Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jemné řešení na drsné lockdownové paty

( Romana Žatecká | přečteno: 814x )

Vysušené, popraskané paty hyzdí a zatrhávají ponožky i punčocháče. Rozhodně jen nevyčkávejte, až to okolnosti dovolí a zase si vás vezme do parády zručná pedikérka. Bez náležitého ošetření totiž mozolnaté nánosy začínají bolestivě praskat, někdy až do krve. Naštěstí existují moderní přípravky, které trampoty s chodidly řeší už do tří dní. Víme, jak na to.

shutterstock.com

„Drsné, suché, popraskané paty mívají řadu příčiny. Mezi nejčastější patří nesprávná či zanedbaná péče o nohy, což je v časech lockdownu bohužel poměrně častý jev. Přispívá k tomu i skutečnost, že nosíte nevhodnou vycházkovou i domácí obuv, nebo naopak chodíte bosky po kobercích ze syntetických vláken, případně nohy příliš a nerovnoměrně zatěžujete,“ shrnuje Mgr. Pavla Horáková z on-line poradny na Lékárna.cz.

Mazání místo rašplování

Vrstva kůže na patách je dost silná, tak se obyčejně dlouho a komplikovaně hojí. Trhliny se navíc stávají vstupní branou pro bakterie a zanícená pokožka už není jen estetický, nýbrž zdravotní problém. Prevence je pochopitelně ideální, to znamená pravidelně odstraňovat zrohovatělé nánosy. Nejrůznější škrabky, špachtle, rašple a pemzy ale kůži spíš roztřepí, než obrousí a vyhladí. Skalpely, kleštičky nebo nůžky na nehty jsou hodně špatná volba, jednak se můžete zranit, v lepším případě vytvoříte nerovnosti, ty rychle ztvrdnou do ostrých hrotů a znepříjemňují chůzi.

„Pro účinnou prevenci, vlastně i léčbu postižených míst na chodidlech platí jednoduchá zásada: mazat, hydratovat a zvláčňovat,“ konstatuje Mgr. Pavla Horáková. Osvědčeným přípravkem na drsnou, zhrublou, šupinatou i popraskanou kůží na patách a chodidlech je balzám na nohy Uxitol 25. Obsahuje 25 % urey, což je látka vlastní lidské pokožce, jenže její podíl s věkem klesá, zhoršuje se tedy jak přirozená hydratace kůže, tak celková pružnost, a proto je její maximální zastoupení v balzámu na nohy Uxitol 25 tak důležité. Další složky, kupříkladu kyselina mléčná, výtažky z bylin, bambucké máslo nebo alantoin, tvoří jedinečnou směs, která pokožku zvláční, hydratuje, vyživí a jako bonus ochrání před infekcí a plísněními. Krém Uxitol 25 je ryze český výrobek, který vyvinuli naši přední dermatologové. Z praktických zkušeností osob, které tento balzám testovaly, vyplynulo, že se kýžený efekt dostavil již po třech dnech.

Paty coby zvýšené riziko

Zvýšenou péči chodidlům by měli věnovat lidé s cukrovkou. Jelikož k průvodním jevům tohoto onemocnění patří zhoršené prokrvení chodidel a neuropatie, i sebemenší poranění, včetně prasklin a trhlin na patách, se hojí ještě obtížněji. Hrozí značné riziko infekce a tvorba vředů, jedná se o tzv. syndrom diabetické nohy. Pokud v rámci stávajících možností aktivně sportujete, hlavně chodíte, běháte, nebo jezdíte na kole, vězte, že těsná obuv, zvýšená potivost a drobná poranění v kombinaci se zhrublou, popraskanou pokožkou obyčejně vedou ke komplikacím, včetně plísňových onemocnění, což odborníci nazývají syndromem atletické nohy.

„Jelikož balzám Uxitol 25 slouží jako účinná prevence, můžete ho jemně vmasírovávat do pokožky podle potřeby, klidně každý den. Pokud se už potýkáte s problémem, potřebné množství balzámu nanášejte na chodidla dvakrát denně, třeba ráno a večer. Před i po aplikaci krému si vždy umyjte a osušte ruce,“ doporučuje Mgr. Pavla Horáková z on-line poradny na Lékárna.cz, kde vám tým zkušených lékárníků diskrétně poradí nejen s péčí o nohy, ale s libovolnou patálii týkající se zdravotního stavu.

„I ty nejkrásnější nohy někde končí,“ praví italské přísloví. Pokud končí patami jako struhadlo, je to minimálně ostuda. V horším případě si koleduje o bolavý problém, který se vám ohlásí doslova při každém kroku. Dobrá zpráva zní, že tomu dokážete s Uxitolem 25 spolehlivě zabránit.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce