Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Když se dovolená stane jednou velkou komplikací

( Komerční prezentace | přečteno: 5214x )

Blíží se období dovolených, na které se většina z nás těší a už plánuje, kam vyrazí a co vše chce na svých cestách prožít. Pro mnoho žen a mužů je, ale cestování noční můrou. Důvodem jejich obav a starostí jsou obtíže, o kterých se na veřejnosti nemluví, ale dokážou i nejkrásnější dovolenou velmi znepříjemnit a cestování se kvůli této nemoci může stát nepřekonatelným problémem.

shutterstock.com
Řeč je o syndromu hyperaktivního měchýře (OAB – overactive bladder), což je onemocnění, které se vyskytuje v každé věkové kategorii u obou pohlaví, včetně dětí. Dysfunkce dolních cest močových označovaná jako hyperaktivní močový měchýř se týká častěji žen, ale vyskytuje se i u mužů. Poruchou trpí zejména ženy starší 50 let, ale může trápit i mnohem mladší pacienty, dokonce i děti. Zatímco u žen mladších 25 let se onemocnění vyskytuje přibližně v 5 %, nejvíce případů zaznamenáváme u žen po menopauze. Ve věku nad 65 let už obtěžující příznaky pozorujeme u 31 % žen.

I když je hyperaktivní močový měchýř poměrně častý, mnoho pacientů se za něj stydí a nikdy se o něm nezmíní nejen před svými blízkými, ale dokonce ani před svým ošetřujícím lékařem. Přitom jsou obtíže farmakologicky dobře léčitelné.

PŘÍZNAKY OAB

Hyperaktivní močový měchýř se vyznačuje tzv. urgencí, tedy akutním pocitem na močení, které lze těžce oddálit. Tento stav může a nemusí být provázen únikem moči. Takovéto akutní nutkání se pak objevuje vícekrát než 8x denně s pouze malým množstvím vymočené moči. Typické je noční buzení s potřebou močení vícekrát než 1x za noc.

TIPY, JAK OPĚT ZÍSKAT KONTROLU NAD SVÝM MOČOVÝM MĚCHÝŘEM,  ABY Z CESTOVÁNÍ NEBYLA JEN NOČNÍ MŮRA

Nechte se vyšetřit specialistou

  • První tip je velmi prostý a nejúčinnější. Pokud pozorujete některý z výše popsaných příznaků syndromu hyperaktivního močového měchýře, vyhledejte specializovaného lékaře - urologa, uro-gynekologa, který vás odborně vyšetří, vyloučí možnosti dalších onemocnění a doporučí vám optimální léčbu pro vaši konkrétní situaci. Seznam specializovaných lékařů najdete ZDE.  Z vyšetření nemusíte mít obavy. Pokud Vás zajímá, jak takové vyšetření probíhá, podívejte se SEM. Pokud máte pocit, že vaše dítě chodí přes den velmi často na toaletu a častěji se objevuje i noční pomočování, určitě dítě nechte také vyšetřit. Jak takové vyšetření u dětí probíhá, si přečtete TADY.

Nepijte moc ani málo

  • Dalším opatřením je normalizace pitného režimu. Nadměrný příjem tekutin vyvolává příznaky hyperaktivního měchýře, naopak nedostatek tekutin díky koncentraci moči s potenciálem zvýšeného dráždění bude způsobovat stejné potíže. Během dne byste měli vypít okolo 1,5 litru tekutin a v případě problémů s nočním močením je vhodné omezit pití nápojů 3 – 4 hodiny před usnutím. Naopak je ale důležité omezit pití kávy a energetických nápojů a především omezit pití alkoholu, které přispívá k pocitu nutkavého močení. Dobré je vyhnout se také močopudným potravinám. Pokud vás zajímá, které to jsou, podívejte se na seznam těch nejznámějších.

Změňte životní styl

  • Ke zlepšení obtíží můžete přispět i změnou životního stylu. Hlavním rizikovým faktorem hyperaktivního měchýře je obezita, a proto je při boji se syndromem hyperaktivního měchýře velmi důležitá redukce váhy a zvýšená pohybová aktivita. Jednoznačným doporučením je také omezení kouření, kde je negativní vliv na močový měchýř jasně prokázán,
  • zvláště u mužů.

Trénujte močový měchýř

  • Získejte kontrolu nad svým močovým měchýřem tak, že si stanovíte snadno zvládnutelné intervaly, v kterých budete chodit močit a to bez pocitu na močení v intervalu 1 – 2 hodiny. Docílíte toho, že chodíte na toaletu ne podle nepříjemného pocitu na močení, ale podle hodin. Pak můžete postupně tyto intervaly prodlužovat na realistickou frekvenci 3 – 4 hodiny. Vhodné je i natrénovat kontrakci pánevního dna při nepříjemném pocitu nutkání a o něco odložit návštěvu toalety. Proto je velmi důležité a účinné posílení pánevního dna, kterému velmi pomáhají Kegelovy cviky. Chcete vědět, jak správně Kegelovy cviky provádět? Podívejte se ZDE.

Cestujte pohodlně a bez stresu

  • Pokud se i tak obáváte cesty na dovolenou, vyberte si takový dopravní prostředek, ve kterém se budete cítit komfortně a nebudete mít obavu z častějších návštěv toalet.  Ideální je tedy osobní auto, s nímž můžete kdykoliv zastavit a nebudete se muset cítit hloupě před ostatními cestujícími. Lze také využít autobus s toaletou a samozřejmě i letadlo, kde jsou toalety také k dispozici.

Pokud vás nebo někoho z vašeho okolí syndrom hyperaktivního měchýře trápí nebo máte na toto onemocnění podezření, navštivte urologa nebo gynekologa a svěřte se mu. Více informací najdete na stránkách  www.musimcasto.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Močový měchýř může být hyperaktivní

Velká část nemocných netuší, že potíže s močením může způsobovat hyperaktivní močový měchýř.

Test závažnosti inkontinence moči

Pokud jste se již setkala s únikem moči, věnujte několik minut temuto testu.

Speciální cvičení při úniku moči

Speciální gymnastika je základem účinné prevence a léčby náhlého úniku moči.

Cvičení zabraňuje úniku moči

Inkontinence neboli samovolný únik moči patří k onemocněním, o němž se veřejně příliš nemluví, protože zasahuje do intimní sféry člověka.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce