Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak ošetřit včelí bodnutí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7955x )

V letním období jsou zranění od vos či včel běžná. Slazené nápoje na stole a bosá chodidla ve vysoké trávě si jejich pozornost zkrátka získají. Bodnutí by se však neměla podceňovat. Některým lidem může jed způsobit nepříjemnou alergickou reakci a v nejhorších případech může být takové jedno bodnutí dokonce smrtelné.

Dobrá rada
shutterstock.com

Alergie na hmyzí bodnutí

Alergie na hmyzí bodnutí se může projevit kdykoliv během života, první alergickou reakci tedy může prožít i dospělý člověk. Nejprudší reakcí na hmyzí bodnutí je anafylaktický šok, který sice není vteřinovou záležitostí, ale vyvíjí se i tak poměrně rychle - během několika minut po bodnutí. Nedá se říci, že by vosí či včelí bodnutí bylo rozdílně nebezpečné, obě mohou vyvolat stejně prudkou reakci.

Příznaky alergie na hmyzí bodnutí

Příznaky mohou být úplné nebo jen částečně vyjádřené a mají různou intenzitu. Patří k nim: 

  • silná bolest v místě vpichu
  • rychle se šířící červená svědící vyrážka
  • zrychlený puls
  • nevolnost
  • prudký pokles krevního tlaku
  • ztížené dýchání nebo dušení
  • polykací obtíže
  • poruchy vědomí

Jelikož tato nepřiměřená odpověď organismu může během několika minut způsobit šok a srdeční zástavu, je nutné okamžitě zavolat lékařskou pomoc. 

Každý alergik na hmyzí bodnutí by s sebou vždy měl nosit léky, které mu předepsal jeho ošetřující lékař. Pokud je jeho alergie hodně závažná, musí být kromě tabletek vybaven i autoinjektorem s adrenalinem, kterému se také říká adrenalinové pero. Adrenalin je hormon dřeně nadledvin, který stabilizuje krevní oběh a má nejmohutnější protialergické působení, jaké lze využít.

Pro utlumení alergické reakce pacienti užívají léky zvané antihistaminika. Ta působí zhruba do hodiny, proto je třeba užít je vždy bez prodlení, stejně jako další důležitý lék – kortikoidy v tabletkách. Zpravidla se doporučuje spolknout bezprostředně po bodnutí hmyzem dvě tablety antihistaminika a dvě kortikoidů najednou. Pokud člověk nemá tekutinu na zapití, stačí tablety rozkousat či nechat rozpustit pod jazykem - v takové případě je nástup jejich účinku i o něco rychlejší. Je-li alergická reakce příliš silná, musí pacient použít i autoinjektor.

Laická první pomoc

Nikdy nelze vyloučit případ, že se prudká alergická reakce na hmyzí bodnutí projeví u dosud nealergického člověka, nebo že člověk dostane žihadlo do blízkosti úst, kdy hrozí, že otok postoupí do oblasti hrdla, což může znamenat až ohrožení dýchání. Pokud postižený u sebe nemá žádné protialergické léky a není v blízkosti žádný zdravotník, je třeba přivolat pomoc a mezitím otok ledovat, aby se zmenšil.

Jak ošetřit včelí bodnutí?

V první řadě je důležité nepanikařit a zachovat chladnou hlavu.

1) Pokud vás už včela bodla, zabraňte útokům dalších včel a rozhodně se přesuňte dále od úlu či jejich výskytu.

2) Při bodnutí včelou je třeba postupovat velmi rychle – včelí jed se totiž do kůže vstřebává postupně, proto je potřeba co nejdříve odstranit žihadlo.

3) Žihadlo nevytahujte prsty, ale seškrábněte nehtem nebo obrácenou stranou nože. Pokud se pokusíte vytáhnout žihadlo prsty, pravděpodobně si vymáčknete včelí jed do kůže a zvýšíte množství jedu ve vašem těle.

4) Při odstraňování žihadla je opravdu nutné nezmáčknout jedový váček. Počítejte s tím, že po bodnutí bude následovat otok.

Pro běžná hmyzí bodnutí platí, že lze otok a svědění zmírnit aplikací např. Fenistil gelu. Fenistil není dobré natírat na velké kožní plochy a jím ošetřenou kůži je třeba chránit před sluncem.

Při poštípání hmyzem je možné kromě zmiňovaného Fenistil gelu použít obklady z Octanu hlinitého a Octan gel. Oba přípravky mají chladivý účinek, který napomáhá zmírňovat otok a pocit svědění a zklidňují podrážděnou pokožku," doporučuje lékárnice z Lékárna.cz.

Dále si také můžeme pomoci přiložením rozříznuté cibule, namydlením, potřením místa bodnutí octem nebo gelem s propolisem. Má chladivé účinky a pomůže vám i při následném svědění. Velmi účinná je také studená voda či led. Snížíte tím prokrvení a zpomalíte další reakce. Velikost otoku je samozřejmě velmi individuální, ale může se stát, že postižené místo nateče třeba až do velikosti dvou dlaní. Otok by měl ale postupně ustupovat a zhruba do dvou až sedmi dnů pak zmizet úplně.

Jak se nebezpečným žihadlům vyhnout?

  • Nenoste na výlety do přírody barevné (především žluté) oblečení.
  • Neprovokujte hmyz zbytečným mácháním rukama.
  • Ovoce, sladké nápoje i potraviny vždy zakrývejte.
  • Pokud jíte venku, kontrolujte pečlivě každé sousto i všechny nápoje.
  • Nechoďte v trávě bez bot.
  • Nepoužívejte silně parfémované deodoranty, vody po holení a voňavky.
  • Dávejte pozor při vylézání z vody, vosy totiž rády sedají na mokrou pokožku.
  • Nikdy nezabíjejte včelu nebo vosu v blízkosti jejího hnízda.

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce