Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak žena pozná, že má ovulaci?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7866x )

Když se snažíte o miminko, hodí se vědět, kdy máte ovulaci. V těchto dnech je totiž šance počít miminko nejvyšší. Některé znaky vám mohou napovědět, že právě nyní je ten správný čas.

Dobrá rada
shutterstock.com

Při pravidelném cyklu se uvolňuje zralé vajíčko z vaječníků do vejcovodu (ovulujete) v polovině cyklu. Po ovulaci je vajíčko schopné oplodnění pouze po dobu 12 až 24 hodin. Pokud k oplodnění dojde, uhnízdí se asi 7 dní po ovulaci vajíčko v děloze. Asi 14 dní po ovulaci začnete menstruovat – tedy pokud nedošlo k oplodnění. Nejvhodnější doba k sexu, pokud chcete počít miminko, je tři dny před ovulací a maximálně jeden den po ovulaci – to jsou plodné dny. V dalších dnech schopnost oplodnění rapidně klesá.

Pokud se zrovna snažíte otěhotnět, je vhodné mít v těchto dnech pohlavní styk. Vajíčko může být oplodněno pouze 12 až 24 hodin po ovulaci, ale protože spermie umí v pochvě přežít i několik dní, je možné otěhotnět i několik dní před ovulací.

Výpočet

Termín ovulace si můžete samy vypočítat. Udává se, že ovulace nastává v polovině cyklu. Pokud znáte obvyklou délku svého cyklu, odečtěte od data příští očekávané menstruace polovinu délky cyklu a získáte datum, kdy pravděpodobně dojde k ovulaci. Jedná se však o velmi nespolehlivou metodu, protože občas mají ženy nepravidelnou menstruaci – třeba vlivem nemoci nebo stresu.

Nejdůležitější příznaky ovulace:

Změna konzistence poševního hlenu

Poševní hlen mění v plodných dnech svou konzistenci a množství. Výtok je řidší, tažnější a průhledný. Těsně po ovulaci houstne a má až bílou barvu. Někdy však může být hlen zbarvený i do červena nebo může žena slabě krvácet.

Zvýšení bazální teploty

Jako bazální označujeme teplotu naměřenou po probuzení. Po ovulaci se teplota skokově zvyšuje až o 0,5 stupně Celsia a zvýšená zůstává až do příští menstruace (nebo po dobu těhotenství). Jak je tedy zřejmé zvýšená teplota signalizuje již proběhlou ovulaci, tedy konec plodného období.

Změna složení slin

Tohoto znaku využívají ovulační testy, které sledují hladinu takzvaného luteinizačního hormonu (LH). Ta je nejvyšší už 12 až 36 hodin před očekávanou ovulací. V období ovulace jeho hladina stoupá a mění se konzistence slin. V době ovulace jsou vaše sliny slanější a krystalizují jako mráz na okně. Toho právě využívají volně prodejné slinné ovulační testy. Které lze používat opakovaně na rozdíl od ovulačních testů z moči.

Citlivější nos

Mnoho žen udává, že v období ovulace jsou jejich čichové buňky citlivější. Ženy více vnímají vůni potu svého partnera. Je to proto, že jeho pot je nasycený mužskými feromony.

Celková citlivost těla

Protože tělo produkuje v období ovulace více hormonů, mohou si některé ženy v době ovulace stěžovat na bolesti prsou, vyšší citlivost bradavek nebo tahavou bolest u jedné strany v podbříšku, což je příznakem toho, že vajíčko dozrálo a uvolnilo se.

Vyšší atraktivnost

Ženy v období ovulace se často cítí přitažlivější pro své protějšky a mnohé studie to i prokazují, že ženy jsou pro muže v období ovulace přitažlivější. 

Anovulace

V některých cyklech nemusí dojít k dozrání a uvolnění vajíčka. Je to normální a se stoupajícím věkem je takových cyklů více. Ovulaci mohou také ovlivnit léky, alkohol, drogy, stres, napětí nebo problémy se štítnou žlázou.

Vajíčka pod ultrazvukem

Pokud se snažíte neúspěšně otěhotnět delší dobu, může u vás lékař provést takzvanou folikulometrii. Při ní sleduje zrání vajíček ve vaječníku a podle jeho velikosti může odhadnout, kdy dojde k ovulaci. Spolu s folikulometrií lékař provádí i endometrii. Jde o měření výšky děložní sliznice, která v průběhu cyklu narůstá a připravuje se na uhnízdění oplodněného vajíčka.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Chtěli bychom miminko, ale ... část 2.

Mimotělní oplodnění je jednou z metod asistované reprodukce a jeho psychická náročnost plyne jednak z faktu, že páru je již jasné, že všechny ostatní přirozenější způsoby počet v jeho případě byly neúspěšné, jednak z faktu...

Chtěli bychom miminko, ale ... část 3.

Jsme spolu už 5 let a teď jsme se začali léčit v CAR. Asi to ještě nějakou dobu potrvá, než budeme mít vlastní dítě. O tom, že máme tyto problémy nevědí ani naši nejbližší...

Chtěli bychom miminko, ale ... část 4.

Léčím se již 7 let, v posledním roce jsem 2x byla na IVF, ale neúspěšně. Jednou jsem sice otěhotněla, ale ve 5. týdnu jsem potratila...

Asistovaná reprodukce

V současnosti je přibližně 10-15% párů nedobrovolně bezdětných.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce