Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kdo nesnídá, krátí si život

( Redakce | přečteno: 10838x )

Zatímco lékaři horují pro snídaně, Češi se chovají úplně jinak. Buď nesnídají vůbec, nebo špatně.

shutterstock.com

Zatímco lékaři horují pro snídaně, Češi se chovají úplně jinak. Buď nesnídají vůbec, nebo špatně – jejich ranní jídlo je většinou nezdravé a často také, možná paradoxně, málo vydatné. Možná někoho překvapí, že doporučená hodnota snídaně pro průměrného dospělého člověka, který nehubne, je 2500 kilojoulů. Pro srovnání: jeden suchý rohlík jich má asi 500. Většině lidí se to může zdát mnoho, protože pokud už snídají, tak méně vydatně – jenže to je právě špatně.

 Kdo nesnídá, krátí si život

Proč je tak zásadní snídat? Jendoduše řečeno: kdo snídá, má daleko větší pravděpodobnost, že bude zdravý, a to hned z několika důvodů. Například proto, že díky vydatné snídani už toho tolik nebude jíst během dne a díky tomu si snáze udrží štíhlou linii a zejména - bude mít zdravější srdce a cévy.

Nezanedbatelný je i vliv prvního ranního jídla na psychiku. Lze to ukázat na příkladu dět, které mnohdy nesnídají, aby se stihly včas vypravit do školy, a tak je jejich prvním jídlem až svačina: „Takové děti jsou zřetelně handicapovány ve svém školním výkonu oproti spolužákům, kteří přicházejí nasnídáni. Hypoglykemie neboli nízká hladina cukru v krvi často negativně ovlivní soustředění, běžný je rychlejší nástup únavy,“ upozorňuje odbornice na výživu z brněnské Masarykoy univerzity Zuzana Brázdová. Psychologické studie navíc ukazují, že nenasnídané děti častěji chybují a hůře si pamatují to, co slyší ve škole. Ukazuje se rovněž, že vynechávání snídaně se může podílet na chování děti - nenasnídané děti totiž mohou projevovat vůči svému okolí větší agresivitu.

Snídaně by měla svým složením odpovídat tomu, že je to první jídlo po nejdelší hladové přestávce, která tělo během dne čeká. A je proto připravené přijmout velké množství energie. „Ostatně anglický výraz pro snídani, breakfast, znamená doslova přerušení hladovění,“ dodává Brázdová.

Lékařka přitom odmítá domněnku, že kdo si chce udržet váhu, nebo dokonce zhubnout, a jí proto méně, dosáhne svého právě vynecháváním snídaně. Energii nabytou při snídani totiž tělo využije pro aktuální energetické potřeby, kdežto energii přijatou večer organismus bere jako zásobu na horší časy.

Ideální snídaně? Neexistuje, záleží na chuti každého člověka, avšak dá se říci, kolik by měla taková snídaně obsahovat energie, bílkovin, tuků a sacharidů, a také je zřejmé, které potraviny se hodí více a které méně. „Základem jsou kvalitní bílkoviny,“ tvrdí Iva Málková ze společnosti Stop obezitě. Mezi potraviny hodící se k snídani patří kromě mléčných, a to zejména zakysaných výrobků celozrnný chléb, nízkotučný sýr, banán, ořechy. Vhodné jsou také některé cereálie. Snídat lze i vejce, pokud to není každý den.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce