Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jaké známe poruchy nálady

(MUDr. David Hynčík | přečteno: 35735x )

Jak na sobě poznáme, že máme depresi? Vždyť každý z nás má občas "má depku".


Jak vypadá člověk s depresivním onemocněním? Jak poznáme na sobě, že jsme depresivní? Deprese není jen ten stav, když někdo v kavárně tvrdí, že "má depku" a myslí tím nespokojenost se stavem svých věcí. Deprese není jen to, že nás nic nebaví. Ale může tak začínat... Jak tedy depresi poznat?

Deprese

Odborníci na pochody a stavy psychické popsali několik syndromů (souhrn příznaků) poruch nálady, v první řadě syndrom depresivní a manický (opak deprese) a také několik variet depresivního onemocnění u různých věkových skupin a speciálních stavů.

Depresivní syndrom

V popředí příznaků deprese stojí patologická smutná, sklíčená nálada, většinou doprovázená pocity beznaděje, bezmoci a pesimismu, neschopností se radovat. Depresivní nemocný má pocity viny, pocity ztráty smyslu života, nemá zájem o koníčky a záliby jako dříve. Nemá chuť na sex. Bývá také nadměrně ustaraný a v napětí, někdy se dožaduje opakovaných ujištění, že nic neprovedl. Mívá pokles energie, je unavený, malátný. Celková zpomalenost se projevuje i v tempu pohybu, myšlení i řeči. Jakékoliv rozhodování vyžaduje nadměrnou námahu.

Přítomny jsou také poruchy paměti, potíže se soustředěním. Nemocný polehává, odkládá činnosti, vyhýbá se kontaktům s lidmi, izoluje se. Navíc se přidružují i tělesné příznaky – nespavost, typické je například časné ranní probouzení, nechutenství s úbytkem váhy, bolesti hlavy, poruchy trávení, zácpa, tíže končetin. Nejvážnějším příznakem bývají myšlenky na smrt, plánované sebevražedné myšlenky a pokusy.

Podle toho, které příznaky převažují, rozdělujeme syndrom depresivní na:

  • syndrom úzkostný, kdy nemocný naříká, pláče, je neklidný, má sebeobviňující myšlenky a často se vystupňuje až k záchvatu neklidu a agrese,
  • syndrom stuporózní, kdy dominuje útlum, ochablost, nehybnost, nemluvnost,
  • syndrom delirantní, zde jsou v popředí nereálné sebeobviňující myšlenky: zapříčinil jsem velké neštěstí, moje rodina bude za mne navěky trpět, jsem nejhorší člověk na světě, ...),
  • syndrom vegetativní, kde se smutek projevuje spíše v tělesné sféře, řečí orgánů.
  • ,

Manický syndrom

Hlavním příznakem je rozjařenost, nadměrně dobrá nálada z nepochopitelné motivace. Někdy ale bývá manický pacient naopak podrážděný, zlostný, agresivní, hlavně je-li mu v něčem bráněno. Duševní činnost je zrychlená, dochází až k k myšlenkovému trysku, ulehčená, řeč je překotná jako vodopád, někdy až nesouvislá. Nemocný mánií má vysoké sebehodnocení, dělá unáhlené závěry, cítí se s nadlidskými schopnosti, neunavitelný, nemá potřebu spát. Objevují se tendence do všeho zasahovat, vše zlepšovat. Nemocný všemu rozumí, nadměrně utrácí, nakupuje, nereálně plánuje, má zvýšené libido, dopouští se excesů v pití alkoholu, erotice. Toto chování vyvolá většinou nevoli okolí, na kterou nemocný reaguje dalším podrážděním a agresí.

Klasická endogenní deprese, zvaná též velká

Tato deprese odpovídá zhruba popisu depresivního syndromu.

Bipolární afektivní porucha

Stav, při kterém se, zjednodušeně řečeno, střídají syndrom depresivní a manický, kdy nálada cykluje "odshora dolů", většinou ale nepravidelně.

Rekurentní depresivní porucha

Jedná se o je opakovaný výskyt (několikrát během života) pouze depresivních epizod.

Dysthymie

Chronická deprese lehčího typu, často dlouhá léta trvající, nedosahuje takové intenzity jako depresivní stav těžký, nálada kolísá mezi menší depresí a normální náladou.. Začíná pozvolna, plíživě.

Sezonní afektivní porucha (atypická deprese)

Tato porucha se od klasické deprese liší tím, že nemocný má kromě únavy a nezájmu naopak velkou chuť k jídlu, přejídá se sladkostmi, stále by ležel a spal. Objevuje se hlavně v podzimních a zimních měsících. Svým průběhem se podobá zimnímu spánku medvědů. Dobře reaguje na fototerapii (více v článku Léčba deprese).

Reaktivní deprese

Deprese je zaviněná vnějšími nepříznivými okolnostmi, často ztrátou milované osoby, katastrofickou událostí apod. Bez vyvolávající příčiny by nezačala. Bývá spojena s úzkostí.

Deprese spojené s různými obdobími života

Deprese ve stáří se někdy hůře rozeznává, bývá většinou spojena s jinými chorobami, sníženou mobilitou seniorů, truchlením nad ztrátou blízkých osob apod. Někdy bývá zaměňována s demencí, ale zde se po nasazení antidepresiv kognitivní stav seniorů zlepšuje. Staří lidé někdy mají tendenci depresi vysvětlovat tělesnými onemocněními. Deprese ale ke stáří automaticky nepatří!

Deprese v dětském věku má některé odlišnosti, zejména to, že se nemusí projevovat smutnou náladou dítěte, ale spíše "poruchami chování", zlobením a záškoláctvím nebo nezájmem o své okolí, hry apod. Často se zhorší situace dítěte v kolektivu, upadá školní prospěch.

Poporodní deprese se objevuje u žen relativně často a je způsobena prudkým poklesem estrogenů a progesteronu v poporodním období. Je doprovázena emoční labilitou, plačtivostí, často úzkostnými stavy, strachem o dítě, nebo naopak nezájmem. Je nutno na ni myslet a sledovat, zda se stav matky nezhoršuje, v případě velkého prohloubení deprese může být ohrožen i život dítěte a je na místě hospitalizace depresivní matky.

Deprese v klimakteriu je také způsobena poklesem estrogenů, ale chronickým. Na depresi se podílejí i další faktory – strach ze stárnutí, další somatické choroby, "syndrom prázdného hnízda", potíže ve vztahu s partnerem, apod. Kromě typické léčby deprese (více v článku Léčba deprese) lze s úspěchem indikovat nasazení hormonální substituce.

Larvovaná deprese bývá také někdy nazývána "deprese bez deprese". Porucha nálady u ní bývá v pozadí, hlavním příznakem je "orgánová řeč". Pacienti si stěžují na bolesti hlavy, pískání v uchu, závratě nebo celkovou slabost. Vždy je však nutno vyloučit tělesnou příčinu potíží. Stav může i souviset se studem být psychicky nemocen, se strachem z reakce okolí – podobně, jako je popsáno v článku Co s námi úzkost dělá aneb drobný pohled do psychosomatiky.

Deprese u somatických onemocnění je velmi častá. Objevuje se u mnoha závažných chorob (somatopsychika), zejména cukrovky, ischemické choroby srdeční, hypertenze, Parkinsonově chorobě, hypofunkci štítné žlázy, některých autoimunitních onemocnění a dalších chorobách. Někdy souvisí i s léčbou, některé léky fungují jako depresogeny, to znamená, že depresi vyvolávají.

Je deprese léčitelná?

Všechny typy depresivních onemocnění lze léčit, nejlépe kombinací psychofarmak a psychoterapie (více v článku Léčba deprese) tak se nebojte zajít za odborníkem. Lépe za odborníkem zajít, než na depresi bídně zajít!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Brouk Vhlave

Dobry den,prave jsem hledal jestli opravdu funguje kosmodisk a nezjistil jsem jen to,ale zjistil jsem ze jsem az po usi v depresi.Uz delsi dobu se snazim stranit od pratel a svich blizkych,neni to lehky pac bydlim u svych rodicu,mam spoustu pratel a delam v pro me stresujici praci kde obcas vídam blizke a zname.Uz nejsem takovy clovek ktery ma radost ze zivota a je sam sebou.Nechce se mi moc mluvit at je to s kymkoliv.Napr. v praci ci spolecenskym zivote,se snazim udrzovat lepsi naladu a delam co muzu abych aspon neco malo rikal a nebo aspon poradne odpovedel.Vetsinou si preji zmizet,schovat se pred svetem v kterem ziju,nebo byt nezajimavy a prehlizeny.Obe varianty jsou nesplnitelne!Usinam zhruba v 20:00 az neco po devate i ve svem volnu a vztavam zhruba okolo 6:00 ve svem volnu.Mam deprimuíci myslenky o tom,kam jsem to dotahl,maly penis ktereho zkryvam cely nim zniceny zivot.Vyhybam se celozivotnimu vysmechu a ponizeni,je to ma nejhorsi nocni mura ktera se naplnuje.Rodice i nekteri blizsi i znami me maj asi za geje a to uz je na me strasne moc,nevim co se stane az se to dostane do eteru a cele se to pro me zkomplikuje.Jsem dobry clovek a vzdy jsem byl az na par spatnych cest,jsem pry pohledny,pritazlivy a zajimavy,to je sice hezky,ale to nejdulezitejsi je sotva vydet.Nici mi to psichyku ktera je uz poskozena.Nemam naladu na zabavy a me oblibene cinosti,vykourim hodne cigaret a o volnu si kupuju lahvace ktere me trochu pomahaji.Obcas vylezu ven a jeto fajn,ale pak se ty mindaraky vraci a jsem asi trochu paranoidni,ve 22 to je k placi snad i k smichu.Na sebevrazdu nemyslim a ani nebudu.Jen chci aby se mi vratila psichyka a sebevedomi.Prosim o pomoc.Chci aby se to srovnalo v utajeni a v klidu.Dekuji za porozumeni


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce