Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Léčba deprese

(MUDr. David Hynčík | přečteno: 56637x )

Deprese je léčitelná několika možnými způsoby. Lehčí formy jdou zvládnout pomocí psychoterapie.


Deprese je léčitelná několika možnými způsoby. Lehčí formy jdou zvládnout pomocí psychoterapie, na závažnější formy je nutno vzít na pomoc antidepresiva a jiná psychofarmaka. Některé typy depresí reagují dobře na léčbu fototerapií. Na velmi těžké formy deprese, kde i léky selhávají, pak většinou odborník indikuje léčbu elektrokonvulzivní (elektrošoky). Ideálním způsobem léčby většiny depresí je kombinace farmakoterapie a psychoterapie.

Deprese

Podpůrnou psychoterapii by měl ovládat a praktikovat každý člověk, který pracuje v pomáhajících profesích, tedy pochopitelně každý psychiatr nebo psycholog. Podpůrná psychoterapie představuje základní podmínky pro vytvoření pocitu důvěry. Pomáhající musí mít trpělivost k naslouchání, musí se umět vcítit, povzbudit a umět vysvětlit.

Speciální psychoterapie pomáhá pacientovi s depresí pochopit, co se s ním děje (znalost chorobného procesu, informace o nepříteli, to samo o sobě snižuje to nepříjemné), umožnit mu projevení citů (což ne vždy v běžném životě jde), vytvořit mu prostor bezpečí (když ten "svůj" právě ztratil), pomoci mu jít dál.

Psychoterapeut se stává průvodcem, který vede pacienta k znovuvybudování rozvráceného života, k přebudování žebříčku hodnot, k nalezení stability, mnohdy větší, než měl v předchorobí. Každý psychoterapeut pracuje jiným způsobem, podle školy, kde získal vzdělání, a podle názoru, který na vznik deprese má (více v článku Kdo může depresí onemocnět).

Dle vědeckých poznatků jsou antidepresiva léky, které upravují přenos neuromediátorů na membránách neuronálních mozkových buněk a tím odstraňují depresi. Za poslední půlstoletí nám farmaceutický průmysl přinesl celou řadu antidepresiv – 1., 2., 3. a dalších generací , která lze s úspěchem použít k léčbě různých typů depresí. Jejich rozdělení je podrobněji popsáni v článku Léčba úzkosti práškováním a povídáním. Bez jejich pomoci je léčba deprese většinou dlouhá a svízelná.

Lidé se někdy bojí a rozpakují se antidepresiva užívat, mají různé předsudky – "s lékama to už nebudu já; jsem k ničemu, když to nezvládnu sám; léky jsou škodlivé a budu na nich závislý; budu se cítit jako mrzák; budu ospalej, tlustej, zhorší se mi paměť". Tyto obavy jsou pochopitelné, ale nejsou na místě. Každý odborník by je měl s pacientem probrat a vyvrátit je, taktéž vysvětlit pacientovi případné nežádoucí účinky (sucho v ústech, zácpa, obtížnější močení, závratě, ...), třeba jen dočasné.

Při užívání léků je nutno motivovat pacienta k trpělivosti, neboť jejich účinek se projeví až po asi 14–21 dnech a jejich předčasné vysazení vede k znovuvzplanutí depresivních potíží. Doporučená doba užívání antidepresiv je asi půl roku, při opakovaných epizodách deprese několik let, často až celoživotně.

Atypická sezonní deprese – více v článku Jaké známe poruchy nálady – je někdy dobře ovlivnitelná fototerapií - léčbou intenzivním denním světlem (tedy, dámy a pánové, ne solárkem!), které harmonizuje biologické rytmy člověka a jejichž disharmonie naopak vede někdy k depresi. Je to metoda rychlá a účinná, bohužel ne u všech typů depresí.

Nejúčinnější, a také nejvíc démonizovanou léčbou deprese, je elektrokonvulzivní terapie neboli elektrošoky. Indikuje se tam, kde běžné léky selhávají. U takových nemocných deprese na jinou léčbu ani nereaguje, pacient je zvýšeně apatický (nejí, nepije, kálí a močí pod sebe, ...), nebo naopak úzkostně neklidný a sobě či okolí nebezpečný (v afektu zármutku je schopen zabít sebe i rodinu, aby tu na světě netrpěli za jeho hříchy).

Elektrody přiložené na určitá místa lebky vedou mozkem elektrický proud, který přináší změny chemických procesů mezi buňkami mozku i v nich samotných. Tato terapie se provádí za asistence anesteziologa, v celkové relaxaci a narkóze, s kyslíkovým přístrojem. Nemocný proceduru necítí, nebolí ho. Často prožívá rychlé uzdravování, rychleji než po lécích, s údivem jako malý zázrak. Takže žádné skoky zkřečovaného těla metr nad lůžko, se skřípěním kostí a následnou doživotní demencí. Dnešní elektrošoky rozhodně nejsou to, co jste viděli ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem.

Léčba deprese rozhodně patří do rukou odborníka, nevyplácí se váhat s jejím započetím, indikací léků. Prodlení má někdy tragické a nevratné následky – sebevraždu člověka.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Pexová Světlana
3x

Dobrý den, léčím se z deprese již 5 let. Vyzkoušela jsem několik druhů léků a zabral mi až APO PAROX. Je to už 3 roky co ho užívám a je mi opravdu o hodně lépe. Ale začala jsem dost přibírat na váze. Vždycky jsem byla dost štíhlá, takže se s tím nemohu vyrovnat. Hodně jsem omezila jídlo, ale dolů jde váha velmi špatně. Přibrala jsem asi 10 kg. Chci se zeptat, jestli neexistuje něco jiného, co by mi pomohlo jít s váhou zase dolů. Děkuji

violik
4x

Od malička jsem trpěla různými somatickými problémy a sníženou imunitou a nikdo až do mých 45 let nepoznal, že by to mohlo být od nervů. Bohužel jsem se tedy dostala k psychiatrovi až po totálním zhroucení fyzickém i psychickém. Po 3měs. léčbě v Bohnicích teprve přišli na to, že je to generační psychosomatická porucha tzv larvovaná deprese. Mám opravdu výbornou paní doktorku, která mi zároveň vyslechne a radí, prostě takový psycholog a psychiatr v jednom, beru prášky absolvovala jsem různé terapie a stacionáře a ze zkušenosti jiných i své ještě nikdo z hlubokých depek se nikdy neuzdravil. Moje mamka se léčila poctivě od 27 let a po padesátce na 3.pokus si vzala život. Táta jí bezmezně miloval a do 7 let se z toho upil k smrti oba byli inteligentní a vzdělaní lidé se spoustou zájmů a koníčků. Ale svět není jen růžový a při sebemenším zádrhelu člověk padá na totální dno. Někdo by se vysmál, že si máme pěstovat vůli, ale já jsem se snažila celý život si depky nepřipouštět a ani jsem nevěděla, jak mé stavy označit a dnes je ze mě troska v ID prášky neprášky jsem na tenkém ledě a snažím se s tím učit žít. Bohužel nevěřím na prášky ani 5.generace!

Macik
6x

Celý život jsem dost pracovala,dvě změstnání,jeden čas i tři.Manžel byl dlouho těžce nemocný,takže peněz stále málo.Dvě malé děti a věčný strach,co den přinese.Zkolabovala jsem přímo na pokladně a od té doby jsem v péči psychyatra.I dnes,10let po smrti manžela.Přestaly mě poslouchat záda a teď jsem 3roky v inv.důchodu s larvovanou depresí.Mám pocit,že dělám zkušebního králíka,lékař již vyskoušel snad všechny léky a záda se nelepší.Může se mi někdo divit,že nehýřím optimismem,když se nic nezlepšuje?Jsem vyřazená z mnoho aktivit a dala bych nevím co,abych se mohla vrátit mezi zdravé lidi.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úzkost a strach

Jedná se o jevy, které jsou vlastní každému člověku, samy o sobě mají ve své podstatě ochranný význam. Umožňují jedinci reagovat včas na hrozící nebezpečí, kterému může organismus čelit buď bojem a nebo útěkem. Proto ne každý takovýto příznak lze "psychiatrizovat", tzn. považovat jej za příznak duševní nemoci.

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Duševní choroby

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Deprese - co to je a u koho se vyskytuje?

Deprese (dříve nazývaná melancholie) je onemocněním duše, ale také celého těla. Jde o závažnou psychickou poruchu, která postihuje až 10 % obyvatelstva. Ve své nejtěžší formě se projevuje smutnou a sklíčenou náladou, která způsobuje nemocnému duševní trýzeň a bolest.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce