Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Jaké známe poruchy nálady

(MUDr. David Hynčík | přečteno: 35870x )

Jak na sobě poznáme, že máme depresi? Vždyť každý z nás má občas "má depku".


Jak vypadá člověk s depresivním onemocněním? Jak poznáme na sobě, že jsme depresivní? Deprese není jen ten stav, když někdo v kavárně tvrdí, že "má depku" a myslí tím nespokojenost se stavem svých věcí. Deprese není jen to, že nás nic nebaví. Ale může tak začínat... Jak tedy depresi poznat?

Deprese

Odborníci na pochody a stavy psychické popsali několik syndromů (souhrn příznaků) poruch nálady, v první řadě syndrom depresivní a manický (opak deprese) a také několik variet depresivního onemocnění u různých věkových skupin a speciálních stavů.

Depresivní syndrom

V popředí příznaků deprese stojí patologická smutná, sklíčená nálada, většinou doprovázená pocity beznaděje, bezmoci a pesimismu, neschopností se radovat. Depresivní nemocný má pocity viny, pocity ztráty smyslu života, nemá zájem o koníčky a záliby jako dříve. Nemá chuť na sex. Bývá také nadměrně ustaraný a v napětí, někdy se dožaduje opakovaných ujištění, že nic neprovedl. Mívá pokles energie, je unavený, malátný. Celková zpomalenost se projevuje i v tempu pohybu, myšlení i řeči. Jakékoliv rozhodování vyžaduje nadměrnou námahu.

Přítomny jsou také poruchy paměti, potíže se soustředěním. Nemocný polehává, odkládá činnosti, vyhýbá se kontaktům s lidmi, izoluje se. Navíc se přidružují i tělesné příznaky – nespavost, typické je například časné ranní probouzení, nechutenství s úbytkem váhy, bolesti hlavy, poruchy trávení, zácpa, tíže končetin. Nejvážnějším příznakem bývají myšlenky na smrt, plánované sebevražedné myšlenky a pokusy.

Podle toho, které příznaky převažují, rozdělujeme syndrom depresivní na:

  • syndrom úzkostný, kdy nemocný naříká, pláče, je neklidný, má sebeobviňující myšlenky a často se vystupňuje až k záchvatu neklidu a agrese,
  • syndrom stuporózní, kdy dominuje útlum, ochablost, nehybnost, nemluvnost,
  • syndrom delirantní, zde jsou v popředí nereálné sebeobviňující myšlenky: zapříčinil jsem velké neštěstí, moje rodina bude za mne navěky trpět, jsem nejhorší člověk na světě, ...),
  • syndrom vegetativní, kde se smutek projevuje spíše v tělesné sféře, řečí orgánů.
  • ,

Manický syndrom

Hlavním příznakem je rozjařenost, nadměrně dobrá nálada z nepochopitelné motivace. Někdy ale bývá manický pacient naopak podrážděný, zlostný, agresivní, hlavně je-li mu v něčem bráněno. Duševní činnost je zrychlená, dochází až k k myšlenkovému trysku, ulehčená, řeč je překotná jako vodopád, někdy až nesouvislá. Nemocný mánií má vysoké sebehodnocení, dělá unáhlené závěry, cítí se s nadlidskými schopnosti, neunavitelný, nemá potřebu spát. Objevují se tendence do všeho zasahovat, vše zlepšovat. Nemocný všemu rozumí, nadměrně utrácí, nakupuje, nereálně plánuje, má zvýšené libido, dopouští se excesů v pití alkoholu, erotice. Toto chování vyvolá většinou nevoli okolí, na kterou nemocný reaguje dalším podrážděním a agresí.

Klasická endogenní deprese, zvaná též velká

Tato deprese odpovídá zhruba popisu depresivního syndromu.

Bipolární afektivní porucha

Stav, při kterém se, zjednodušeně řečeno, střídají syndrom depresivní a manický, kdy nálada cykluje "odshora dolů", většinou ale nepravidelně.

Rekurentní depresivní porucha

Jedná se o je opakovaný výskyt (několikrát během života) pouze depresivních epizod.

Dysthymie

Chronická deprese lehčího typu, často dlouhá léta trvající, nedosahuje takové intenzity jako depresivní stav těžký, nálada kolísá mezi menší depresí a normální náladou.. Začíná pozvolna, plíživě.

Sezonní afektivní porucha (atypická deprese)

Tato porucha se od klasické deprese liší tím, že nemocný má kromě únavy a nezájmu naopak velkou chuť k jídlu, přejídá se sladkostmi, stále by ležel a spal. Objevuje se hlavně v podzimních a zimních měsících. Svým průběhem se podobá zimnímu spánku medvědů. Dobře reaguje na fototerapii (více v článku Léčba deprese).

Reaktivní deprese

Deprese je zaviněná vnějšími nepříznivými okolnostmi, často ztrátou milované osoby, katastrofickou událostí apod. Bez vyvolávající příčiny by nezačala. Bývá spojena s úzkostí.

Deprese spojené s různými obdobími života

Deprese ve stáří se někdy hůře rozeznává, bývá většinou spojena s jinými chorobami, sníženou mobilitou seniorů, truchlením nad ztrátou blízkých osob apod. Někdy bývá zaměňována s demencí, ale zde se po nasazení antidepresiv kognitivní stav seniorů zlepšuje. Staří lidé někdy mají tendenci depresi vysvětlovat tělesnými onemocněními. Deprese ale ke stáří automaticky nepatří!

Deprese v dětském věku má některé odlišnosti, zejména to, že se nemusí projevovat smutnou náladou dítěte, ale spíše "poruchami chování", zlobením a záškoláctvím nebo nezájmem o své okolí, hry apod. Často se zhorší situace dítěte v kolektivu, upadá školní prospěch.

Poporodní deprese se objevuje u žen relativně často a je způsobena prudkým poklesem estrogenů a progesteronu v poporodním období. Je doprovázena emoční labilitou, plačtivostí, často úzkostnými stavy, strachem o dítě, nebo naopak nezájmem. Je nutno na ni myslet a sledovat, zda se stav matky nezhoršuje, v případě velkého prohloubení deprese může být ohrožen i život dítěte a je na místě hospitalizace depresivní matky.

Deprese v klimakteriu je také způsobena poklesem estrogenů, ale chronickým. Na depresi se podílejí i další faktory – strach ze stárnutí, další somatické choroby, "syndrom prázdného hnízda", potíže ve vztahu s partnerem, apod. Kromě typické léčby deprese (více v článku Léčba deprese) lze s úspěchem indikovat nasazení hormonální substituce.

Larvovaná deprese bývá také někdy nazývána "deprese bez deprese". Porucha nálady u ní bývá v pozadí, hlavním příznakem je "orgánová řeč". Pacienti si stěžují na bolesti hlavy, pískání v uchu, závratě nebo celkovou slabost. Vždy je však nutno vyloučit tělesnou příčinu potíží. Stav může i souviset se studem být psychicky nemocen, se strachem z reakce okolí – podobně, jako je popsáno v článku Co s námi úzkost dělá aneb drobný pohled do psychosomatiky.

Deprese u somatických onemocnění je velmi častá. Objevuje se u mnoha závažných chorob (somatopsychika), zejména cukrovky, ischemické choroby srdeční, hypertenze, Parkinsonově chorobě, hypofunkci štítné žlázy, některých autoimunitních onemocnění a dalších chorobách. Někdy souvisí i s léčbou, některé léky fungují jako depresogeny, to znamená, že depresi vyvolávají.

Je deprese léčitelná?

Všechny typy depresivních onemocnění lze léčit, nejlépe kombinací psychofarmak a psychoterapie (více v článku Léčba deprese) tak se nebojte zajít za odborníkem. Lépe za odborníkem zajít, než na depresi bídně zajít!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Brouk Vhlave

Dobry den,prave jsem hledal jestli opravdu funguje kosmodisk a nezjistil jsem jen to,ale zjistil jsem ze jsem az po usi v depresi.Uz delsi dobu se snazim stranit od pratel a svich blizkych,neni to lehky pac bydlim u svych rodicu,mam spoustu pratel a delam v pro me stresujici praci kde obcas vídam blizke a zname.Uz nejsem takovy clovek ktery ma radost ze zivota a je sam sebou.Nechce se mi moc mluvit at je to s kymkoliv.Napr. v praci ci spolecenskym zivote,se snazim udrzovat lepsi naladu a delam co muzu abych aspon neco malo rikal a nebo aspon poradne odpovedel.Vetsinou si preji zmizet,schovat se pred svetem v kterem ziju,nebo byt nezajimavy a prehlizeny.Obe varianty jsou nesplnitelne!Usinam zhruba v 20:00 az neco po devate i ve svem volnu a vztavam zhruba okolo 6:00 ve svem volnu.Mam deprimuíci myslenky o tom,kam jsem to dotahl,maly penis ktereho zkryvam cely nim zniceny zivot.Vyhybam se celozivotnimu vysmechu a ponizeni,je to ma nejhorsi nocni mura ktera se naplnuje.Rodice i nekteri blizsi i znami me maj asi za geje a to uz je na me strasne moc,nevim co se stane az se to dostane do eteru a cele se to pro me zkomplikuje.Jsem dobry clovek a vzdy jsem byl az na par spatnych cest,jsem pry pohledny,pritazlivy a zajimavy,to je sice hezky,ale to nejdulezitejsi je sotva vydet.Nici mi to psichyku ktera je uz poskozena.Nemam naladu na zabavy a me oblibene cinosti,vykourim hodne cigaret a o volnu si kupuju lahvace ktere me trochu pomahaji.Obcas vylezu ven a jeto fajn,ale pak se ty mindaraky vraci a jsem asi trochu paranoidni,ve 22 to je k placi snad i k smichu.Na sebevrazdu nemyslim a ani nebudu.Jen chci aby se mi vratila psichyka a sebevedomi.Prosim o pomoc.Chci aby se to srovnalo v utajeni a v klidu.Dekuji za porozumeni


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Mohlo by vás zajímat

Užívání probiotik před cestou do Egypta

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jaká probiotika by jste mi doporučili na cestu do Egypta a jak dlouho před odjezdem užívat? Děkuji za odpověď.

Praktičtí lékaři mohou nově předepisovat další tisícovku léků

Dříve museli pacienti s chronickým onemocněním žádat o recept svého specialistu. To se nyní mění. U některých diagnóz mohou tyto léky v ČR od 1. července předepisovat i praktičtí lékaři. Jedná se třeba o léky na astma, cukrovku nebo třeba kardiovaskulární nemoci.

Jak ošetřit puchýře?

Dobrý den. Jak ošetřit puchýř v případě vzniku?

Infekce močových cest: Jak je poznat a léčit

Zánět močových cest je typickou letní infekcí, která též postihuje zejména ženy. Mezi její příznaky patří především bolest v podbřišku, časté nutkání k močení či bolest při močení, někdy se v moči může objevit i malé množství krve. Způsobují ho bakterie, které se dostávají z vnějšího okolí až do močového měchýře, kde se usazují a množí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce