Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kontakt s pesticidy může způsobit rakovinu slinivky.

(PharmDr. Vladimír Finsterle | přečteno: 9838x )

Vysoká hladina organických sloučenin chloru v krvi člověka, může vést k genetické mutaci nalezené u pacientů s rakovinou slinivky. Toto je závěr španělských vědců publikovaný prosincovém čísle Lancetu.

Tato studie poprvé zkoumá souvislost poměrně časté genetické mutace a vlivu životního prostředí.

Organické sloučeniny chloru vyskytující se například v DDT, DDE či PCB, byly od počátku považovány za látky vyvolávající rakovinu. Nicméně před touto studií nebylo prokázané propojení mezi nimi a rakovinou slinivky.

U pacientů s diagnostikovaných nádorem slinivky byly nalezeny hladiny organických sloučenin chloru 5-10 krát vyšší než u zdravého člověka.A dále nejvyšší hladiny DDT a DDE byly nalezeny u pacientů s mutací genu nazývaného K-ras, který je považován za nejcitlivější cíl mutagenní aktivity.

Tato studie nepotvrdila přímou vazbu mutace genu K-ras, ale může zvýraznit efekt dalších faktorů odpovědných za mutaci genu či urychlit růst zmutovaných buněk..

Hladina organických sloučenin chloru v krvi může upozornit na zvýšený kontakt s těmito látkami v minulých desetiletích. I přes výrazné omezení používání těchto pesticidů ve Španělsku v polovině 80. let, současný výzkum upozorňuje na přítomnost DDE v 78-100% vorků masa a PCB v 50% vzorků ryb.

The Lancet 1999, 354:2125-2129

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Onemocnění slinivky břišní

Z chorob břišní slinivky je třeba zmínit tři: akutní a chronickou pankreatitidu (zánět slinivky) a rakovinu břišní slinivky.

Zánět slinivky břišní (pankreatitida)

Slinivka břišní je žláza s vnitřní i zevní sekrecí, uložená před páteří, za žaludkem a v těsném sousedství dvanáctníku, do kterého ústí její vývody. Vyrábí enzymy (bílkovinné katalyzátory) pro trávení všech základních živin - bílkovin (proteázy pepsin a trypsin), tuků (lipázy) i cukrů (amylázy).

Endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie, ERCP

Je vyšetřovací a zároveň léčebná metoda pro choroby žlučových cest a slinivky břišní. Žlučové cesty vedou žluč z jater do tenkého střeva. Jejich průchodnost je pro dobrou funkci jater i celého organismu nesmírně důležitá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce