Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Klíšťová encefalitida, obezita a nádory - nejen u covid-19 se v Evropě držíme na prvních příčkách

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 374x )

Česká republika má zkušenosti s tím, jaké to je být zemí s nejvyšším počtem případů covid-19 v Evropě. Nejedná se ale o jediné onemocnění, u kterého nám patří prvenství v počtu pacientů a u něhož jim hrozí dlouhodobé následky nebo smrt.

shutterstock.com

Covid-19 je vážným onemocněním, jehož průběh zhoršuje mimo jiné obezita, nemoc, která se týká každého 4. z nás. V žebříčku Evropské unie přitom Češi patří k nejobéznějším národům. Zatímco obezita znamená vyšší riziko chronických onemocnění, nádory ledvin a klíšťová encefalitida představují náhlé ohrožení zdraví. Česká republika je jak u klíšťové encefalitidy, tak nádoru ledvin zemí s nejvyšším počtem pacientů v Evropské unii.

Nádory ledvin – včasné odhalení závisí na náhodě

Diagnózu „nádorové onemocnění ledvin“ slyší ročně přes 3 000 pacientů, čímž si Česká republika získala evropské prvenství. Sice se nejedná o nejčastější typ rakoviny, kterým je v Evropské unii rakovina prsu a v samotné České republice pak rakovina prostaty, ale o to větší si zaslouží pozornost.

V prvních stadiích se u rakoviny ledvin neobjevují žádné viditelné příznaky, i proto je více než polovina případů v časných stadiích odhalena náhodně při sonografickém vyšetření zaměřeném na jiné zdravotní komplikace. Později jsou nejčastější příčinou návštěvy lékaře krev v moči nebo bolest beder.

Nádory ledvin postihují více muže než ženy, lidi starší 50 let a kuřáky. Prevence spočívá podle Národního onkologického programu ČR kromě nekouření také v udržování přiměřené tělesné hmotnosti, půlhodině pohybových aktivit denně a obezřetnosti při užívání potravinových doplňků.

Klíšťová encefalitida – očkování má smysl

Dalším onemocněním, ve kterém je v České republice dlouhodobě nejvíce případů z celé Evropské unie, je klíšťová encefalitida. Jedná se o nemoc, která může znamenat trvalé následky v podobě obrny končetin, nervové slabosti, psychických poruch i poruch sluchu. V roce 2019 bylo zaznamenáno 774 pacientů, v loňském roce jsme toto číslo překonali již v listopadu.

Vzhledem k tomu, že na klíšťovou encefalitidu existuje očkování, prevence je jednoduchá. V České republice na očkování přispívají pojišťovny v rámci preventivních programů, a to až do výše 1 500 Kč, nejedná se tedy o hrazené očkování. K úhradě přistoupilo naopak v roce 2019 Švýcarsko. Důvodem byl nárůst počtu případů, který byl v roce 2018 přesto stále o téměř polovinu nižší než v České republice.

Že očkování má smysl dokazují i čísla od našich sousedů:
„V sousedním Rakousku, které mělo nejvyšší incidenci onemocnění klíšťovou encefalitidou v Evropě, se díky rozsáhlé očkovací kampani v 80. letech podařilo výrazně snížit počet případů onemocnění. V současné době se proočkovanost pohybuje okolo 80 %,“ říká MUDr. Jan Kynčl, Ph.D., vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí ze Státního zdravotního ústavu. V České republice je očkována pouze třetina z nás. I to je spolu s celoplošným rozšířením klíšťat důvod nezáviděníhodného prvenství.

Obezita – týká každého čtvrtého

Česká republika je na předních příčkách také v případě obezity, která je definována hodnotou BMI nad 30. Spolu s Maďarskem a Litvou patří Češi mezi nejobéznější národy Evropy, obézní v nich je více než 26 % dospělých.
„Výskyt obezity je v České republice asi o 3 % vyšší u žen než u mužů. Alarmující je také fakt, že minimálně dalších 25 % populace má nadváhu, takže celkově má normální hmotnost v dospělém věku méně než 50 % lidí. Navíc se postupně zvyšuje výskyt obezity u dětí a adolescentů, což naznačuje, že se situace bude dále zhoršovat,“ říká prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., předseda České obezitologické společnosti.

Obezita je nebezpečná vzhledem k tomu, že je rizikovým faktorem mnoha metabolických onemocnění (včetně diabetu 2. typu, hypertenze, aterosklerózy, metabolického syndromu nebo vysoké hladiny cholesterolu v krvi) a dalších zdravotních i psychických problémů. Prevencí obezity je v první řadě zdravý životní styl, zahrnující mimo jiné vyvážený příjem a výdej energie.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce