Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Léčba závislosti na cigaretách se vyplatí, ušetří desetitisíce

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2322x )

Léčba závislosti na cigaretách se vyplatí. Kdyby kuřák užíval jeden z nejdražších léků po doporučenou dobu tří měsíců, stálo by ho to 8400 korun. Pokud by za stejnou dobu vykouřil 30 cigaret denně z krabičky za 70 korun, utratil by 9450 korun. Člověku, který spotřebuje 20 cigaret denně z krabičky za 50 korun, by úplné nekouření nakonec ušetřilo 18.000 ročně. Spočítat náklady kouření umožňuje internetová kalkulačka na stránce http://odvykanikoureni.cz, kterou provozuje Společnost pro prevenci nemocí.

Z lékařského hlediska se kouření považuje za nemoc. Podle Evy Králíkové z pražského centra pro odvykání kouření existuje na trhu množství přípravků a léčiv, které pomáhají zmírnit abstinenční příznaky po nikotinu. Žádný z nich však není zázračný. Kouření způsobuje nejen fyzickou, ale také psychickou závislost. Proti ní pomáhá podle Králíkové silné odhodlání a snaha odnaučit se spojovat si určité situace s cigaretou. Mnohdy se totiž kouření pojí s určitými rituálními zvyklostmi, například s odbíháním od práce, řízením auta nebo venčením psa.

Pokud člověk léčbu nezvládá sám, měl by se obrátit na odborníky z center léčby závislostí. Podle Králíkové přitom platí, že pouze asi čtyři procenta lidí, kteří odvykají bez lékařské asistence nebo léčebných přípravků, uspěje.

V ČR kouří asi třetina dospělých lidí, to je přes dva miliony kuřáků. Zhruba 70 procent, asi 1,75 milionu, by raději nekouřilo, kdyby si mohli vybrat. Každý rok přitom zkouší přestat nejméně 40 procent kuřáků, zhruba milion lidí. Protože však naprostá většina přestává jen tak, bez lékařské nebo farmakologické pomoci, podaří se to jen asi dvěma procentům, tedy 50.000 lidem ročně.

V důsledku kouření zemře v ČR každý rok 18.000 lidí, kvůli pasivnímu kouření asi dva tisíce lidí. Náklady na léčbu kouřením zapříčiněných onemocnění dosahují podle Králíkové devíti miliard korun ročně.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce