Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Paracetamol nebo ibuprofen? Jaký je mezi nimi rozdíl?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 15117x )

Bolí vás hlava, záda nebo máte teplotu? Existuje celá řada léků k mírnění těchto příznaků. Mnoho z nás automaticky sáhne po růžové pilulce, ale ne vždy je lék s obsahem ibuprofenu vhodný. Kdy použít paracetamol a kdy ibuprofen, jaký je mezi nimi rozdíl a na co si dát pozor?

shutterstock.com

Paracetamol je lék určený hlavně na bolest a teplotu

Paracetamol působí proti bolestem různého původu, například při bolestech hlavy, zubů, bolestivé menstruaci, bolesti pohybového ústrojí provázející chřipku a nachlazení nebo bolesti zad. Dále působí proti zvýšené tělesné teplotě, snižuje horečku při chřipce, nachlazení a jiných infekčních onemocněních. Jedná se o analgetikum a antipyretikum, nemá protizánětlivý účinek. Všeobecně je dobře tolerován, je šetrný k žaludku a mohou ho užívat již malé děti.

Léky s paracetamolem mívají většinou podobu tablet, rozpustných šumivých tablet, suspenzí, čípků a prášku či granulí pro perorální roztok. Injekční a infuzní formy obvykle podává pouze odborný personál ve zdravotnických zařízeních. Nejčastěji se prodávají volně, tedy bez lékařského předpisu. 

Hlídejte si denní dávky léků

Dospělému se doporučuje maximálně 1 gram paracetamolu (2 tablety po 500 mg) po 4-6 hodinách, maximálně 4 g (8 tablet) za den. U dětí postupujte při dávkování podle věku nebo váhy (podle váhy je určení dávky přesnější). Jednotlivá dávka paracetamolu je u dětí od 3 měsíců věku 10-15 mg na 1 kg hmotnosti po 6-8 hodinách. Tzn. pokud bude dítě vážit 10 kg, může užít lék, který bude obsahovat 100-150 mg paracetamolu v 1 dávce. Maximální denní dávka nesmí přesáhnout 60 mg paracetamolu na 1 kg hmotnosti dítěte.

I paracetamolem se lze předávkovat

I když se jedná o relativně bezpečný lék, předávkování velmi rychle pocítíte. Při předávkování se obvykle do 24 hodin objeví nevolnost, zvracení, pocení, chorobná spavost, může dojít i k selhání jater. Proto při podezření na předávkování paracetamolem (dospělého i dítěte) vyhledejte co nejdříve lékaře.

Pro koho není paracetamol vhodný?

Paracetamol není vhodný pro pacienty se zhoršenou funkcí jater. A v žádném případě ho nekombinujte s alkoholem! Alkohol totiž zvyšuje nežádoucí působení paracetamolu na játra. Na „léčbu“ kocoviny tudíž není vhodný.

Problém může nastat také se současným užíváním léků s obsahem jiných účinných látek, které následně negativně ovlivňují odbourávání paracetamolu v těle. Zde vznikají takzvané kontraindikace, které může následně vyústit až do poškození jater či ledvin. Pokud tedy pravidelně užíváte nějaké léky, je vhodné se obrátit na svého lékárníka nebo lékaře.

Zvířatům tento lék nepodávejte!

Léky s paracetamolem nikdy nepodávejte domácím zvířatům, a to ani v malých dávkách. Jsou pro ně toxické a i jediná podaná tableta může vést k úhynu zvířete. Při podezření na pozření paracetamolu domácím zvířetem je nutné okamžitě kontaktovat veterinárního lékaře.

Ibuprofen snižuje teplotu a bolest a působí proti zánětům

Ibuprofen patří do skupiny skupiny nesteroidních protizánětlivých látek. Je vhodnější všude tam, kde se vedle bolesti a teploty objeví i zánět. Existuje ve formě tablet, sirupů a léků pro lokální podání (krémy, gely). Tablety v síle do 400 mg se dají zakoupit v lékárně i bez lékařského předpisu. Síla 600 mg je vázaná na lékařský předpis. Ibuprofen může mít ve srovnání s paracetamolem více nežádoucích účinků na zažívací systém.

Doporučené dávkování

Stejně jako paracetamol, je i ibuprofen obsažen v mnoha  (i kombinovaných) lécích. U dospělého se doporučuje 1 tabletu (400 mg) po 4-8 hodinách (maximálně 3 tablety (1200 mg) za den. U dětí uděláte nejlíp, když dávku také přepočítáte podle hmotnosti dítěte. U dětí od 3 měsíců věku je jednotlivá dávka ibuprofenu 10 mg na 1 kg hmotnosti dítěte po 6-8 hodinách, maximálně však 3xdenně. Celková denní dávka u dítěte by neměla přesáhnout 30 mg na 1 kg hmotnosti.

Pro koho není ibuprofen vhodný?

Léky s obsahem ibuprofenu se nedoporučuje užívat pacientům s vředy, krvácením do trávicího traktu, problémy s ledvinami či srdcem, s planými neštovicemi, užívajícím warfarin, jiné léky ovlivňující srážlivost krve či SSRI a ženám v třetím trimestru těhotenství.

Užíváte často léky? Pozor na ledviny!

Opakované užívání volně prodejných léků na bolest, jako jsou paracetamol nebo ibuprofen může způsobit poškození ledvin. Žádný z těchto léků by neměl být užíván denně nebo pravidelně. Vždy je nutné léčit příčinu bolesti, nikoli bolest samotnou.

Léky proti bolesti mohou škodit zejména pacientům, kteří se léčí s chronickým onemocněním ledvin, tedy funkce jejich ledvin je již zhoršená. Zvláště nevhodné jsou kombinace s některými léky na srdce a léky na vysoký tlak. Pokud máte sníženou funkci ledvin, léčíte se s vysokým tlakem nebo se srdcem, neberte nikdy léky na bolest bez vědomí svého lékaře. Vhodnou kombinaci léků vám mohou poradit i v lékárně.

Jak bezpečně užívat léky?

  • Neužívejte současně léky, které obsahují stejné účinné látky – vždy si přečtěte složení
  • Nepřekračujte doporučenou jednotlivou a denní dávku – více neznamená vyšší účinek, ale spíše více nežádoucích účinků až ohrožení života
  • Zabraňte přístupu dětí a zvířat k lékům – mohly by je ohrozit na životě
  • Pokud užíváte nějaké léky či trpíte nějakou nemocí, vždy se ptejte lékárníka či lékaře, zda lék můžete užívat a přečtěte si příbalový leták!

Pokud budete mít jakékoliv pochybnosti o volbě léku, dávkování či vhodnosti způsobu jeho podávání, neváhejte se obrátit na svého lékárníka nebo lékaře!

Zdroj: Lékárna.cz


thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce