Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

KALENDÁRIUM - Březen

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 5966x )

Březen - Měsíc jarní únavy.

Již od svých školních let doplácím na svůj celkem dobře fungující imunitní systém. Zatímco někteří mí spolužáci dokázali nasbírat i sto zameškaných hodin za pololetí, mé vysvědčení zdobila většinou nula. A když už jsem náhodou ve škole chyběla, mohla za to chemická olympiáda nebo Puškinův památník. Díky svému dobrému zdravotnímu stavu jsem nevynechala žádnou zemědělskou brigádu a nezalekla se ani pomoci našemu průmyslu. Celý měsíc jsem izolovala statorové tyče páskou se skelným vláknem, když moje spolužačka skončila již po hodině práce s astmatickým záchvatem. Také v zaměstnání jsem neměla dosud žádnou absenci. Dá se říci, že nejspolehlivější jsem právě v době chřipkových epidemií. Dostanu nanejvýš rýmu a tak mohu pracovat i za své ulehnuvší kolegy. Jedinou výjimkou v mém případě byla mateřské dovolená, ale to zase nebyl odpočinek podle mých představ.

Jenže být stále zdravý, to organismus člověka strašně vyčerpá. Navíc zkuste říci, že vás bolí hlava nebo záda a že si myslíte, že na vás něco leze. Nikdo vás nebude brát vážně.

Naštěstí je tu březen, měsíc, který nám zdravým dává možnost postěžovat si bez objektivního lékařsky podloženého nálezu na jarní únavu. Tu nám přece nikdo nemůže upřít. Během roku je to jiné. Viry napadnou spíš můj počítač, než mne a povzdech, že se po chřipce ještě necítím dobře, tedy nepřichází v úvahu. Na bolesti zad mám nárok v okamžiku, kdy na chalupě zryji všechny záhony a zasadím mrkev. Hlava mne pravidelně rozbolí až po mnohahodinovém pobytu v zakouřeném prostředí. Zato v březnu se i já těším na to, že budu unavená. Ať mi někdo dokáže, že mi nechybí slunce, teplo, vitamíny, že jsem dostatečně odpočatá a že mne nic a nikdo nestresuje.

Prostě přátelé, zejména vy, stále kypící zdravím. Nepromarněte ani den. Měsíc, ve kterém máte i vy právo na tělesnou slabost, právě začíná.

PharmDr. Hana Šindelářová

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce