Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kdo může depresí onemocnět?

(MUDr. David Hynčík | přečteno: 25643x )


Depresí může onemocnět každý! Deprese je jako smrt, bere každého... Mladíka i bábu s nůší, vládce i nuzáky, veselou kopu i mrzouta. Nespravedlivá je, jen co se týče pohlaví – ženy "bere" dvakrát častěji!

Deprese

Deprese není normální smutek (truchlení), který nás postihuje po ztrátě někoho nebo něčeho milého a který je srozumitelný a přiměřeně dlouhý. Deprese není poruchou vůle, slabostí charakteru nebo leností. Je to bolestně smutná nálada, která nemá často pochopitelný důvod, má nepřiměřenou hloubku a délku a od okolí nás izoluje. Je to nemoc celého organismu.

Následky hluboké deprese sahají od tělesného onemocnění přes ztrátu zaměstnání, rozchod s partnerem až k sebevraždě. U 15 % lidí s depresí se nakonec projeví sebevražedné jednání. Depresivním onemocněním trpí asi 100 milionů obyvatel naší planety. Deprese není ostudou, božím trestem ani ji nemusí nikdo zavinit. Depresí trpělo mnoho slavných lidí – např. Goethe, Andersen, Tolstoj, Churchill, Darwin, Hemingway, Warhol, Miloš Kopecký, Ota Pavel a mnoho dalších...

Názory na vznik deprese nejsou zcela jasné, nic není dokázáno! Předpokládá se, že deprese má i u jednoho jedince více důvodů vzniku, je tedy nemocí multifaktoriální. Biopsychosociální model vzniku nemoci se dnes předpokládá u mnoha onemocnění, a tedy i u deprese. Co to znamená? Jaké faktory tedy společně mohou způsobit depresi?

Biologické faktory vzniku

Geneticky lze zdědit vlohu k nestabilním funkcím neuronálních buněk, neuropřenašečů typu serotoninu, noradrenalinu, dopaminu a dalších, nebo k poruchám funkce některých enzymů. Deprese se vyskytuje častěji v některých rodinách, kdy se onemocnění táhne generacemi jako výstražná červená nit.
Deprese může vzniknout i po úrazu mozku, po infekci, nerovnováze hormonů v těle ( například snížená funkce štítné žlázy, porod, atd.), účinkem některých léků (antihypertenziv, kortikosteroidů, atd.), pravidelně se vyskytuje i při alkoholismu.

Psychologické faktory vzniku

Jedná se o takové faktory, které formují vývoj mozku a našeho myšlení od dětských krůčků a lze jim říkat vývojové zkušenosti, "to, co po cestě nasbíráme", např. ztráta rodiče v raném dětství, týrání dítěte v rodinném systému, dlouhodobými ústrky získaná "naučená bezmocnost".

Freudův psychoanalytický výklad hovoří o konfliktu ze ztráty milovaného objektu. Tento ztracený objekt nejde trestat, je pryč, tak se zvnitřní do našeho ega a to je pak trestáno sebeznevažováním a agresivním poškozováním, které bylo původně určeno ztracenému objektu... Složité, že? Jednodušeji řečeno, nedovolím-li si uvolnění emocí a spršku nadávek, slz a láteření, že ten či ona mne opustili (smrt, rozchod) a nechali mne, hajzlové, v tomto slzavém údolí samotného, ale spíše si vyčítám, že jsem byl špatný, a proto mne opustili, a já za to můžu, jsem již jen krůček od možné deprese.

Kognitivně-behaviorální školy zase vycházejí z „naučené bezmocnosti“, kdy osoba vystavená psychické zátěži z ní neumí uniknout, ani když k tomu má vhodnou příležitost. Nebo uvažují o malé míře schopnosti sebeposilování vycházející z nízkého sebehodnocení. Humanistické teorie zase vidí depresi jako ztrátu smyslu života, potácení se v existencionálním vakuu.

Sociální faktory vzniku

Ztráta milovaného objektu v dospělosti, chronická frustrace v zaměstnání, všechny ty nepříjemné události, kdy toho už máme plné zuby a padáme, uštváni tempem doby, bez nedostatku (nebo nadbytku) péče či uznání, patří mezi sociální faktory.

Extrémním příkladem budiž dívka z rozvrácené rodiny s necitlivou a nadměrně trestající matkou, s otcem trpícím těžkou depresí, který život ukončil oběšením, ta je nyní závislá na drogách a alkoholu, má sníženou funkci štítné žlázy, je vyhozena z práce, po rozchodu s přítelem, neví, co si se životem počít, nemá sílu...

Všechny tyto faktory pak vedou ke změnám a poruchám na membránových receptorech, mění hladiny neuropřenašečů a postupně tak zaviní depresivní prožívání, negativní pohled na sebe, na svět, na budoucnost. Je to proces, ve kterém je, stejně jako u úzkostí, "psycho" a "soma" nerozdělitelné. Již dlouho se hádají biologičtí psychiatři s těmi psychologicky a psychoterapeuticky orientovanými, jak že ta deprese vlastně vzniká a kdo má patent na rozum... Sami nevidí, že jsou jako "...velká skupina slepců, kteří ohmatávají slona". Každý aktuálně popisuje něco jiného, a přesto hovoří o témže. Ti chytřejší z nich se přestali přít, podávají si dnes ruce a spolupracují. Léčba totiž vyžaduje spolupráci obou skupin odborníků – více v článku Léčba deprese.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Duševní choroby

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Deprese - co to je a u koho se vyskytuje?

Deprese (dříve nazývaná melancholie) je onemocněním duše, ale také celého těla. Jde o závažnou psychickou poruchu, která postihuje až 10 % obyvatelstva. Ve své nejtěžší formě se projevuje smutnou a sklíčenou náladou, která způsobuje nemocnému duševní trýzeň a bolest.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce