Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Když moře a mořský vzduch léčí

( Hana Slívová | přečteno: 28080x )

Máte-li doma malého alergika, astmatika, psoriatika nebo třeba dítě s potížemi s dutinami, honem s ním k moři.

shutterstock.com

Máte-li doma malého alergika, astmatika, psoriatika nebo třeba dítě s potížemi s dutinami, honem s ním k moři. Přímořské klima totiž pacientům pomáhá zbavit se příznaků nemoci. Někdy i na půl roku.

Rozhodnete-li se pro léčbu mořem, pak nejpříhodnější evropskou lokalitou je určitě oblast Jaderského moře. Pro našince tedy hlavně Chorvatsko, případně levnější Černá Hora. Vhodné jsou i pláže a voda v Řecku. A proč zrovna tyto oblasti? Podle výzkumu z roku 1984 se totiž ukázalo, že tato moře jsou nejslanější – a tedy i nejúčinnější.

Jak taková léčba mořem funguje? Látky obsažené v mořské vodě, tedy minerály a stopové prvky – například sodík, hořčík, vápník, brom či jód mají tu moc, že pomocí vody vyživují důkladně pokožku, zrychlují krevní oběh a látkovou výměnu. Slaný a mokrý vzduch pročišťuje dýchací cesty a napomáhá tak pacientům lépe dýchat. Ultrafialové záření typu A potlačuje imunitu díky tomu se u moře zlepšují kožní projevy lupenky. To proto, že lupenka patří mezi autoimunitní onemocnění.

Připočítáme-li ještě zdravou mořskou stravu a odpočinek, pobyt u moře by měl na člověka pozitivně zapůsobit po všech stránkách. Ale pozor! Jestliže si chcete příznivých účinků mořského klimatu užít doopravdy, měli byste strávit u moře alespoň tři týdny v celku. „Mořské klima začíná na pacienty působit kolem desátého dne pobytu, kdy se jim začínají uvolňovat dýchací cesty,“ vysvětluje MUDr. Zbyněk Novotný, lékař a zakládající člen ozdravných pobytů Mořský koník Všeobecné zdravotní pojišťovny Zbyněk Novotný. „Míjí se účinkem, když rodiče s dětmi od moře odjíždějí zrovna v době, kdy jeho klima začne působit, tedy zhruba po dvanácti dnech,“ dodává. Zároveň si ale uvědomuje, že takové přímořské pobyty pro celou rodinu nejsou levnou záležitostí. Zkrátka, ne každý si může dovolit tři týdny u moře s celou rodinou.

Rodiče tak mohou pro své děti využít možnosti ozdravných pobytů, které pořádají jednotlivé zdravotní pojišťovny. Stačí mít doporučení od ošetřujícího lékaře a patřit do jedné z indikačních skupin. Na pobyty pod taktovkou pojišťoven, které se konají většinou v Chorvatsku, Řecku či Vysokých Tatrách, většinou odjíždějí děti s lupenkou, atopickým ekzémem, astmatem, alergickým onemocněním horních cest dýchacích, zánětem nosních dutin či chronickou obstrukční plicní chorobou. Některé pobyty jsou určené i onkologickým pacientům.

Kromě léčivých účinků – kondice a síla vylovené z moře vydrží dětem i půl roku - zdůrazňuje MUDr. Novotný i další aspekty prázdninové léčby v kolektivu. „Děti jsou kvůli své chorobě často fixovány na maminku či babičku, nebo naopak se v rodině cítí odstrčené. Na ozdravném pobytu tráví čas s dětmi stejně nemocnými a navíc se účastní celodenního programu jako na klasickém táboře,“ dodává.

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
wordbender

Divím se že v dnešní době stále ještě pojišťovny platí ozdravné pobyty u moře. Vždyť už bylo dávno prokázáno že příznivé účinky mořské vody při léčbě autoimuních onemocnění jsou nesmysl. Je to zřejmě mýtus tak hluboce zakořeněný že bude nebude asi tak jednoché ho vykořenit.

Monika

Dobrý den pokud bych měla zájem o pobyt u moře se synem s opakovanými dýchacími potížemi:alergie astma bronchitida jak to prosím probíhá co vše je nutné zařídit a zda li je možna přítomnost alespoň jednoho z rodičů v případě 7letého dítěte? Pokud ano jak je to hrazené finančně ze strany rodičů?Děkuji Monika


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce