Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Klíšťata útočí! Nákaza hrozí i při jejich odstraňování ze srsti zvířat

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1228x )

Psi i kočky, které mají přístup ven, jsou častým zdrojem klíšťat. Lymeskou borreliózou nebo klíšťovou encefalitidou se pak nenakazíte přímo od psa nebo od kočky, ale při odstraňování klíštěte. Případně vás klíště využije jako hostitele, pokud se mu nepodaří přichytit se na zvíře.

shutterstock.com

Z vlastní zkušenosti to zná pan Zdeněk (60) z Plzně:
„Velmi pravděpodobně jsem si nákazu způsobil při odstraňování klíštěte ze svého psa. Tehdy jsem si neuvědomil, že stačí dotknout se klíštěte a nevydezinfikovat si pořádně ruce. Jen malá oděrka stačí k tomu, aby se klíšťová encefalitida přenesla i tak,“ říká.

Čtěte také: Klíšťová encefalitida: Zapomněli jste se včas přeočkovat?

Oděrka na kůži může být vstupní bránou

„Klíšťata se mohou na zvíře přisát nejen během každé procházky, ale i při pobytu na zahradě, kde se klíšťata také běžně vyskytují. Při odstraňování klíštěte zvířeti rukou dochází ke kontaminaci, malá oděrka na kůži může být pro virus bránou ke vstupu a podpořit nákazu. Proto je vhodné odstraňovat klíště v ochranných rukavicích a speciálním nástrojem, např. pinzetou,“ říká MUDr. Jana Váchalová z Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny, Fakultní nemocnice Plzeň.
„U našich hospitalizovaných pacientů se s tímto mechanismem přenosu setkáváme často. Proto je důležité se při odebírání anamnézy zaměřit nejen na přisáté klíště, ale též na pobyt ve volné přírodě či na zahradě, a na to, zda nemocný klíště neodstraňoval.“

Čtěte také: Měsíc sledujte místo, kde jste měli klíště

Rekonvalescence po nemoci trvá měsíce

Klíšťová encefalitida se zpravidla projevuje ve dvou fázích, kdy první připomíná chřipku a druhá pak přichází po několika dnech zdánlivého klidu.
„Když o sobě dala nemoc vědět podruhé, byla velmi silná. Neudržel jsem se ve vzpřímeném stavu, obtížně jsem vnímal okolí, nedokázal jsem se ani podepsat. Dohromady mi rekonvalescence trvala 6 měsíců,“ říká pan Zdeněk.

Klíšťová encefalitida a lymeská borrelióza

Klíšťová encefalitida je závažné virové onemocnění, které postihuje nervovou soustavu. Po přisátí infikovaného klíštěte se objevují první příznaky za 7–14 dní. Potíže zpočátku připomínají chřipku a nakažené osoby pociťují slabost, bolest svalů a mají zvýšenou teplotu. Po ústupu obtíží a několika dnech „klidové fáze“ nastává druhé stadium onemocnění, pro které jsou typické silné bolesti hlavy, světloplachost či zvracení. Komplikace v podobě obrny horních končetin, postižení nervů či poruch sluchu ztěžují rekonvalescenci a pacientům velmi znepříjemňují každodenní život. Přibližně u 30–60 % případů může mít onemocnění dlouhodobé nebo i trvalé následky. I po vyléčení může pacient trpět bolestmi hlavy nebo dokonce částečnou obrnou. U nejtěžší formy se v různých fázích nemoci mohou vyvinout obrny nervů a může dojít k selhání životně důležitých center a ke smrti.

Vícefázový průběh je typický také pro lymeskou borreliózu. V rané fázi, tj. během několika dní až tří týdnů po přisátí nakaženého klíštěte, se pacienti potýkají s únavou, bolestí hlavy a zvýšenou teplotou. U přibližně poloviny nakažených osob se objevuje typická červená skvrna, která může mít vybledlý střed. Tento projev je jasnou známkou lymeské borreliózy a usnadňuje diagnostiku i včasnou léčbu. V druhé fázi borreliózy (několik týdnů až měsíců po nakažení) mohou být postiženy klouby, centrální nervový systém a někdy také srdce. Do třetího stadia se nemoc může dostat až po několika letech od nákazy.

Ochrana před klíšťovou encefalitidou už po měsíci po očkování

Proti klíšťové encefalitidě sice neexistuje specifická léčba (lékaři pouze mírní příznaky), ale lidé se mohou nechat očkovat.
„Povědomí o tom, že klíšťová encefalitida je opravdu závažné onemocnění, je ve společnosti příliš malé. Přitom ochrana, konkrétně očkování, je všem jednoduše k dispozici. Moje rodina je již očkovaná, a pokud bych mohl vrátit čas, jednoznačně bych se nechal též očkovat,“ uzavírá pan Zdeněk. Očkování, které v ČR využívá 29 %, je přitom vhodné v i v období aktivity klíšťat. Při tzv. zrychleném schématu se druhá dávka aplikuje už 2 týdny po první a za dalších 14 dní je možné očekávat dostatečnou ochranu. Kvůli třetí dávce je třeba k lékaři zajít po šesti až dvanácti měsících. Doba na přeočkování, už jen jednou dávkou, je v závislosti na věku po dalších 3 nebo 5 letech.

U lymeské borreliózy je to naopak: k léčbě je možné použít antibiotika, ale na druhou stranu není k dispozici očkování.

Čtěte také: Příspěvky na očkování proti klíšťové encefalitidě 2020

Počty případů klíšťové encefalitidy a lymeské borreliózy


 

1-7/2020

1-7/2019

7/2020

7/2019

Klíšťová encefalitida

366

297

208

178

Lymeská borrelióza

1821

1710

707

602


TIPY PRO PEJSKAŘE

  • Pořiďte svému mazlíčkovi některý z výrobků, který je před klíšťaty chrání. Existují i nástroje, které vás upozorní na blížící se konec doby účinnosti např. obojků.
  • Investujte nejen do psa či kočičky, ale i do sebe – očkování proti klíšťové encefalitidě vás ochrání před onemocněním, na které neexistuje léčba. Jedna dávka očkování (nejprve jsou nutné 3 dávky s časovým odstupem, poté stačí přeočkování jen jednou dávkou) vyjde přibližně na 900 Kč. V rámci preventivního programu přitom můžete požádat svou pojišťovnu o příspěvek na očkování.
  • Stáhněte si aplikaci Tick Finder. Jde o jednoduchou interaktivní mapu znázorňující oblasti, ve kterých se klíšťata vyskytují. Místa zaznamenaného výskytu klíšťat jsou hlášena uživateli této aplikace. Tímto způsobem je možné upozornit pejskaře na nová místa výskytu klíšťat.
  • Při příchodu domů zkontrolujte psa i sebe.
  • Při odstraňování klíštěte, u kterého odborníci používají použít viklavý pohyb (ne kroucení) nezapomeňte na rukavice. Klíště po vytažení ihned spláchněte do záchodu. Určitě ho nerozmačkávejte – v případě, že je klíště nakažené, zvyšujete pravděpodobnost přenosu nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Klíšťová encefalitida
Partner rubriky Klíšťová encefalitida

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Očkování a prevence klíšťové encefalitidy

Klíště obecné je parazit z řádu členovců, který po přisátí může na člověka přenést klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou borreliózu. Nebezpečí nákazy lymskou boreliózou je asi desetkrát vyšší než u zánětu mozkových blan...

Klíšťová encefalitida

Člověk parazity nemá rád, ty co sají krev ještě méně a ty co při tom mohou způsobit vážné onemocnění již vůbec ne. Do této skupiny parazitů patří právě klíště.

Lumbální punkce

Lumbální punkce je vyšetření, při němž lékař odebírá z Vašeho páteřního kanálu mozkomíšní mok. Páteřní kanál je prostor mezi obratli, ve kterém je uložena mícha. Dá se říci, že v mozkomíšním moku „plave“. Mícha je od ostatních struktur v páteřním kanálu oddělená míšními obaly.

Nepřecházejte nemoci. Klid je víc než léky

Každá choroba je pro člověka zátěží. Organismus s ní musí bojovat a vynakládá na to spoustu energie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce