Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Myslíte, že se vás HIV netýká? Nechat se otestovat není žádná ostuda.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 856x )

Na 1. prosince připadá Světový den boje proti AIDS. HIV/AIDS je jedno z nejzávažnějších onemocnění, které postihuje světovou populaci. Přitom každý pátý HIV pozitivní v Česku o své nemoci neví. HIV infekce může probíhat řadu let skrytě bez výraznějších projevů, které jsou typické pro ostatní sexuálně přenosná onemocnění.

shutterstock.com

HIV neboli Human Immunodeficiency Virus je virus, který napadá jen lidský organismus a způsobuje deficit v imunitním systému, čímž omezuje jeho funkci. To umožňuje rozvoj řadu infekcí a nemocí, které nakonec vedou ke stádiu onemocnění, které se nazývá AIDS, nicméně ne u každého HIV pozitivního člověka se AIDS rozvine. Prvotní příznaky nakažení HIV jsou podobné chřipce, často se ale nemusí projevovat vůbec. 

Příznaky spojené s rozvojem infekce HIV zahrnují především:

  • Zduření mízních uzlin na různých částech těla,
  • horečka a zimnice,
  • vyrážka,
  • silné pocení v noci,
  • velká únava,
  • bolesti kloubů a svalů,
  • kašel,
  • afty.

Symptomy však mohou být tak slabé, že je mnoho lidí nepovažuje za významné i několik měsíců po infekci. V této fázi je člověk nejvíce infekční.

Čtěte také: Příznaky a stádia HIV infekce

Jak se přenáší HIV?

HIV se přenáší tělními tekutinami jako je krev, sperma, poševní sekret a mateřské mléko. Nejrizikovější je kontakt mezi krví nakaženého a otevřenou ránou či sliznicí a nechráněný pohlavní styk. Ten je dle SZÚ hlavním zdrojem infekce HIV v ČR, zejména pak pohlavní styk mezi muži. Nicméně výrazně více jsou postiženi také injekční uživatelé drog. Těhotné a kojící ženy mohou virus přenést na své dítě. 

Infekce HIV je nevyléčitelná, přesto život HIV pozitivních lidí lze vhodnou medikací významně prodloužit a zkvalitnit. Pokud HIV pozitivní osoby důsledně užívají antiretrovirální léky, mohou tak riziko přenosu snížit na téměř nulovou úroveň.  Klíčové je hlídat množství viru v krvi a dostat se na tzv. nezjistitelnou virovou nálož. V případě nezjistitelné virové nálože nehrozí žádné riziko u přenosu pohlavním stykem.

Čtěte také: Desatero bezpečného sexu aneb jak minimalizovat riziko nákazy HIV?

Proč zajít na test?

Testování na HIV je významnou preventivní metodou omezující šíření této infekce, která může řadu let probíhat skrytě bez výraznějších projevů. Infekci HIV může spolehlivě odhalit pouze HIV test. I zcela zdravě vypadající člověk může být infikován. Testování je na řadě míst dostupné bezplatně a anonymně. Pokud jste HIV pozitivní, je žádoucí se to dozvědět co nejdříve, aby Vám mohla být poskytnuta potřebná zdravotní péče a aby se zabránilo dalšímu šíření infekce HIV.

Kdy zajít na test?

Testování by mělo následovat po každé rizikové situaci, ať už k ní dojde jednorázově nebo opakovaně. Po nahodilém riziku (nechráněný sex, experiment s drogami…) je vhodné podstoupit  test za tři měsíce od konkrétní rizikové situace. Tak obdržíte spolehlivý výsledek. Při opakovaném rizikovém chování, kdy se nedaří dodržet tříměsíční odstup, se především snažte riziko omezit respektováním bezpečnějších praktik a test absolvujte nejméně jednou ročně, ideálně po půl roce. Výsledek testu vzhledem k infekci  HIV vypovídá v tomto případě o stavu před třemi měsíci.

V případě vysokého rizika (např. nechráněný sex s HIV pozitivní osobou, zejména nechráněný anální styk) je možné test podstoupit dříve, již za 18–22 dnů od rizika (nestanovují se pouze protilátky proti viru HIV, ale také součást viru nazývaná antigen p24). Negativní výsledek není ale definitivní a opakovaný test za 3 měsíce od rizikové události je nezbytný pro potvrzení, že k nákaze nedošlo..

Přijít na test doporučujeme v případě zahájení nového vztahu – i v tomto případě je potřebné zohlednit dobu tří měsíců od posledního rizika. Vhodné je provést test u obou partnerů.

Povinné testování na HIV (podložené zákonem) je v ČR definováno pro dárce krve, orgánů, tkání, spermatu, vajíček, mateřského mléka a také se provádí u všech těhotných žen.

Čtěte také: Jaký je rozdíl mezi HIV a AIDS?

Jak poznám rizikovou situaci?

Infekce HIV se přenáší třemi způsoby: krví, pohlavním stykem (sperma, poševní tekutina) a z matky na dítě (během těhotenství, porodu a mateřským mlékem). Rizikovou situaci představuje každý nechráněný pohlavní styk – především anální a vaginální, ale též orální sex. Hormonální antikoncepce ani očkování proti infekci HPV (infekci lidskými papilomaviry) před HIV neochrání. HIV se může snadno přenést při injekčním užívání drog sdílením injekčních jehel, stříkaček a roztoků. K přenosu též může dojít při náhodném poranění o kontaminovanou jehlu. Pokud jste se setkali s některou z uvedených situací, nechte se otestovat.

Jak probíhá testování na HIV?

Každé provedení testu na infekci HIV má být spojeno s tzv. předtestovým poradenstvím, vydání výsledku je provázeno tzv. potestovým poradenstvím. Poradenství provádí školený poradce. U každého se zjišťuje druh rizika (sexuální styk, injekční aplikace drog apod.) a kdy k němu došlo (v případě více rizik se uvádí poslední riziko). Dále se zaznamenává pohlaví, věk a kraj bydliště testované osoby (i u anonymního testování). Poradce rovněž informuje o způsobu sdělení výsledku testu.

Jak se testuje na HIV?

Testovat je možné z krve nebo ze slin. Test z kapky krve nebo ze vzorku slin se používá jako rychlotest s možností odečtení výsledku během testování. Citlivost testů k počínající infekci je mírně nižší než u standardních laboratorních metod.

1. Test ze vzorku žilní krve: je nejpřesnější, nejčastěji se užívá ve zdravotnickém zařízení. Po odběru je vzorek krve zaslán do laboratoře, kde probíhá vlastní testování. Výsledek poté zasílá laboratoř poradci a ten jej sděluje klientovi. Nevýhodou je časová náročnost. Na výsledek se čeká obvykle několik dní a podmínkou je druhá návštěva v poradně. Tento test vyšetřuje protilátky proti viru HIV (druhy HIV1 a HIV2) a antigen p24.

2. Test z kapky krve z prstu: jedná se o orientační test. Vzorek krve se vyšetřuje ihned v poradně, testování provádí poradce pomocí testovací sady pro krevní testy. Tento druh testu je spolehlivý, ale při reaktivním výsledku (vzorek se jeví jako pozitivní) je vždy nutné ověření testem ze žilní krve- je nutné provést tzv. konfirmační test. Výhodou je rychlý výsledek, což umožňuje použití v kontaktních centrech, v mobilní sanitce apod. Tento test vyšetřuje protilátky proti viru HIV (druhy HIV1 a HIV2) a některé typy testů zjišťují i přítomnost antigenu p24.

3. Test ze slin: provádí se odběr slin stěrem ze sliznice v ústech. Odebraný vzorek se zpravidla vyšetřuje ihned v poradně, testování provádí poradce pomocí testovací sady pro slinné testy. Současné slinné rychlotesty jsou spolehlivé, ale při reaktivním výsledku je vždy nutné ověření testem ze žilní krve. Výhodou je, že není zapotřebí odběr krve a sdělení výsledku je rychlé. Tento test vyšetřuje pouze protilátky proti viru HIV (druhy HIV1 a HIV2).

Čtěte také: Nemocní s HIV nejsou hrozbou, pokud respektují pravidla

Kde se nechat testovat na HIV

Kdo se ocitl v rizikové situaci, měl by se nechat otestovat, což je jediný způsob, jak zjistit infekci HIV. Má-li být výsledek testu skutečně spolehlivý, mělo by uplynout cca 3 měsíce od rizikového chování. Test může na žádost pacienta zajistit jeho praktický lékař nebo lze využít anonymní testování, a to i v terénu v tzv. testovacích checkpointech. Podrobnosti, kde se lze nechat otestovat na virus HIV, naleznete například na webech www.hiv-testovani.cz nebo tadyted.com.

Infekce HIV a nemoc AIDS se neustále šíří i přesto, že riziko lze snížit na naprosté minimum „nerizikovým“ chováním.

Prevence HIV

Infekci HIV lze předcházet dodržováním určitých bezpečnostních zásad týkajících se pohlavního života a hygieny. Doporučuje se:

  • dodržovat věrnost v partnerském vztahu,
  • vyvarovat se náhodnému pohlavnímu styku s neznámými lidmi,
  • používat kondom při každém pohlavním styku (vaginálním, análním i orálním),
  • dávat přednost lubrikačním gelům na vodní bázi (gely na olejové bázi mohou narušit latexový kondom),
  • v případě toxikománie používat jen svou vlastní jehlu, stříkačku a roztoky,
  • používat správně sterilizované nástroje při provádění určitých kosmetických úkonů (tetování, piercing či propichování ušních boltců).

Další možností prevence je strategie zahrnující užívání léků na HIV. Jde o tzv. pre-expoziční profylaxi - PrEP, a dále post-expoziční profylaxi - PEP. Při PrEP se jedná o preventivní užívání léků ještě před možným rizikovým chováním. 

PEP (Post-expoziční profylaxe) označuje využití některých léků na HIV po jednorázovém případu vysoce rizikového chování, aby se zabránilo množení viru HIV a jeho šíření v těle. PEP je třeba zahájit co nejdříve od rizikového chování, aby byla tato prevence účinná – a to nejpozději do 3 dnů od možného vystavení se viru. Pokud se domníváte, že jste byli před krátkou dobou vystaveni viru HIV, navštivte co nejdříve lékaře v HIV centru, abyste zjistili, jestli je pro vás PEP vhodná. 

Čtěte také: Mýty o HIV

Světový den boje proti AIDS

Světový den boje proti AIDS byl vyhlášen v roce 1988 Světovou zdravotnickou organizací. Jedná se o celosvětově významný den, jež slouží k osvětě o smrtelné nemoci AIDS, k povzbuzení boje proti ní a viru HIV a v neposlední řadě k uctění památky jeho obětí. Připadá každoročně na 1. prosince.

Tento den budou v několika městech ČR připraveny osvětové tramvaje. Zájemci mohou přispět zakoupením stužky, nechat si zodpovědět své dotazy od odborníků a také se nechat otestovat. Více informací zde.

Zdroj: hiv-prevence.czaids-hiv.czprevencehiv.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkubační doba HIV

Dobrý den! Zajímalo by mě jak dlouhá je inkubační doba při nakažení virem HIV, jak se prvotně projevuje a po jak dlouhé době, jaké jsou příznaky. Děkuji Vám za odpověď

Nová naděje pro prevenci přenosu nemoci AIDS?

Vypadá to, že přenosu HIV by mohl zabránit speciální vaginální gel.

Nemocní s HIV nejsou hrozbou, pokud respektují pravidla

V naší republice je virem HIV infikováno 1600 lidí. Nemoc se přitom objeví asi deset až patnáct let po nakažení virem Na HIV a AIDS zemřelo 2020 lidí. Poprvé byly příznaky nového onemocnění, které pak dostalo jméno AIDS, popsány v USA v roce 1981, o dva roky později lékaři objevili původce choroby, virus HIV. V tuto chvíli je podle odhadů na světě 39,5 milionu nakažených HIV.

AIDS

Přestože první případy výskytu nemoci AIDS na světě byly popsány až v roce 1976, nabylo rozšíření této nemoci za necelé čtvrtletí charakteru celosvětové pandemie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce