Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jed hub může působit i za tři týdny

( Hana Slívová | přečteno: 16322x )

Houbaříte rádi a dlouho, takže vás žádná záměna jedlé houby za jedovatou nemůže potkat.

Houbaříte rádi a dlouho, takže vás žádná záměna jedlé houby za jedovatou nemůže potkat. Víte ale, co by se stalo, kdybyste přeci jen jednou vyměnili masáka – růžovku za jedovatou muchomůrku panterovou?

Jed hub může působit i za tři týdnyMezi nejjedovatější houby u nás patří podle mykologa Dr. Václava Krse muchomůrka panterová, muchomůrka jízlivá, závojenka olovová, pavučinec plyšový a vláknice červenající. Na špici žebříčku jedovatosti pak stojí muchomůrka jarní a muchomůrka zelená. Některé z těchto hub si nezkušení houbaři pletou s houbami jedlými – žampiónem, pečárkou či masákem. Omyl by to ale mohl být osudný. I když... Případy lidí, kteří přežili otravu prudce jedovatou muchomůrkou zelenou, také existují. Podle statistik bylo kvůli otravám hospitalizováno 259 lidí, nikdo však nezemřel. Nešťastnější byly v tomto ohledu roky 1995 a 2000, kdy na otravu houbami zemřeli shodně 4 lidé.

Jed podle druhu houby

Co se vlastně člověku, který sní jedovatou houbu, může přihodit? To není vždy zcela jednoduché předem říci. Druh zkonzumované jedovaté houby se totiž vždy odrazí na charakteru, příznacích i prognóze otravy. „Působení houbového jedu je velice rozdílné,otvrzuje Dr. Vácalv Krs. „Některé jedy napadají játra, což je případ muchomůrky zelené, některé ledviny. Další jedy způsobují silné podráždění žaludeční sliznice,“ dodává. Právě proto se otrava houbami často projevuje úpornými bolestmi břicha, nevolnosti, zvracením či průjmy.

Stejně tak jako jednotlivé houby působí na lidský organismus odlišně, za jinou dobu se projeví intoxikace jejich jedem. Například toxiny muchomůrky zelené napadnou játra zhruba do deseti až patnácti hodin. Pak dochází k intenzivnímu zvracení, průjmu a bolení břicha,“ vysvětluje Dr. Krs. Toto období trvá zhruba 24 hodin. Poté ale přichází zrádná chvíle – konzumentovi se uleví. Chvíli poté však může přijít bezvědomí a dokonce i smrt.

Nejdříve organismus reaguje na otravu muchomůrkou panterovou – již za 15 minut přicházejí nevolnost a pocity omámení. Naopak za nejdelší dobu se projeví otrava pavučincem plyšovým, úvodní ledvinové potíže totiž vznikají až za tři až čtyři týdny po konzumaci.

Pakliže máte starch, že nevolnost po konzumaci hub „přichází právě z lesa“, není na co čekat a je třeba vyhledat lékaře. Ten s velkou pravděpodobností vypumpuje pacientovi žaludek a podle typu jedu zkonzumované houby určí další léčbu. Je proto důležité, abyste s sebou do nemocnice nezapomněli přivézt odřezky zkonzumovaných hub. Toxikologové jsou schopni druh jedu vyčíst i ze stolice či zvratků.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce