Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Závislost na hazardu: Jak ji poznat a jak pomoci závislému

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1766x )

Sázení, loterie nebo kasino – zábava jako každá jiná, která se ale může proměnit ve velkou starost. 97 procent populace s hraním nikdy problém mít nebude. Do rizikové skupiny spadají pouze tři procenta z populace. Rozpoznání problémového chování ale nebývá pro jejich okolí jednoduché. Poradíme vám, jak si potíží všimnout, jak v takové situaci reagovat a kde najít odbornou pomoc.

shutterstock.com

Hraní hazardních her za svůj život vyzkoušelo už 80 procent Čechů a pro drtivou většinu z nich jde jen o neškodnou formu pobavení. Někteří hráči jsou ale náchylnější k rozvoji rizikového chování a vzniku závislosti.

Všímejte si změn chování

V životě rizikového hráče dochází ke změnám v různých oblastech chování. Mezi nejtypičtější znaky patří vznik nových jídelních návyků, změny spánkového režimu i nechuť k oblíbeným koníčkům. Ve vztahu k ostatním lidem bývá hráč podrážděný a odtažitý, trpí výbuchy hněvu a mění se jeho sexuální chování. Má problémy se soustředěním, je deprimovaný, zanedbává důležité pracovní i rodinné záležitosti a může se dokonce dostávat do konfliktů se zákonem.

Projevem může být také například vyhledávání samoty, náhlé, zdánlivě nevysvětlitelné změny nálady, či manipulativní jednání s blízkými osobami. Vodítkem ke zjištění, zda je hraní již za hranou "pouhé zábavy", může být dotazník s 20 otázkami vytvořený společenstvím Gamblers Anonymous, tedy anonymními hráči, kteří se rozhodli podělit společně o své zkušenosti se závislostí a přispět tak k její prevenci,” přibližuje adiktolog a psychoterapeut František Trantina.

Nezodpovědné nakládání s penězi

Při rozvoji rizikového chování se mění také hráčovy finanční starosti. Peníze si často půjčuje, bere si od zaměstnavatele zálohy na výplatu a nedokáže vysvětlit, kam jeho finance mizí. Rozprodává své věci nebo si přibírá další práci, aby vydělal víc peněz, a v krajních případech může začít krást. Všechny tyto změny a starosti mají vliv i na jeho zdraví. Typicky se u něj projevuje nadbytek stresu, problémy se spánkem nebo žaludeční a střevní potíže.

Patologické hráčství je skrytá závislost, z toho vyplývá řada komplikací. Problémem nejsou dluhy, ale patologické hráčství, to je příčina a ta se musí řešit. Nejčastější chyba je, že pomoc při řešení problému s dluhy není podmíněna bezpodmínečným vyhledáním odborné pomoci. Osobě, která propadla hazardnímu hraní a je patologický hráč nelze nic věřit. Proto je nutná kontrola jeho financí, které by měl předat do správy blízké osobě,” doporučuje Trantina.

Reagujte v klidu a otevřeně

V případě, že máte podezření, že se váš blízký potýká s problémem hazardních her, snažte se nejdříve načerpat co nejvíce informací, které vám pomůžou situaci porozumět. Člověk, který bojuje s rizikovým hraním, je emocionálně nevyrovnaný a je pod velkým tlakem. Pokud s ním chcete o problému mluvit, měli byste tedy být připraveni a ukázat, že vám na něm záleží. Jestli v něm dokážete vyvolat pocit porozumění, bude s vámi mluvit otevřeně a možná se vám podaří najít i způsob řešení. Buďte však připraveni, že jde o dlouhodobý proces a změna tedy nenastane ihned. V neposlední řadě se ujistěte, že se věnujete i sami sobě. Pokud se potýkáte s rizikovým chováním u někoho blízkého, je přirozené cítit negativní emoce jako vztek či zklamání. Pamatujte si proto, že pomoc nemusíte hledat pouze pro hráče, ale i pro sebe.

Kritice se vyhněte

Existují kroky, kterým byste se měli za všech okolností při komunikaci vyhnout. Nebuďte kritičtí a snažte se předejít konfrontacím – pamatujte na to, že závislost na hazardních hrách je uznávaným lékařským problémem, který vzniká z mnoha důvodů. Vyvarovat byste se měli i všem formám vyhrožování, obviňování nebo vydírání. Nezapomeňte také na to, že musíte chránit své finance. Doporučujeme vám proto změnit si svá přístupová hesla nebo se spojit s bankou, která vám může poskytnout všechny dostupné omezující nástroje.
Častou chybou je, že okolí tlačí na rychlé splacení dluhů, to vede k únavě, přepracování a návratu k hazardnímu hraní. Postižené osobě můžeme v rámci podpory například sdělit: Máme tě rádi, chceme ti pomoci. Víme, že je to nemoc. Nic už ti nebudeme vyčítat, co se stalo, se stalo. Pojďme to společně řešit. Problémy, které sis způsobil si musíš vyřešit sám, musíš vyhledat odbornou pomoc. V naléhavých případech ti můžeme pomoci finančně, (půjčíme ti peníze s komerčním úrokem), ale jedině, když se půjdeš léčit,” dodává Trantina.

Vyhledejte odborníka

Pokud si všimnete rizikového chování někoho blízkého, nebojte se obrátit na specializované organizace, které vám oběma podají pomocnou ruku. Seznam center, kde jsou připraveni pomoci najdete na stránkách zodpovednehrani.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Více o civilizačních vlivech a psychice

Pojďme si představit obory, které spojují péči o duši i tělo. Můžeme jim také říkat alternativní.

Máme na výběr, jak se postavit k vážné nemoci

Mimořádný talent, vysoká inteligence, ambicióznost – to byly atributy, na kterých Monika stavěla svůj život a své plány. Pak ale přišla těžká nemoc, neúspěšná léčba a neodvratný konec. Jak ho prožívala a proč se ostatním tak vzdálila ještě před smrtí? Druhý díl textu psychologa Jeronýma Klimeše o prožívání lidí s vážnou nemocí.

Už se zas řežu, chci umřít!

Jste si jisti, že za zamčenými dveřmi ve vaší koupelně právě nekape na dlaždice krev z rány, kterou si dobrovolně udělalo vaše dítě? Přísně utajované sebepoškozování je, bohužel, častějším problémem mladých lidí, než bychom si mysleli. Jizvy na jejich těle jsou tichým voláním o pomoc, které by mělo být vyslyšeno. Sebepoškozování - to je další téma naší nové rubriky Tabu, které komentuje psycholog Mgr. Marian Bartoš.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce