Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kdy chodit spát, abyste ochránili vaše srdce?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 898x )

K tomu, aby si člověk zachoval zdravé srdce, přispívá mnoho věcí, jako je složení stravy či míra stresu. Už dlouho se ví, že jednou z nich je i spánek a jeho kvalita. Vědci nyní v rozsáhlé studii zjistili, kdy je pro dobrou kondici kardiovaskulárního systému nejlepší usínat. A kdy tedy chodit spát, pokud se chcete vyhnout srdeční chorobě?

shutterstock.com

Výzkum publikovaný European Heart Journal – Digital Health ukázal, že lidé, kteří usínají mezi 22. a 23. hodinou, mají nižší riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt, chronická ischemická choroba nebo cévní mozková příhoda, než lidé kteří chodí spát v dřívějších či pozdějších hodinách.

„To zřejmě souvisí s tím, že tělo má své vnitřní hodiny, tzv. cirkadiánní rytmus, který pomáhá regulovat jeho fyzické i duševní fungování. I když z naší studie nemůžeme vyvodit příčinnou souvislost, výsledky naznačují, že příliš časné nebo pozdní usínání může s velkou pravděpodobností narušit naše tělesné hodiny, což ústí v nepříjemné důsledky pro kardiovaskulární systém," uvedl psycholog David Plans z University of Exeter.

Centrální hodiny v mozku řídí cirkadiánní rytmus v celém těle. Tyto centrální hodiny jsou kalibrovány vystavením světlu, zejména rannímu, které je detekováno receptory v očích.

"Když je detekováno toto ranní světlo, hodiny se překalibrují. Pokud tedy člověk půjde spát velmi pozdě, může zaspat a zmeškat toto kritické období ranního světla," vysvětlil David Plans.
"Pokud k tomu dojde po delší dobu, cirkadiánní rytmus se naruší. V důsledku toho dojde k ovlivnění jiných behaviorálních a fyziologických rytmů, což může být škodlivé pro zdraví."

Studie sledovala přes 88 tisíc lidí v průběhu let 2006 až 2010. Během této doby se u více než tří tisíc lidí objevilo kardiovaskulární onemocnění, přičemž nejčastěji se jednalo o lidi, kteří chodili spát o půlnoci nebo později. Nejmenší záchyt byl naopak u osob, které ulehávaly ke spánku mezi 22. a 23. hodinou. Vědci zároveň zjistili, že více ohrožené jsou ženy. U mužů se potvrdilo především vyšší riziko při spánku před desátou hodinou.
"Optimální doba pro usínání je v určitém bodě 24hodinového cyklu a odchylky mohou být pro zdraví škodlivé. Nejrizikovější je čas po půlnoci," uvedl Plans a doplnil, že není jasné, proč jsou ženy v tomto ohledu citlivější.

Tyto výsledky zdůrazňují důležitost cirkadiánního rytmu těla a přidávají se k rostoucím důkazům ukazujícím na zvýšená zdravotní rizika - včetně obezity, cukrovky, hypertenze, kardiovaskulárních onemocnění a dokonce i rakoviny - když jsou naše denní plány nesprávně sladěny s naším cirkadiánním rytmem. Rozhodně se navíc nejedná o první hypotézu tohoto druhu. Je známo, že cirkadiánní rytmy ovlivňují mnoho tělesných systémů, a předchozí výzkum ukázal, že lidé s atypickou dobou spánku, zejména ti, kteří pracují na směny, jsou vystaveni většímu riziku srdečních onemocnění. Jsou však zapotřebí další studie. Zbývá prokázat, zda změna denní doby, kdy chodí spát, by zvýšila nebo snížila riziko kardiovaskulárních příhod.

Obecněji však existují dobré důkazy, že ranní světlo resetuje váš cirkadiánní rytmus, a proto může být prospěšné praktikovat dobrou spánkovou hygienu.

Pravidla spánkové hygieny

  1. Nepijte kávu, černý či zelený čaj, kolu nebo různé energetické nápoje od pozdního odpoledne (nejlépe 4-6 hodin před ulehnutím), omezte i jejich požívání přes den. Působí povzbudivě a ruší spánek!!!
  2. Vynechejte večer těžká jídla, poslední jídlo zařaďte 3-4 hodiny před ulehnutím.
  3. Po večeři neřešte důležité věci, které Vás rozruší. Naopak se snažte příjemnou činností zbavit se stresu a připravit se na kvalitní – zdravý spánek.
  4. Lehká procházka po večeři může zlepšit Váš spánek. Naopak cvičení před ulehnutím (3-4 hodiny) již může Váš spánek narušit, přesuňte tyto aktivity před večeři.
  5. Nepijte večer alkohol, abyste lépe usnuli – alkohol zhoršuje kvalitu Vašeho spánku.
  6. Nekuřte, zvláště ne před usnutím a v době nočních probuzení. Nikotin také povzbuzuje, což pro bezproblémové usnutí není dobré.
  7. Postel i ložnici užívejte pouze ke spánku a pohlavnímu životu.
  8. V místnosti na spaní minimalizujte hluk a světlo a zajistěte vhodnou teplotu (nejlépe 18-20°C).
  9. Uléhejte a vstávejte každý den (i o víkendu) ve stejnou dobu +- 15 minut.
  10. Omezte pobyt v posteli na nezbytně nutnou dobu. V posteli se zbytečně nepřevalujte, postel neslouží k přemýšlení, ale ke zdravému a klidnému spánku.

Zdroj: webmd.com

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Prosté chrápání neboli ronchopatie

Chrápání neboli ronchopatie bylo považováno za jev nepříjemný, ale z medicínského hlediska bezvýznamný problém.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce