Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jaro si žádá detox

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7681x )

Jaro už pomalu klepe na dveře a s ním přichází čas na jarní detox. Podporu při detoxikaci můžete najít v přírodě. Jsou to právě různé bylinky, které vám mohou pomoci tělo propláchnout, pročistit a nastartovat.

shutterstock.com

Žádná očistná kúra na jaře se neobejde bez bylinek. Mladé výhonky či rostlinky jsou pro organizmus obrovským zdrojem minerálních látek, vitaminů, stopových prvků či různých antioxidačních látek. V kombinaci s vyváženou stravou uděláte hodně pro své zdraví.

Kopřiva dvoudomá

Snad nejznámější bylina léčitelství, je pro své účinky často využívána. Především mladé rostliny jsou plné vitaminů a minerálních látek (vitaminy B1, B6, A, C, betakaroten, železo, vápník). Vhodná je ve formě čaje, do polévek, nádivek a na přípravu omáček. 
Kopřiva čistí organizmus, odvodňuje a působí na lymfu.

Pampeliška lékařská

je neodmyslitelnou součástí jarních očistných kúr. Mladé lístky se konzumují čerstvé třeba přidáním do salátů. Připravený čaj má nahořklou chuť. Obsahuje vitaminy A, B, C, betakaroten, křemík, draslík a vápník. Působí protizánětlivě, čistí organizmus, stimuluje játra a žluč.

Řeřicha

je plná antioxidantů, obsahuje vitaminy B a C, betakaroten, dále minerály jako je draslík, železo, hořčík. Je výborným zdrojem cenných látek i v zimě. V zeleninových salátech nebo v pomazánkách vynikne její výtečná chuť. Řeřicha posiluje imunitu, je prospěšná ledvinám a močovým cestám, podporuje produkci trávicích šťáv, povzbuzuje činnost žlučníku a jater.

Řebříček obecný

Pro své četné léčivé účinky je odpradávna využíván i řebříček obecný. Ve staročeských receptech se používal k přípravě jarních polévek a velikonoční nádivky. Obsahuje například silice, flavony, třísloviny, antibiotické substance. Podporuje látkovou výměnu, krevní oběh, vylučování žaludečních šťáv, má protizánětlivé a čistící účinky.

Sedmikráska chudobka

je často považována za plevel, ale je zdrojem celého spektra důležitých látek jako jsou silice, flavonoidy, třísloviny, saponiny, minerální látky atd. Lístky i květy se používají do salátů, polévek nebo jako čaj. Je vhodná při potřebě zvýšit činnost jater, žlučníku, sleziny a ledvin, působí močopudně a má čistící účinky.

Obecné zásady detoxikace

  • Důležitý je hlavně pitný režim, pijte především vodu (může být s citronem) a bylinné čaje. Vynechte kávu, alkohol, sladké limonády.
  • Jezte lehkou a zdravou stravu, omezte maso, smažené pokrmy, uzeniny, sladkosti, mléko a tavené sýry. Jezte hodně zeleniny, ovoce, luštěniny a celozrnné výrobky.
  • Vydejte se do sauny, na lymfatickou, detoxikační nebo jinou relaxační masáž, dopřejte si solné koupele.
  • Hýbejte se, stačí obyčejná procházka na čerstvém vzduchu, plavání, jóga, apod.
  • Relaxujte.
  • Dostatečně spěte.

Pomoc z lékárny

Detoxikaci lze podpořit i přípravky z lékárny s vysokým obsahem přírodních extraktů z bylin. Například účinky rostliny aloe vera jsou známé již více než tisíc let. Samotná rostlina aloe vera je známá svým univerzálním působením, ale především je považována za nejúčinnější přírodní detoxikační prostředek. Významnou měrou se podílí na kompletní detoxikaci organismu a podpoře správné funkce jater a slinivky břišní.

Výborným prostředkem je i Chlorella, která se řadí mezi zelené potraviny. Je bohatým zdrojem různých organismu prospěšných látek, podporuje činnost střev a pročišťuje je.   

Přečtěte si také

Oční okolí si žádá vaši péči

Bolí vás hlava? Veďte si deník

Amalgám ano, lépe však dózovaný



Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce