Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kdy a kde se můžu nechat preventivně otestovat na HIV?

(30. listopadu 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 650x )

Nechat otestovat by se měl nechat každý člověk, který se ocitl v rizikové situaci (více informací např. na webu České společnosti AIDS pomoc). Protilátky proti HIV infekci se vytvářejí zhruba 2–5 týdnů od nákazy. Tzn. aby byl výsledek testu skutečně spolehlivý, měly by uplynout cca 3 měsíce od rizikového chování. Výsledky testu budou vyhotoveny přibližně do 14 dnů.

shutterstock.com

Kdy se nechat otestovat?

Klíčovou roli hraje preventivní testování po rizikovém pohlavním styku nebo v případě, že člověk spadá do rizikových skupin. Ty zahrnují lidi pracující v sexuálním průmyslu a jejich klienty, injekční uživatele drog, zejména pokud sdílí jehly s dalšími, lidé provozující anální sex a transgender ženy. Nechat se testovat je ale vhodné také před zahájením nového partnerského vztahu, ideálně společně s novým partnerem nebo partnerkou.

Kde se můžu nechat otestovat?

V případě, že se člověk choval rizikově, může o test na HIV požádat svého registrujícího praktického lékaře (ten zná pacientův zdravotní stav a jeho anamnézu nejlépe). Praktický lékař pacientovi vypíše žádanku na laboratorní vyšetření krve, na které označí ta konkrétní vyšetření, která mají být z krve provedena. Pro to, aby byl výsledek sérologického vyšetření krve interpretován správně, je laboratoří odeslán zpět indikujícímu lékaři. Aby testování na HIV mohlo být hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, musí být provedeno a vykázáno na konkrétního pojištěnce (tj. je třeba předložit kartičku pojištěnce).

Veškerá vyšetření, která jsou pacientovi lékařem indikována, jsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Všechna vyšetření a odběry je nutné provést ve smluvních zdravotnických zařízeních (tzn. u poskytovatele zdravotních služeb, který má smlouvu se zdravotní pojišťovnou pacienta).

Můžu se nechat otestovat na HIV anonymně?

Mimo systém veřejného zdravotního pojištění (bez předkládání kartičky zdravotní pojišťovny) lze využít anonymní testování. To probíhá buď v terénu v tzv. mobilních checkpointech (sanitkách) nebo v kamenných checkpointech. Bližší informace o možnostech testování jako samoplátce (anonymně a někdy i bezplatně) jsou uvedeny např. na www.hiv-testovani.cz nebo https://tadyted.com.

Je pro někoho testování na HIV povinné?

Ze zákona (o veřejném zdravotním pojištění č. 48/1997) je povinné testování na HIV u dárců krve, orgánů, tkání a pohlavních buněk (spermatu, oocytů – ženských vajíček), u těhotných žen a dárkyň mateřského mlékaTěhotné ženy jsou testovány povinně na HIV pozitivitu v rámci vstupní prohlídky v těhotenské poradně. Těhotná žena nakažená virem HIV může infekci přenést na své dítě již během těhotenství, během porodu nebo při kojení. Testování je prováděno s ohledem na bezpečnost matky, dítěte i zdravotníků (a to zejména při porodu).

Ohledně problematiky HIV/AIDS vám mohou poradit na bezplatných linkách 800 144 444 (Národní linka pomoci AIDS) nebo 800 800 980 (nonstop linka AIDS pomoci České společnosti AIDS pomoc).

Člověk může žít s HIV infekcí v těle řadu let, aniž by o tom věděl. Infekce HIV totiž může u zdánlivě zdravého člověka, který je nakažený, probíhat zcela bezpříznakově. Stanovení diagnózy je klíčové pro to, aby byla pacientovi poskytnuta zdravotní péče a potřebná léčba, co nejdříve. Virus HIV napadá a oslabuje imunitní systém nakaženého člověka, a ten je pak náchylnější k dalším onemocněním. Testování na HIV také pomáhá omezit další šíření infekce HIV. Při dodržování léčebného postupu může HIV pozitivní osoba vést plnohodnotný život řadu let.

A jak se před virem HIV chránit?

Nejčastější cestou přenosu je nechráněný pohlavní styk (je přitom snazší přenos z nakaženého muže na ženu než naopak a velmi vysoké riziko je pro pasivního partnera při homosexuálním styku). Často se virus šíří krevní cestou mezi uživateli injekčních drog (při společném užívání jehel, stříkaček i roztoku drogy). Je také vhodné se vyhýbat nedostatečně sterilizovaným nástrojům při provádění některých kosmetických úkonů (tetování, piercing). Riziko, že se člověk infikuje virem HIV, který AIDS způsobuje, lze snížit na naprosté minimum „nerizikovým“ chováním. Jedinou antikoncepční metodou, která před přenosem HIV chrání, je kondom. Existují také léky PrEP proti viru HIV, které se doporučují lidem, co jsou ve zvýšeném riziku nákazy a mohou snížit riziko o 90-94 %. PEP se pak užívají po rizikovém styku, optimálně do 72 hodin po něm. Ale čím dříve, tím samozřejmě lépe. Pokud se začne s touto léčbou do 4 hodin po rizikovém kontaktu, po 4 týdnech trvání léčby se sníží riziko až o 80 %.

Světový den boje proti AIDS

Světový den boje proti AIDS byl vyhlášen v roce 1988 Světovou zdravotnickou organizací. Jedná se o celosvětově významný den, jež slouží k osvětě o smrtelné nemoci AIDS, k povzbuzení boje proti ní a viru HIV a v neposlední řadě k uctění památky jeho obětí. Připadá každoročně na 1. prosince.

Pokud máte dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím, zeptejte se lékárníků v online poradně na Lékárna.cz. Zeptejte se jich sami, nebo se podívejte na dotazy, které už zodpověděli.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vliv anti-HIV terapie na imunitu

Vysoce účinná antiretrovirová terapie zřejmě umožňuje přerušit standardní léčbu ...

Inkubační doba HIV

Dobrý den! Zajímalo by mě jak dlouhá je inkubační doba při nakažení virem HIV, jak se prvotně projevuje a po jak dlouhé době, jaké jsou příznaky. Děkuji Vám za odpověď

Domácí sebetestování na HIV je podle odborníků nebezpečný nesmysl

Rychlostest na HIV vtrhl do českých lékáren podpořen mohutnou kampaní. Test vám skutečně prodají v lékárně bez receptu za několik stovek a je u něho velmi podrobný návod, ale do rukou laiků rozhodně nepatří. Odborníci před používáním testu k sebetestování varují a jejich postoj lze bez nadsázky uzavřít slovy: Je lepší jít na rande s kondomem než s testovací sadou.

AIDS

Přestože první případy výskytu nemoci AIDS na světě byly popsány až v roce 1976, nabylo rozšíření této nemoci za necelé čtvrtletí charakteru celosvětové pandemie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce