Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Máte znaménko? Nechte si je vyšetřit!

(12. května 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1322x )

Někteří z nás se stále domnívají, že rizikové pigmentové znaménko je až takové, které začne svědit, krvácet nebo se kolem něj utvoří zánět. Toto jsou však pozdní příznaky rozvoje většinou již maligního melanomu. Proto je velmi důležité nechat si každou podezřelou změnu na kůži odborně vyšetřit kožním lékařem a veškeré pigmentové změny sledovat.

shutterstock.com

Zhoubných nádorů kůže v České republice každoročně přibývá. Důvodů je několik – od zhoršujícího se stavu životního prostředí až po zlepšující se socioekonomické podmínky. Lidé si mohou dovolit častěji cestovat za sluncem, zároveň podléhají trendu opálené kůže a nadměrně se vystavují slunečnímu záření. Právě ono je přitom jedním z nejrizikovějších faktorů.

Geny, slunce a světlá kůže – rizikové faktory

Maligní melanom je zhoubný kožní nádor, který vychází z pigmentotvorných buněk. Na jeho vzniku se podílí především genetické dispozice a vliv UV záření. Může se vytvořit na původně zdravé kůži, kde se objeví odlišně barevná skvrna, nebo na podkladě mateřského znaménka, které se barevně a tvarově změní. Nejčastěji se projeví na částech těla, které jsou nejvíce vystavovány slunečnímu záření, může se ale vyskytnout kdekoliv na těle.

Nejvíce ohroženi jsou pacienti středního a vyššího věku a lidé s velice světlou barvou kůže. Větší počet pacientů se objevuje také ve vyšších socioekonomických vrstvách a mezi obyvateli měst. Z hlediska pohlaví je zastoupení rovnoměrné.

Včasná diagnostika může zachránit život

Melanom je nebezpečný v tom, že metastazuje do kůže, podkoží, lymfatických uzlin nebo vnitřních orgánů. Podle tloušťky povrchu rozeznáváme jeho 4 základní formy, až v 65 % případů se jedná o tzv. povrchově se šířící melanom. Záchyt v počátečním stadiu znamená pro pacienta velkou pravděpodobnost, že se vyléčí, a to díky chirurgickému zásahu, při kterém se nádor odstraní. Pokud je však melanom odhalen až později, kdy už je rozšířen do ostatních částí těla, je léčba komplikovaná a prognóza vyléčení velmi nepříznivá. Proto je velmi důležité nechat si každou podezřelou změnu na kůži odborně vyšetřit kožním lékařem a veškeré pigmentové změny sledovat. Důležitá jsou rovněž preventivní opatření, zejména ochrana před slunečním zářením.

Máte podezřelé pihy nebo mateřská znaménka? Nechte si je zdarma vyšetřit.

V rámci kampaně nazvané Evropský den melanomu budou v květnu organizovány preventivní a osvětové akce.

Už posedmnácté se v tento den otevřou veřejnosti ambulance mnoha kožních lékařů po celé České republice s nabídkou prohlídky pih a mateřských znamének. Tito dermatologové se do akce zapojují dobrovolně ve svém volném čase a bez nároku na úhradu. Některé ambulance budou za tímto účelem dokonce otevřeny po celý květen. Máte-li o vyšetření zájem, můžete si u vybrané ambulance zarezervovat některý z volných termínů – seznam zapojených ambulancí najdete zde.

Další možností je využít některého z provizorně vytvořených stanovišť pro preventivní vyšetření znamének. Jednou z tradičních iniciativ je Stan proti melanomu. Tuto akci můžete navštívit ve dnech 15. a 16. května v Praze na Václavském náměstí, 22. května na náměstí Svobody v Brně nebo 23. května v Ostravě v Shopping Parku Avion, vždy od 10 do 18 hodin.

Jaké změny by vás měly přivést na vyšetření?

  • Změna barvy nebo velikosti znaménka
  • Černá, neodrůstající skvrna pod nehtem
  • Vřídek, který se nehojí déle než 3 měsíce
  • Nově vzniklé pigmentové znaménko po 35. roku věku
  • Větší množství pigmentových znamének (> 50)

Prevence vzniku melanomu

Zamezit vzniku melanomu sice nelze, ale riziko jeho vzniku je možné výrazně snížit, pokud budete dodržovat následující:

  • zejména v letních měsících se vyhýbejte přímému slunečnímu záření mezi 11:00 a 15:00 hodinou,
  • k ochraně pokožky v létě používejte opalovací prostředky s ochranným faktorem alespoň SPF 30,
  • chránit pokožku můžete i oděvem,
  • používejte sluneční brýle s UV filtrem,
  • vyhýbejte se soláriím.

V sortimentu Lékárna.cz naleznete stovky přípravků na ochranu kůže před UV zářením.

Dalším důležitým faktorem prevence je vyhýbat se mechanickému dráždění znamének. Znaménka v oblasti se zvýšeným třením (u límce na košili, gumy u spodního prádla nebo okraje podprsenky) je vhodné preventivně odstranit.

Laserové odstranění znamének

Odstranění znamének laserem lékař obvykle doporučuje v případě kdy vstupní vyšetření prokáže, že daný útvar je vhodný k odstranění laserem a zároveň nevykazuje žádné zhoubné změny, které vedou ke vzniku nádoru. Pro odstranění nebezpečných znamének není tato metoda vhodná z důvodu odpaření znaménka, které poté již není možné histologicky vyšetřit.

Obvykle se touto velmi efektivní metodou řeší odstranění nerizikových znamének, kožních výrůstků, bradavic a dalších estetických nedokonalostí. Jedná se o velmi rychlé a téměř bezbolestné ošetření, které nabízí možnost odstranění i většího množství projevů v rámci jednoho sezení. Dalším benefitem je to, že jizva po odstranění laserem je oproti vyříznutí daleko menší, většinou téměř neznatelná.

Odstranění znamének pomocí excize

V případě, kdy lékař vyhodnotí projev jako podezřelý a je tedy nutné histologické vyšetření, přistupuje obvykle k chirurgickému vyříznutí znaménka tzv. exicizi. Tato metoda se používá zejména v léčebné indikaci a provádí se v místním znecitlivění.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Ochranný sluneční faktor (SPF)

Je pravda, ze cim vyssi ochranny slunecni faktror je na opalovacich kremech uveden, tim dele bude trvat nez se krasne opali? Predem dekuji za odpoved

Suchá kůže v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Jsem v 7. měsíci těhotenství, váhový přírůstek je v doporuč.limitu, můj "problém" je spíše kosmetického charakteru. Ať se mažu jakýmkoliv speciálním krémem na tělo v těhotenství (zkoušela jsem např. českou Bonellu a některé zahraniční výrobky),klasickou a oblíbenou NIVEOU, mandlovým či dětským olejem, kůže na celém těle, nejen na prsou a břiše, je nepříjemně suchá a loupe se. Vím, že to není žádný vážný problém, jen nepříjemnost, ale já bych i v těhotenství pro své tělo chtěla udělat maximum. Ještě bych doplnila, že uvedené výrobky kombinuji a mažu se i několikrát denně (olej používám i do koupele a vtírám do vlhké kůže). Můžete mi doporučit nějaký konkrétní výrobek, který by byl opravdu účinný? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Nadměrné maštění kůže

DOBRY DEN, je mi 20 let jsem muz, jiz druhym rokem trpim nadmernym mastenim kuze na obliceji, celistech a zad. Spousta lidi rika, ze jsem jeste ve vyvinu a tim me takto uklidnuji, ale i pri opakovanych navstevach dermatologa, ktery me predepisuje (Eryfluid sol. a Aknecolor past.) me nepomahaji, ba dokonce zhorsuji! Pri sdeleni tohoto problemu, me lekar odmita cokoliv jineho predepsat a pokracuje vytrvale jiz druhym rokem v techto "lecich"! Je to sice pouhy kosmeticky problem, ale velmi me trapi a tak bych Vas prosil o jakoukoliv radu. (Pripravky jako Oxy, Clean and Clear, Zinat, atd. jsou neucinne ba naopak mou plet jeste podrazdi.) Děkuji

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce