Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak pečovat o svůj mozek

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2917x )

Nejméně 25 % Čechů se během svého života setká s migrénou a mrtvice je u nás příčinou úmrtí ve více než polovině případů. Proto vám přinášíme tipy, jak pečovat o svůj mozek.

Dobrá rada
shutterstock.com

Správná výživa je základ

Pokud chceme, aby náš mozek dobře fungoval, musíme myslet na správné živiny, které jsou jeho stavebními kameny. Mezi ně patří esenciální mastné kyseliny a vitaminy E a skupiny B. Tyto látky si naše tělo neumí vyrobit, proto je nutné přijímat je z potravy. Výzkumy ukazují, že nedostatek 3-omega mastných kyselin může způsobit deprese, migrény nebo mrtvici. Může však také vést k problémům s učením a duševním problémům. Málo vitaminu B se často projevuje únavou a podle některých studií může nepostačující přísun vitaminu E stát za vznikem určitých onemocnění mozku. Vynikajícím zdrojem esenciálních mastných kyselin je rybí tuk, vitamin E můžeme načerpat například ze sóji a pšeničných klíčků. Z luštěnin, ořechů a kvasnic lze získat vitaminy skupiny B. Optimální denní dávku nám mohou pomoci zajistit také doplňky stravy.

Pravidelný pohyb zlepšuje paměť

Pravidelný sport, který v ideálním případě provozujeme na čerstvém vzduchu, působí na mozek jako vzpruha. Během pohybu totiž dochází k lepšímu prokysličování mozku, který je lépe prokrven. To může přispívat ke zlepšení paměti a zvýšit schopnost učit se. Sport také pomáhá vylučování hormonů, které příznivě ovlivňují naši náladu a tlumí bolest. Vyplavují se taktéž látky, díky nimž si odpočine levá hemisféra, zodpovídající za logické a rozumové úkoly, a nastartuje se činnost pravé hemisféry, která má na starosti kreativní a abstraktní činnosti. Pravidelnost sportování je důležitá. Pokud jsme totiž trénovaní, umí naše tělo vyrobit těchto látek více a v kratším čase. 

Jazyky proti Alzheimerově chorobě

Ke zdravému mozku nám vedle sportu pomůže také pravidelný mentální trénink. Během něho bychom se měli snažit aktivně posilovat procesy, které se v mozku odehrávají. Často se doporučuje luštit křížovky nebo sudoku, ale pomoci mohou také šachy, karty a jiné deskové hry, které nás nutí přemýšlet. Výbornou volbou je začít se učit cizí jazyk. Lidé, kteří hovoří více jazyky, jsou totiž méně často postiženi Alzheimerova nemoc. Pravidelné učení se cizí řeči může údajně zpomalit nástup této choroby až o čtyři roky. Příznivý vliv na mozek má také hra na hudební nástroj. Ačkoli je lepší začít s jazyky i hudbou ještě v dětství, ani dospělí neztrácejí schopnost učit se. Proto není nikdy pozdě s tréninkem mozku začít.

Důležitým bodem v péči o mozek je odpočinek

Pro dospělého člověka je denní minimum spánku 6 hodin. Dlouhodobá spánková deprivace může vést k podobným změnám, jaké s sebou přináší stárnutí, zejména se objevují poruchy paměti. V mozku se navíc zvedá hladina stresových hormonů, což se může odrazit na problémech s koncentrací, přemýšlením a chováním. Naopak kvalitní hluboký spánek pomáhá při učení a zlepšuje paměť. Během doby, kdy spíme, totiž dochází v našem mozku ke zpracování informací, které jsme získali během dne. Pokud chceme spát kvalitně, měli bychom se vyhnout konzumaci jídla těsně před spaním. Dobré je také omezit přísun alkoholu, kofeinu a nikotinu. Pro lepší spánek nám může pomoci například směs extraktů z chmele, mučenky a kořene kozlíku.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Alzheimerova choroba

Výskyt Alzheimerovy choroby se uvádí u 6 % osob ve věku 60 let, 10 % u osob 75 až 85 let a 20 % u osob starších 85 let. Muži a ženy jsou postiženi stejnou měrou. Jde o chorobu progresivní, to znamená, že se jednotlivé příznaky pozvolna a stále zhoršují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce