost světla

Existuje 5 stupňů normalizovaných kategorií slunečního filtru, značených od 0 do 4. Číslo vyjadřuje propustnost světla - čím je kategorie filtru vyšší, tím čočka propouští méně světla a je tmavší

  • 0 - Bezbarvý nebo velmi světlý filtr. propustnost světla 80-100%
  • 1 - Světlý filtr, propustnost 43 – 80%
  • 2 - Středně tmavý filtr, propustnost 18 – 43%
  • 3 - Tmavý filtr, propustnost 8 – 18%
  • 4 - Velmi tmavý filtr, propustnost 3 – 8%, vhodný k moři a do hor, naopak nevhodný na řízení

3. Barva skel

Kromě intenzity zbarvení ú propustnosti světla je stejně důležitá i samotná barva čočky.

  • Žlutá a oranžová - ideální do mlhy a na sport (kolo, běh, lyžování). Tyto čočky jsou rozjasňující, dobře zvládají přechody mezi světlem a stínem.
  • Čirá - alternativa k žlutým či oranžovým čočkám. Slouží k ochraně zraku před UV zářením a dalšími okolními vlivy, jako je vítr a prach.
  • Hnědé a šedá - vhodná pro ochranu před ostrým sluncem, na pláž nebo do města.
  • Modrá - nevhodná na řízení (snižuje intenzitu zelené a červené barvy)
  • Gradientní čočky - horní tmavá část čočky plynule přechází do světlejší, ideální do města.

4. Konstrukce

Brýle musí perfektně sedět. Nesmí tlačit na spáncích, nesmí být úzké, nesmí tlačit na nos a řasy by se neměly dotýkat skel. Musíte z nich mít dobrý pocit, jedině pak, je budete rádi nosit a zároveň si nezpůsobíte nepříjemné bolení hlavy. Nezapomínejte, že brýle by měly chránit oko i ze stran, aby ani tudy nepronikalo sluneční záření.

Jak vybrat na hory správné brýle? 

Na hory bychom měli primárně vybírat brýle s UV filtrem 400, s filtrem propustnosti světla stupně 4, které jsou hodně zatmavené a blokují kolem 95 % slunečního záření. Na lyžování pak svému dítěti určitě pořiďte vhodné lyžařské brýle, které chrání oči nejen před slunečním zářením, ale i proti větru a prášícímu sněhu.

Čtěte také: Za některé zimní úrazy mohou i oční vady

Nejen slunce ohrožuje naše oči

V zimě je celkově venku suchý a mrazivý vzduch, který může dráždit naše oči, důsledkem čehož jsou slzící oči nebo naopak suché oči. Ty mohou být zároveň způsobeny i pobytem doma v často přetopených místnostech nebo přechody z tepla do zimy. Nejvhodnějším řešením pro suché či slzící oči jsou zvlhčující kapky a ochranné brýle při pobytu venku. Na suché oči je vhodné si domů pořídit také zvlhčovače vzduchu.

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce