Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Koenzym Q10

(Doc. RNDr. Lubomír Opletal CSc. | přečteno: 66759x )

Koenzym Q10 je jednou z nejdůležitějších látek, vyskytujících se v živočišných buňkách. Je nezbytný pro oxidoredukční reakce a funguje jako reaktivátor buněčné energie.

shutterstock.com

Koenzym Q10 přísadou paliva buněčných motorů…

Koenzym Q10 je jednou z nejdůležitějších látek, vyskytujících se v živočišných buňkách. Je naprosto nezbytný pro oxidoredukční reakce a funguje jako reaktivátor buněčné energie, stabilizátor buněčných membrán a kofaktor mnoha metabolických procesů. V znatelných koncentracích se nachází především v orgánech, ve kterých probíhá intenzívní metabolizmus a výměna energie (srdce, játra).

Co mám jíst?

V lidském těle se tato látka v malém množství vytváří, je také dodávána potravou, především masem a mořskými produkty. Tato množství jsou však tak malá, že nestačí krýt případnou zvýšenou potřebu a musí být dodáván formou potravních doplňků.

Použití

Používá se při srdečním selhávání, angina pectoris, cukrovce, při vysokém krevním tlaku, současném podávání některých léčiv, které jsou toxické na srdeční sval (doxorubicin), chemoterapii nádorových onemocnění, rakovině prsu, degenerativních onemocnění mozku (Huntingtonova a Parkinsonova choroba), úbytku svalů, zvýšené únavnosti, chronickém únavovém syndromu, stimuluje imunitní systém u pacientů s virovými chorobami (AIDS), zpomaluje procesy stárnutí, v některých případech ovlivňuje příznivě také mužskou neplodnost.

Nežádoucí účinky

Látka je velmi dobře snášena, z klinických studií nevyplynuly žádné významné vedlejší účinky. V případech citlivých osob se mohou po dlouhodobém podávání v denní dávce na 100 mg objevit zažívací potíže jako je nutkání ke zvracení, průjem, ztráta chuti k jídlu, pálení žáhy a tlaky v podbřišku; tyto účinky se objevují u cca 1 % osob. Lze je minimalizovat tím, že denní dávka koenzymu nepřesáhne 100 mg a bude rozdělena do tří dílčích dávek.

Koenzym navozuje interakce s některými léčivy: inhibitory HMG CoA reduktázy (léčiva pro snížení hladiny cholesterolu) snižují sérovou hladinu koenzymu, může ovlivňovat krevní tlak a tím zvyšovat účinek některých antihypertenziv, některá léčiva používaná ke snížení krevního cukru mohou ovlivňovat aktivitu enzymů závislých na Q10, při současném podávání warfarinu může dojít ke snížení účinku tohoto antikoagulačního léčiva.

Koenzym však může naopak přispět k lepšímu účinku některých léčivých látek, např. může snížit vedlejší účinek antidepresiv, (tricyklických/fenothiazinů), beta-blokátorů a léčiv používaných při léčbě nádorových onemocnění na srdeční sval. Může také snižovat hladinu krevní glukózy a tím snižovat potřebu inzulínu.

Dávkování

Běžné podávání ve formě potravního doplňku pro zlepšení energetického obratu v organizmu, navození pocitu dobré kondice a snížení projevů stárnutí zahrnuje dávku dvakrát denně 30 mg látky ve formě tobolek (rozpuštěna v oleji). Běžně se doporučuje dávka 30 mg denně (také jako dávka udržovací) plně dostačující pro zlepšení stavu chrupu a ovlivnění parodontózy. Podává se nejlépe nalačno, půl hodiny před jídlem.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
hana tomášová
1x

Na vitalitu , kterou každý potřebujeme jsou vynikající koenzymy. Koenzym Q Max 30, Q Max 60 na www.farmax.cz skladem za slušnou cenu.

Koenzym q10
2x

Koenzym q10 má příznivé účinky i na pleť - pomáhá například předcházet vzniku ošklivých jizev. Přečtěte si, jaký má vliv koenzym q10 na hojení jizev http://www.bezplastiky.cz/hojeni-jizev.html

Ria

Mám pocit,že nemohu usnout ani po ranním užití multivitaminu s koenzimem Q10. Je to možné?Má povzbuzující účinky?Děkuji za odpověď.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce