Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Laryngitida u dětí: typickým příznakem je štěkavý kašel

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6031x )

Laryngitida neboli zánět hrtanu patří mezi onemocnění, která trápí především kojence a předškolní děti. Příznaky jsou hodně typické – jde zejména o štěkavý kašel doprovázený sípáním, většinou bez horečky, ale průběh nemoci může být u každého dítěte jiný. Co zvládnete doma a kdy volat lékaře?

shutterstock.com

Laryngitida je virového původu a většinou začíná jako obyčejná rýma, záchvat ale propukne úplně nečekaně, většinou v noci. O to větší paniku způsobí. Pokud uslyšíte, že vaše dítě kašle, jako když štěká pes (někteří rodiče ten zvuk popisují jako „plechový“ nebo „kokrhavý“) a při namáhavém nadechování mu hvízdá v krku, s největší pravděpodobností jde o laryngitidu. Laryngitida se častěji dostavuje v chladných částech roku - zřejmě proto, že mezi dětmi koluje více infekcí a jejich imunita bývá celkově oslabenější.

Laryngitida je nejnebezpečnější pro kojence a děti do 6 let – jejich dýchací cesty jsou totiž velmi úzké, tudíž i menší otok může znamenat velké potíže. 

Příznaky laryngitidy u dětí

Typickým příznakem laryngitidy je tzv. hrtanový kašel – suchý dráždivý, štěkavý až kokrhavý kašel. Dále je patrný ztížený a slyšitelný nádech připomínající chrčení. Může se objevit také chrapot až ztráta hlasu. Dítě je neklidné, unavené, později apatické a vyčerpané. Teplota nemusí být vždy přítomna. Laryngitida u kojenců a batolat se projevuje také zvýšeným sliněním.

Velmi často záchvat laryngitidy vzniká v noci, náhle a zcela bez dalších příznaků. Pokud má dítě rýmu nebo nachlazení a začne chraptět, sípat nebo se objeví suchý kašel, je třeba počítat s možným výskytem záchvatu. 

U dětí hrozí též nebezpečný zánět hrtanové příklopky (epiglotitida), který se však dnes díky povinnému očkování prakticky nevyskytuje. Projevuje se vysokou horečkou a kvůli zúžení hrtanu se může dítě začít náhle dusit – tehdy je nutné okamžitě přivolat záchrannou službu.

Prostředky na měření teploty nabízí internetová Lékárna.cz.

Pokud je pacientem malé dítě či kojenec, vždy doporučujeme raději vyhledat lékaře, který doporučí vhodné léky. 

Většinou stačí domácí léčba

Záchvat laryngitidy lze naštěstí v naprosté většině případů bez potíží zvládnout doma, ačkoli nástup choroby vypadá nezřídka dramaticky a rodiče může štěkavý kašel zaskočit. A to o to více, že nemoc se obvykle přihlásí v noci, ačkoli dítě bylo večer ještě úplně zdravé. Ve většině případů laryngitidy – i přes ošklivý chrapot a štěkavý kašel – dítěti nehrozí žádné nebezpečí.

Co tedy dělat?

Rozhodně je dobré snažit se dítě uklidnit, protože vyděšený pláč průběh nemoci obvykle zhoršuje. Na uklidnění použijeme oblíbenou hračku, pohádku nebo hudbu.

  • Otevřete okno a pusťte do místnosti studený vzduch, který zklidní oteklou sliznici v krku. Často už to stačí, aby se dítěti ulevilo. Zabalte dítě do deky, posaďte ho (vsedě se mu lépe dýchá) a udělejte v bytě pořádný průvan. Ideální je, když je vzduch i vlhký - pověste v místnosti vlhké prostěradlo. Pokud je venku teplo, musíte si pomoci tím, že dítě posadíte k otevřené lednici nebo mrazáku.
  • Pomalu podávejte i tekutiny a udržujte dítě v poloze sedu. 
  • Dítě neukládejte do postýlky na rovnou podložku, ale nohy postele podložte tak, aby hlavička dítěte byla výše než tělo a oblast krku se nepřekrvovala.
  • Při horečce nad 38,5°C podávejte antipyretika (léky snižující horečku). Vhodné léky je možné zakoupit na Lékárna.cz.

Když se záchvat po těchto opatřeních nezlepší nebo se přidruží horečka nad 39°C, kašel neustává, dítě sliní, nepolyká tekutinu ani vlastní sliny, modrá – zavoláme rychlou lékařskou pomoc, případně s dítětem ihned vyhledáme lékařské ošetření na specializovaném ORL pracovišti. Stejně tak i případě, že máte batole nebo kojence.

Pokud jste se se záchvatem setkali poprvé, určitě vyhledejte lékařskou péči. Odborník dítěti podá léky, které mu uvolní dýchací cesty, uklidní vás a vysvětlí vám, jak postupovat příště.

Některé děti zažijí za život jen jediný záchvat, jiné laryngitida trápí opakovaně. Těm lékař předepíše léky, které mají rodiče preventivně připravené doma – zpravidla jsou to kortikoidové čípky nebo pilulky, které zmenšují otok, a antihistaminika, která brání návratu záchvatu. V naprosté většině případů akutní virová laryngitida po několika dnech sama odezní. 

Kdy kontaktovat lékaře?

Běžný zánět hrtanu zpravidla není spojený se zvýšenou teplotou. Vysoká horečka je důvodem, proč vyrazit do nemocnice nebo volat rychlou záchrannou službu, obzvlášť když se přidají i další příznaky: ztuhlý nepohyblivý krk a sliny vytékající z úst. To je znamení, že by mohlo jít o podobné, ale smrtelně nebezpečné onemocnění – zánět hrtanové příklopky. Pomoc volejte i v případě, že se stav dítěte přes veškerou snahu nelepší a začíná se u něj objevovat namodralé zbarvení pokožky kolem úst, očí a nosu.

Jak předcházet laryngitidě

Vzhledem k tomu, že jde o virové onemocnění, nelze jasně doporučit, jak se onemocnění vyhnout. Existuje ale pár opatření, při kterých riziko laryngitidy klesá.

  • Pravidelně větrejte.
  • Zvlhčujte vzduch, podle svých možností. Nejlepší je však čistička vzduchu se zvlhčovačem.
  • Nekuřte v přítomnosti dětí.
  • Pobývejte s dítětem co nejvíce na čerstvém vzduchu.
  • Podporujte imunitu dítěte pestrou a vyváženou stravou s dostatkem vitaminů (hlavně C, B, D), co nejčastějším pobytem na čerstvém vzduchu a otužováním. Vsadit můžete na sirup s rakytníkem, hlívou ústřičnou a vitamín C.
    Lékárna.cz nabízí tyto produkty na posílení imunity.
  • Neopomíjejte pitný režim, kde jsou nejvhodnější jemné bylinné čaje z šípku, heřmánku, lípy či bezu. Dýchacím cestám prospívá i sléz či jitrocel. Přidat můžete lžičku medu a citron. Dále můžete podávat kvalitní ovocné šťávy nebo zředěný mošt. Bylinné čaje pro dětia ovocné šťávy naleznete na stránkách Lékárna.cz.
  • Doporučuje se též udržovat čistotu v domácnosti, utírat prach, pravidelně měnit ložní prádlo, často vysávat a v dětském pokoji raději neumisťovat koberce.

Poradit se s lékárníky můžete na Lékárna.cz v online poradně. Otázku pošlete mailem, nebo ji položte na chatu. Poradna funguje ve všední dny i o víkendu.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Spála se může opakovat

V lednu měl můj šestiletý syn spálový bacil a byl léčen antibiotiky. V současné době se v mateřské škole, kam chodí, objevila spála. Zajímalo by mě, jestli ji syn může znovu dostat. Klára

Nebezpečí nakažení neštovicemi

Je možné nakazit se neštovicemi,když se setkám s nakaženým 4 dny před propuknutím kožních projevů?Neštovice jsem v dětství neměla

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce