Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Klíšťová encefalitida může u dětí způsobit zhoršení prospěchu ve škole a změny v chování

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2814x )

Blíží se léto, období plné teplých dní a aktivit v přírodě. S teplem a vlhkem ale roste riziko výskytu klíšťat, která mohou přenášet klíšťovou encefalitidu. U dětí sice bývá průběh onemocnění méně dramatický, ale poslední výzkumy ukazují, že u dětí může nemoc způsobit celou řadu jiných potíží, které se v minulosti s infekcí nedávaly do spojitosti. Jedná se o poruchu soustředění, poruchu učení či poruchu spánku.

shutterstock.com

Klíšťová encefalitida patří mezi virová infekční onemocnění. K jejímu přenosu dochází z nakaženého klíštěte. Pokud dojde k přisátí parazita, tak do dvou hodin od přisátí dochází k prostupu virů z klíštěte do organismu. Klíště se nejčastěji přisává v místě kožních záhybů, pod spodním prádlem, a u dětí je velmi častou lokalitou vlasatá část hlavy. Obecně se však může přisát na jakoukoli část lidského těla.

Příznaky onemocnění

První příznaky onemocnění nastupují 1-3 týdny po infekci a velmi se podobají běžné chřipkové nákaze (bolest hlavy, svalů a kloubů, únava, mírně zvýšená teplota, někdy bývá nevolnost nebo bolesti v krku). Tato fáze sama odezní a stav nakaženého se zlepší. Doba vymizení příznaků může být různě dlouhá a pohybuje se od jednoho do dvaceti dní. Poté přichází u části postižených druhá fáze, při které je již napaden centrální nervový systém.

V této fázi se nemoc projevuje například:

  • Obrnou končetin
  • Třesem končetin
  • Poruchou citlivosti
  • Poruchou mluvení
  • Abnormálními očními pohyby
  • Poruchou sluchu
  • Vysokými teplotami až horečkami
  • Psychickými problémy

Klíšťová encefalitida u dětí

U dětí bývá průběh onemocnění méně dramatický, a nedochází u nich tak často k rozvoji zánětu mozku. U dětí a mladistvých je nejčastějším projevem onemocnění meningitida – zánět mozkových blan. To je také důvod, proč má onemocnění většinou mírnější průběh u dětí než u dospělých, u kterých většinou vzniká encefalitida – zánět mozku.

Nejčastějšími příznaky onemocnění u dětí jsou vysoké teploty nad 38 °C, bolesti hlavy, únava a zvracení. Onemocnění klíšťovou encefalitidou může u každého dítěte vypadat trochu jinak. Někdy se projeví pouze první fáze onemocnění s horečkou a chřipkovými příznaky. Pokud onemocnění přejde do další, tedy nervové fáze, objeví se znovu horečky, ale také úporné bolesti hlavy, nevolnost se zvracením a také některé neurologické příznaky. U mladších dětí se onemocnění může projevit horečkou, febrilními křečemi a ztrátou vědomí.

Děti do 4 let onemocní jen výjimečně, a to jen lehkým průběhem.

Léčba klíšťové encefalitidy u dětí

Specifická léčba, která by byla zaměřená přímo na boj s virem klíšťové encefalitidy, zatím bohužel neexistuje. Terapie je převážně symptomatická, to znamená, že reaguje pouze na projevy onemocnění a samotnou příčinu léčit neumí. Nemocné děti jsou léčeny během hospitalizace antipyretiky/analgetiky. Protiedémová léčba manitolem bývá indikována u poloviny dětí a kortikosteroidy u třetiny nemocných. Pro rekonvalescenci je maximálně důležité, aby dítě nevnímalo žádné podněty, tedy žádná televize, poslouchání pohádek, žádná aktivita jako kreslení atd.

Rekonvalescence bývá dlouhodobá a trvalé následky jsou naneštěstí poměrně časté. Trvale se mohou objevovat například parézy (ochrnutí) končetin, bolesti hlavy nebo změny chování. Mezi možné problémy po prodělání infekce patří například zpomalené psychomotorické tempo, chronická únava, chronické bolesti hlavy, nespavost, poškození sluchu, obrna lícního nervu, časté jsou poruchy pozornosti, paměti a snížená schopnost koncentrace.

Čtěte také: Klíšťová encefalitida: Zapomněli jste se včas přeočkovat?

Jak se chránit proti klíšťatům

Ať už vyrazíte sami nebo s dětmi do přírody na procházku nebo jen tak na zahradu, nepodceňujte výběr oblečení. Do přírody proto noste ideálně dlouhé světlé a hladké kalhoty, na světlé barvě si totiž klíšťat lépe všimnete a po hladké látce se jim hůře leze. Dětem klidně zastrčte kalhoty do ponožek. Zvolit můžete i podkolenky, které jsou vyšší a děti budou lépe chráněny. Rozhodně nezapomínejte na kotníkovou obuv.

Nezapomeňte také na repelent, který se aplikuje přímo na oblečení. Repelenty však mají různě dlouhou účinnost, proto jeho aplikaci ještě v průběhu procházky klidně zopakujte. Pokud nechcete používat kupované repelenty, můžete si vyrobit domácí. Klíšťatům „nevoní“ řada bylinek. Proto jako přírodní repelent zkuste využít roztok z levandule, pelyňku, meduňky nebo z rozmarýnu.

Klíště se na území České republiky vyskytuje prakticky všude. Nevyhýbá se ani městům. Snížit riziko přisátí klíštěte může používání repelentů a pohyb po zpevněných cestách. Riziko naopak zvyšuje pohych ve vysoké trávě. Jedinou možnou prevencí onemocnění klíšťovou encefalitidou je vakcinace. Ta je možná od jednoho roku věku.

Čtěte také: Příspěvky na očkování proti klíšťové encefalitidě 2019

Očkování je nejlepší prevencí proti encefalitidě

Děti je možné nechat očkovat od jednoho roku věku a výjimečně již od šesti měsíců, lékaři však většinou doporučují očkovat až děti tříleté. Komplikace se při očkování proti klíšťovce objevují velmi zřídka, v méně než jednom procentu případů. Očkování je aplikováno do svalů, a to do horní části paže nebo do sedacího svalu. Očkovací látky jsou velmi bezpečné a obvykle nevyvolávají nežádoucí účinky. Důležité je být při očkování v dobrém zdravotním stavu. Pokud je možnost, že by vaše dítě mohlo být alergické na některé látky obsažené ve vakcíně, zkonzultujte tuto skutečnost s jeho dětským lékařem.

Pokud byste rádi stihli očkování u svých dětí ještě alespoň na část letošní sezony, byla by nejvhodnějším postupem aplikace vakcíny podle tzv. zrychleného očkovacího schématu, které je vhodné i pro děti. V praxi to znamená, že druhá dávka očkování následuje čtrnáct dní po dávce první. Bezpečná ochrana proti nákaze nastává čtrnáct dní po druhém očkování, tedy jeden měsíc po první dávce. Třetí dávka následuje po jednom roce.

Rozhodně ovšem nezapomínejte na skutečnost, že organismus vašeho dítěte si s nákazou poradí lépe než ten váš. Při příležitosti očkování své ratolesti uvažujte i o očkování sebe samých.

Zdroj: www.pediatriepropraxi.czwww.klistova-encefalitida.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Klíšťová encefalitida
Partner rubriky Klíšťová encefalitida

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Očkování a prevence klíšťové encefalitidy

Klíště obecné je parazit z řádu členovců, který po přisátí může na člověka přenést klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou borreliózu. Nebezpečí nákazy lymskou boreliózou je asi desetkrát vyšší než u zánětu mozkových blan...

Lumbální punkce

Lumbální punkce je vyšetření, při němž lékař odebírá z Vašeho páteřního kanálu mozkomíšní mok. Páteřní kanál je prostor mezi obratli, ve kterém je uložena mícha. Dá se říci, že v mozkomíšním moku „plave“. Mícha je od ostatních struktur v páteřním kanálu oddělená míšními obaly.

Hmyz útočí, braňte se

Více než tři tisíce lidí ročně v zemi onemocní lymskou borreliózou, zhruba šest stovek klíšťovou encefalitidou.

Podezření na klíšťovou encefalitidu

Asi před dvěma týdny jsem měl klíště,v uplynulých dnech kašel,rýma a celkově lehká únava.Teploty ani výrazné bolesti hlavy jsem neměl. Jsem lehký hypochondr a tak mi vrtá hlavou klíšťová encefalitida.Je možné zajít za obvodní lékařkou a nechat si udělat odběr krve,kterým by se dala zjistit tato nemoc?Děkuji.S pozdravem Tomáš

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce