Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Včasně zahájená léčba zajistí HIV pozitivním pacientům plnohodnotný život

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 616x )

První prosinec je Světovým dnem boje proti AIDS. Jedná se o pokročilou a rozvinutou fázi infekce HIV, kterou spolehlivě odhalí pouze cílený krevní test. Ve Fakultní nemocnici Bulovka (FNB) se nachází největší HIV centrum v České republice, kde každoročně otestují stovky osob. Těm s pozitivním výsledkem se otevírá cesta k okamžité léčbě, která propuknutí AIDS zabrání.

shutterstock.com

Onemocnění AIDS je soubor příznaků a infekcí, který je následkem poškození imunitního systému virem HIV. Tělo pak nedokáže reagovat na běžné škodlivé podněty a ty jej nakonec zahubí. Pro většinu pacientů má choroba fatální následky. Jen vloni na světě s nákazou virem HIV žilo více než 37 milionů lidí. Při včasném odhalení infekce ale léčba dokáže oddálit propuknutí AIDS a zpomalit jeho průběh. Ve společnosti se k ní ovšem stále pojí řada předsudků a potenciálně nemocní tak mnohdy nemají odvahu zajít si na vyšetření. WHO proto 1. prosinec vyhlásila Světovým dnem boje proti AIDS, který je příležitostí k osvětě o této smrtelné nemoci, k povzbuzení boje proti ní a k vyjádření podpory lidem žijícím s HIV.

Čtěte také: Jaký je rozdíl mezi HIV a AIDS?

Jak se HIV projevuje?

Od proniknutí viru do organismu je inkubační doba (tedy doba po vypuknutí infekce) velmi dlouhá, a to někdy až 10 měsíců. Ale už po pár dnech od přestupu viru do těla se začíná množit v uzlinách a po letech se šíří do lymfatických tkání, kde pak sídlí a dál se množí. U 50 % nakažených se první projevy objevují už několik týdnů (3 až 8) po infekci.

Infekce se projevuje nespecificky:

  • horečka
  • zvětšené uzliny
  • bolest v krku
  • vyrážka
  • úbytek váhy
  • bez příznaků, u 10 až 50 % nakažených

Protože jsou příznaky často nespecifické nebo se neobjeví vůbec, je těžké onemocnění virem HIV diagnostikovat. Postupem času se oslabuje imunita a organismus nemá sílu bránit se závažným a později i běžným infekcím. Jsou také větší předpoklady ke vzniku nádorů.

Ze závažných infekcí se nejčastěji objevuje:

  • žloutenka typu B a C
  • tuberkulóza
  • těžké zápaly plic

Pokud však HIV pozitivní pacient přijde na svou diagnózu včas a včas se také začne léčit, může prožít plnohodnotný život, aniž by u něj onemocnění jakkoliv propuklo.

Příznaky onemocnění virem HIV, který způsobuje AIDS, jsou během inkubační doby mnohdy nespecifické a připomínají chřipku. V jeho druhé fázi infikovaní pociťují pouze běžné nebo mírné zdravotní komplikace. Toto asymptomatické období může trvat až 10 let od nákazy virem HIV. Bezpříznaková fáze onemocnění značně komplikuje jeho léčbu. Pacienti si totiž mnohdy nemusí uvědomit, že jsou nemocní. Včasné odhalení přitom značně zpomalí průběh nemoci. Ačkoliv druhá fáze onemocnění je převážně bez větších příznaků, u některých pacientů se již mohou projevovat určité klinické symptomy (výrazný úbytek tělesné hmotnosti, přetrvávající horečka, těžké střevní potíže a kožní projevy). Ve třetí fázi onemocnění je již imunitní systém značně poškozen.

Čtěte také: Příznaky a stádia HIV infekce

Jak se HIV přenáší?

Protože virus HIV mimo organismus přežívá velmi špatně a krátkodobě, je největší riziko nakazit se přímou cestou od člověka, který je v akutním stádiu infekce a má tak nejvíce virů v krvi.

K přenosu tedy nejčastěji může dojít těmito cestami:

  • sexuální – a to jakoukoliv formou pohlavního styku (heterosexuální, homosexuální, vaginální, anální, orální). Nejrizikovější je pak styk anální, protože sliznice střeva je mnohem náchylnější k poškození, vznikají tak oděrky, kudy se virus snáze může dostat do těla.
  • krví – pomocí jehel nebo i holicích strojků. Transfuzí už dnes k přenosu nedochází, každý dárce by měl být testován na přítomnost viru HIV v organismu.
  • z matky na dítě – a to už v děloze, při porodu nebo i kojením. Pokud se žena neléčí, je riziko přenosu na dítě 20 %. Pokud pravidelně užívá léky, riziko se snižuje na 1 %.

Rozhodně nedochází k nákaze vdechnutím, líbáním nebo stiskem ruky.

Virus HIV se nejčastěji přenáší pohlavním stykem. Mezi doporučení pro prevenci sexuálního přenosu HIV tak patří nižší počet sexuálních partnerů, dlouhodobý monogamní vztah s nenakaženým protějškem a použití kondomu při každém pohlavním styku. Prověření sexuálních partnerů je vždy vhodné. V dnešní době je možné anonymní testování, které může být pro řadu infikovaných příjemnější. Díky testování se virus HIV může odhalit včas a léčba onemocnění je pak mnohem účinnější. 

Čtěte také: HIV: Kdy a proč jít na test?

Testování rizikových pacientů

Přítomnost HIV viru v těle člověka spolehlivě odhalí specifický krevní test. Vzorek krve na vyšetření přítomnosti protilátek proti HIV je odebírán v rámci HIV centra FNB, přičemž výsledek je k dispozici následující pracovní den. Testování je zde bezplatné, hrazené z prostředků zdravotního pojištění, a probíhá bez nutnosti objednání od pondělí do čtvrtka od 9.00 do 12.00 hod. Zároveň je v centru k dispozici HIV poradna, která poskytuje služby online, a to prostřednictvím e-mailu [email protected], nebo osobně po předchozím objednání.

Antiretrovirotika – účinná léčba HIV

Díky včasně zahájené léčbě může HIV pozitivní člověk prožít bez výrazných zdravotních omezení desítky let života a dožít se průměrného či vyššího věku. Pacienti v současnosti nemusejí denně užívat velké množství léků, protože všechny účinné látky jsou koncentrovány v jedné tabletce. Důležité však je dodržovat pravidelnost podání, jinak může virus zmutovat do odolnější podoby.

„Rozvoji HIV v lidském organismu dokáží zabránit moderní antiretrovirotika hrazená z prostředků zdravotního pojištění. Je-li léčba zahájena včas, může nakažená osoba prožít stejně dlouhý a kvalitní život jako osoba bez HIV,“ říká MUDr. David Jilich, vedoucí HIV centra Kliniky infekčních nemocí FNB a 1., 2. a 3. LF UK.
 „Pro takto příznivou prognózu je zcela zásadní včasné odhalení nákazy. Lidé by si měli uvědomit riziko, které představuje nechráněný sexuální kontakt s kýmkoliv, kdo může být nositelem sexuálně přenosné infekce. V HIV centru na Bulovce poskytujeme zájemcům možnost nechat se otestovat, přičemž v některých případech může být infekce prokazatelná až s určitým časovým odstupem. Maximálně se však jedná o tři měsíce. V případě, že je klient našeho centra diagnostikován jako HIV pozitivní, je mu nabídnuta možnost bezodkladného zahájení léčby bez ohledu na věk, zdravotní stav či délku probíhajícího onemocnění, což v minulosti neplatilo. Díky tomu máme přes 95 % HIV pozitivních osob zaléčených,“ dodává MUDr. Jilich.

Čtěte také: Mýty o HIV

Na Bulovce byl podán nový inovativní lék proti HIV

V HIV centru Fakultní nemocnice Bulovka byl podán nový inovativní lék. U HIV pozitivního pacienta s multirezistencí na obvykle používané léky má výborné výsledky – zapříčinil výrazný útlum množení viru v těle. Jedná se o vůbec prvního pacienta, kterému byl tento lék v Evropě podán mimo klinické studie. Zásluhu na tom mají pracovníci HIV centra na Bulovce, kteří podání léku pacientovi vyjednali s britským výrobcem, společností GlaxoSmithKline (GSK). Společnost lék darovala na celý rok, a to zcela bezúplatně.

U pacienta se posledních deseti letech vyvinula multirezistence - virus byl rezistentní prakticky na všechny léky, které byly aktuálně k dispozici.  Přípravek je typem léčivého (antiretrovirového) přípravku k léčbě infekce HIV ze skupiny inhibitorů vazby (AI). Nový lék je účinný tím, že inhibuje glykoprotein GP120, což je část viru HIV, kterým se váže na buňky, aby do nich mohl vstoupit a tím brání jeho průniku do krevních buněk. Přípravek infekci HIV zcela nevyléčí, pomáhá však udržet množství viru v organismu na nízké úrovni. Vzhledem k tomu, že HIV způsobuje snížení počtu CD4+ T lymfocytů v organismu, udržení množení viru HIV na nízké úrovni počet těchto buněk v krvi zvyšuje. CD4+ T lymfocyty jsou jedním z typů bílých krvinek, které pomáhají organismu bojovat s infekcí.

Pacientovi byl lék podán poprvé koncem března 2021, kontrolní měření virové nálože se provádí po třech měsících, kdy se efekt léku dostatečně projeví. Virovou nálož pro HIV centrum ve FN Bulovka testují ve Státním zdravotním ústavu. Jde o klíčový parametr, který ukazuje, jak intenzivně se virus v těle množí. Cílem u každého pacienta je, aby měl nulovou virovou nálož a aby se mu zvýšilo množství CD4+ T lymfocytů v organismu.

Výsledky posledních testů jsou výborné. Díky novému léku má pacient po dlouhé době nulovou virovou nálož a sám potvrzuje velké zlepšení svého zdravotního stavu. Cítí se výborně, lék začal zabírat v podstatě okamžitě.

HIV centrum, které je součástí Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka a 1., 2. a 3. LF UK, se věnuje výhradně problematice infekce HIV. V dlouhodobé péči je zde zaregistrováno více než 1900 osob s touto diagnózou. Tým tvoří zkušení lékaři – specialisté v oboru infekčního lékařství, zdravotní sestry a administrativní pracovníci. 

Zdroj: www.bulovka.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkubační doba HIV

Dobrý den! Zajímalo by mě jak dlouhá je inkubační doba při nakažení virem HIV, jak se prvotně projevuje a po jak dlouhé době, jaké jsou příznaky. Děkuji Vám za odpověď

Domácí sebetestování na HIV je podle odborníků nebezpečný nesmysl

Rychlostest na HIV vtrhl do českých lékáren podpořen mohutnou kampaní. Test vám skutečně prodají v lékárně bez receptu za několik stovek a je u něho velmi podrobný návod, ale do rukou laiků rozhodně nepatří. Odborníci před používáním testu k sebetestování varují a jejich postoj lze bez nadsázky uzavřít slovy: Je lepší jít na rande s kondomem než s testovací sadou.

Nemocní s HIV nejsou hrozbou, pokud respektují pravidla

V naší republice je virem HIV infikováno 1600 lidí. Nemoc se přitom objeví asi deset až patnáct let po nakažení virem Na HIV a AIDS zemřelo 2020 lidí. Poprvé byly příznaky nového onemocnění, které pak dostalo jméno AIDS, popsány v USA v roce 1981, o dva roky později lékaři objevili původce choroby, virus HIV. V tuto chvíli je podle odhadů na světě 39,5 milionu nakažených HIV.

AIDS

Přestože první případy výskytu nemoci AIDS na světě byly popsány až v roce 1976, nabylo rozšíření této nemoci za necelé čtvrtletí charakteru celosvětové pandemie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce