Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Horečka a bolest v těhotenství. Co dělat, abych neublížila miminku?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1199x )

Bolesti a různé nemoci se nevyhýbají ani nastávajícím maminkám. Zatímco většina z nás při těchto obtížích automaticky sáhne po běžně dostupných lécích, v těhotenství je všechno jinak. Při léčbě je vždy nutné důkladně zvážit přínos a případné riziko, které může užití léčivých přípravků pro nastávající maminku i její miminko představovat.

shutterstock.com

V těhotenství dochází k potlačení imunitního systému matky ve prospěch úspěšného vývoje plodu. I z tohoto důvodu pak mají některé nemoci v těhotenství těžší průběh.

Léčba v různých stádiích těhotenství

Ne všechny léky je v době těhotenství vhodné užívat. K podávání léčivých přípravků je potřeba v tomto období přistupovat velmi obezřetně. Těhotenství není devět měsíců trvající, ustálený stav, jeho jednotlivé fáze se výrazně liší i z hlediska možných rizik. To, jaké léky mohou nastávající maminky bezpečně užívat, souvisí tedy především se stupněm těhotenství.
„Nejrizikovější z hlediska možného vzniku vrozených vývojových vad je období vývoje orgánů embrya – tedy od 5. do 12. týdne těhotenství. Další rizikové období je kolem porodu, kdy mohou léky negativně ovlivnit jak samotný porod, tak i stav a adaptaci novorozence.Na druhou stranu je ale zbytečné, a často i škodlivé, odmítat podat těhotné ženě léky a nechat ji trpět, protože i to může mít negativní vliv na vývoj plodu,“ říká MUDr. Silvia Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce.

Neléčení není řešením

Jedním z nejběžnějších zdravotních problémů nastávajících maminek jsou různé horečnaté či bolestivé stavy, které samy o sobě mohou vést ke stresu, jenž se následně přenáší i na nenarozené dítě.
„V případě rýmy, angíny, chřipky nebo zánětu průdušek sice zabrání imunita budoucí maminky a placentární bariéra přechodu infekce na dítě, problémem však bývá vysoká horečka, která tato onemocnění často provází. Byla prokázána možná souvislost mezi horečkou a rizikem vzniku vrozené vývojové vady do 12. týdne embrya, zvláště trvá-li vysoká teplota (nad 38 °C) déle než hodinu. Zkušenosti prokázaly, že neléčená teplota tak může být mnohem nebezpečnější než podání vhodného léku na její snížení,“ upozorňuje MUDr. Silvia Bajová.

Horečku u těhotných je nezbytné srážet pomocí zábalů a paracetamolu (např. Paralen). Ten je považován za léčivou látku první volby po celou dobu těhotenství v dávkách do 1 500 mg/den, případně lze dávkování upravit po konzultaci s lékařem. Kromě snižování horečky při chřipce, nachlazení a jiných infekčních onemocněních, působí také proti různým typům bolestí – bolestem hlavy, zubů, svalů a zad. I když je z hlediska bezpečnosti krátkodobé podání paracetamolu povoleno, přesto by mělo být užívání léků s touto účinnou látkou v těhotenství jen po nezbytně nutnou dobu a po poradě s lékařem.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce